Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) συμμετέχει με 4,7 δις ΕΥΡΩ στο 3ο ΚΠΣ για την περίοδο 2000-2006. Από τα χρήματα αυτά η Ελλάδα έχει απορροφήσει μέχρι τις 18.10.2005 το 43%. Δηλαδή 7% πάνω από τον μέσο όρο απορρόφησης του υπόλοιπων προγραμμάτων του ΚΠΣ Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Spidla (1.12.2005) σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Βέβαια μπορεί για ελληνικά δεδομένα τα προγράμματα του ΕΚΤ να παρουσιάζουν σχετικά καλό συντελεστή απορρόφησης, όμως σε επίπεδο ΕΕ υπολειπόμαστε από τον αντίστοιχο μέσο όρο απορρόφησης των 25 κατά 7% και κατά 18% έναντι του μέσου όρου των 15 παλαιών κρατών-μελών.. Στους συνημμένους πίνακες 1 και 2 παρουσιάζεται η δημοσιονομική εκτέλεση του ΕΚΤ για όλη την Ε.Ε. και για τα προγράμματα στην Ελλάδα αντίστοιχα.
Όπως φαίνεται από τον πίνακα 1, ο μέσος ρυθμός απορρόφησης για όλη την Ένωση είναι 50,12%. Ειδικότερα τα 15 παλαιά Κράτη Μέλη παρουσιάζουν απορροφητικότητα της τάξης του 61,22%. Η τελευταία θέση του πίνακα ανήκει στην Ολλανδία και ακολουθούν κατά σειρά Ηνωμένο Βασίλειο και Δανία. Η Ελλάδα κατέχει την 12η θέση στη ΕΕ-15.
Σε χειρότερη θέση φαίνεται να βρίσκονται οι δέκα νέες χώρες οι οποίες έχουν κατορθώσει να απορροφήσουν μόνο το 29% των διαθέσιμων πόρων
Η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου Spidla έχει ως εξής:
«Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) χρηματοδοτεί προγράμματα σε όλα τα κράτη μέλη.
Οι πληροφορίες σχετικά με τη μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΚΤ στα κράτη μέλη περιλαμβάνονται στον πίνακα I του παραρτήματος που αποστέλλεται απευθείας στο Αξιότιμο Μέλος και στη Γενική Γραμματεία του Κοινοβουλίου. Στον πίνακα αυτό παρουσιάζονται οι πιστώσεις του ΕΚΤ, οι νομικές δεσμεύσεις και η απορρόφηση των πιστώσεων από τα κράτη μέλη έως τις 18 Οκτωβρίου 2005.
Όσον αφορά την Ελλάδα, οι ίδιες πληροφορίες παρέχονται αναλυτικά για κάθε πρόγραμμα στον πίνακα ΙΙ του παραρτήματος που αποστέλλεται απευθείας στο Αξιότιμο Μέλος και στη Γενική Γραμματεία του Κοινοβουλίου. Η εφαρμογή των προγραμμάτων του ΕΚΤ στην Ελλάδα δεν παρουσιάζει έως σήμερα καμία ιδιαίτερη καθυστέρηση σε κανένα πρόγραμμα. Τα δύο κύρια προγράμματα του ΕΚΤ «ΕΠ Απασχόληση» και «ΕΠ Εκπαίδευση» έχουν πολύ καλό συντελεστή απορρόφησης. Ωστόσο, σαφής εικόνα για το σύνολο των προγραμμάτων θα υπάρχει μετά την υποβολή των αιτήσεων πληρωμής στο τέλος του 2005»
To Γραφείο Τύπου