Νέα ερώτηση σχετικά με τη διάθεση της λυματολάσπης κατέθεσε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης με αφορμή την εκπνοή της προθεσμίας για την οποία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε δεσμευτεί ως προς την ανεύρεση οριστικής λύσης.
Η ερώτηση βασίζεται στα συμπεράσματα της Γραμματείας της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κλιμάκιο της οποίας πραγματοποίησε (23-25 Νοεμβρίου 2005) επίσκεψη στη χωματερή των ΄Ανω Λιοσίων και στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της ΕΥΔΑΠ στον Ακροκέραμο, στα πλαίσια ενημέρωσης σχετικά με την εφαρμογή από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές της κοινοτικής νομοθεσίας για τα αστικά λύματα και τα απόβλητα και τη διαχείριση της λυματολάσπης κατά τρόπο συμβατό με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στην ερώτησή του προς την Κομισιόν επισημαίνει ότι:
- σύμφωνα με στελέχη της ΕΥΔΑΠ, στην Ψυττάλεια λειτουργούν 4 αποθηκευτικά κύτταρα προσωρινής απόθεσης της λυματολάσπης. Τρία αποθηκευτικά κύτταρα, συνολικής χωρητικότητας 170.000 τόνων είναι ήδη πλήρη, ενώ το τέταρτο έχει αποθηκευτική ικανότητα για άλλες 90 ημέρες από σήμερα,
- τόσο τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ όσο και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών ως προς το μέλλον της λυματολάσπης και ως προς το ποιές εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν για τη διάθεσή της, δήλωσαν άγνοια και παρέπεμψαν στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος δεσμεύτηκε δημοσίως ότι θα δοθεί οριστική λύση ως προς τη διαχείριση της λυματολάσπης μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2005, προθεσμία η οποία έχει ήδη εκπνεύσει.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ ζητεί από την Επιτροπή να τον πληροφορήσει εάν έχει ενημερωθεί από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τον τρόπο διάθεσης της λυματολάσπης κατά το διάστημα μέχρι το 2007, οπότε σύμφωνα με την κυβερνητική δέσμευση θα έχει τελειώσει και το ξηραντήριο στην Ψυττάλεια. Επίσης ζητεί να πληροφορηθεί, μιας και η Επιτροπή είναι συγχρηματοδότης, εάν έχει επιλεγεί ο ανάδοχος για την κατασκευή της μονάδας ξήρανσης στην Ψυττάλεια και ποιoς είναι αυτός. Να σημειωθεί ότι η κατασκευή μονάδας ξήρανσης, στην οποία η λυματολάσπη θα μετατρέπεται σε στερεά ύλη με επαρκή θερμογόνο δύναμη για μετέπειτα αποτέφρωση σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 2003 μετά από διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας που κίνησε η Επιτροπή.
Τέλος, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής κ. Seeber, μέλος της αποστολής στην Ελλάδα (ο οποίος στεγάζεται στην ίδια Πολιτική Ομάδα με τη ΝΔ στο ΕΚ), ζήτησε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ να καλέσει το συντομότερο δυνατό στην Επιτροπή Περιβάλλοντος τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Δήμα προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τα αστικά λύματα, τα απόβλητα και τη διαχείριση της λυματολάσπης.
To Γραφείο Τύπου