Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τα εμπόδια που εξακολουθεί να θέτει η Τουρκία στα αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς, απάντησε ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση κ. Ολι Ρεν.
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης έφερε ως παράδειγμα το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να γίνει παρατηρητής στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), το οποίο εμπόδισε με βέτο η Τουρκία και ζητούσε από την Κομισιόν α) να αποφανθεί αν η στάση της Τουρκίας είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ύστερα από την έναρξη ενταξιακών διαπαγματεύσεων με την Ευρ. Ένωση στις 3 Οκτωβρίου 2005 και β) να λάβει τα αναγκαία μέτρα.
Στην απάντησή της η Επιτροπή μολονότι αναγνωρίζει ότι η Τουρκία εμπόδισε τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς, αποφεύγει να καταδικάσει τη στάση της Τουρκίας και χρησιμοποιεί ανώδυνους χαρακτηρισμούς:
«η Επιτροπή λυπάται, που η Τουρκία εμπόδισε τη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου σε ορισμένες διεθνείς οργανώσεις
«αν παραστεί ανάγκη, θα εγείρει αυτό το θέμα στις συνεχιζόμενες επαφές της με τις τουρκικές αρχές»
Στην απάντησή της η Επιτροπή περιορίζεται να δηλώσει ότι «συμφωνεί πλήρως με τη θέση που περιλαμβάνεται στο έγγραφο για τον καθορισμό του πλαισίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία πρέπει να ευθυγραμμίσει σταδιακά τις θέσεις της στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών - μελών της σε σχετικές οργανώσεις και διακανονισμούς»
Η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν έχει ως εξής:
«Η Επιτροπή λυπάται που η Τουρκία εμπόδισε τη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου σε ορισμένες διεθνείς οργανώσεις, όπως αναφέρεται στην έκθεση προόδου της Τουρκίας 2005.
Η Επιτροπή συμφωνεί πλήρως με τη θέση που περιλαμβάνεται στο έγγραφο για τον καθορισμό του πλαισίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία πρέπει να ευθυγραμμίσει σταδιακά τις θέσεις της στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής όλων των κρατών μελών σε σχετικές οργανώσεις και διακανονισμούς, όπως η Wassenaar.
Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την πρόοδο της Τουρκίας όσον αφορά την ευθυγράμμισή της με τις θέσεις της ΕΕ και, αν παραστεί ανάγκη, θα εγείρει αυτό το θέμα στις συνεχιζόμενες επαφές της με τις τουρκικές αρχές, ιδίως στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και της Συμφωνίας Σύνδεσης.»
To Γραφείο Τύπου