Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες και εξίσωση με τα όρια ηλικίας των ανδρών ζητά από την ελληνική κυβέρνηση η Επιτροπή της Ευρ. Ένωσης. Αυτό προκύπτει ρητά από απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου Σπίντλα σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πληροφορηθεί «αν η Επιτροπή απαιτεί από ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία να εξισώσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, «που πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών».
Η απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική:
«Η Επιτροπή απηύθυνε στην Ελληνική Κυβέρνηση το ερώτημα κατά πόσον η ελληνική εθνική νομοθεσία για το σύστημα συνταξιοδότησης για δημοσίους υπαλλήλους και μέλη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ενδέχεται να παραβιάζει το άρθρο 141 της συνθήκης ΕΚ εφόσον προβλέπει διαφορετικές ηλικίες συνταξιοδότησης και διαφορετικές απαιτήσεις προϋπηρεσίας για άνδρες και γυναίκες.»
Στην απάντησή της η Επιτροπή, φροντίζει επίσης να αποσυνδέσει τελείως την απαίτηση της για εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών από την Οδηγία 96/97, η οποία προβλέπει μεν εξίσωση ανδρών - γυναικών αλλά μόνο για τα επαγγελματικά ταμεία και βασίζεται στο άρθρο 141, τονίζοντας:
«Το πρόβλημα που εξετάσθηκε από την Επιτροπή δεν προκύπτει από την ελληνική μεταφορά της οδηγίας 96/97/ΕΚ αλλά προκύπτει από τον κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων» και συνεχίζει:
«Το διάταγμα αριθ.87 της 4ης Απριλίου 2002 (Εφημερίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης αριθ.66, 4 Απριλίου 2002) εκδόθηκε για την μεταφορά της οδηγίας 96/97/ΕΚ. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα έχει επίσημα συμμορφωθεί προς την απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση C-457/89 Επιτροπή κατά Ελλάδας.»
Στην απάντησή της η Επιτροπή καταλήγει: «Εντούτοις, η νομοθεσία αυτή δεν αποτελεί το αντικείμενο της υπόθεσης. Το αποφασιστικό ερώτημα στην υπόθεση είναι κατά πόσο το προαναφερθέν σύστημα συνταξιοδότησης εμπίπτει στο άρθρο 141 της συνθήκης ΕΚ.»
Υπενθυμίζεται ότι κύριο νομικό αντεπιχείρημα, όπως το είχε εκφράσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ήταν ότι: «οι συντάξεις του ελληνικού δημοσίου δεν έχουν το χαρακτήρα των επαγγελματικών συντάξεων και ως εκ τούτου δεν έχουν χαρακτήρα αμοιβής, όπως υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνεπώς, το ελληνικό δημόσιο δεν υποχρεούται να εφαρμόζει πλήρη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών».
Με την σημερινή απάντηση της η Κομισιόν αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού αφού δε θέτει ζήτημα εφαρμογής της Οδηγίας 96/97/ΕΚ δηλαδή δε θέτει ζήτημα αν τα ασφαλιστικά συστήματα του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, που έχουν δικά τους ασφαλιστικά ταμεία είναι επαγγελματικά αλλά «κατά πόσο το προαναφερθέν σύστημα συνταξιοδότησης εμπίπτει στο άρθρο 141 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα».
Ο Δ.Παπαδημούλης αναφερόμενος στο ζήτημα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν ερμηνεύει και φωτίζει τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Απασχόλησης, που άφησε ανοιχτό το θέμα των αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ελπίζω η Κυβέρνηση να μην κρυφτεί, για άλλη μια φορά, πίσω από «πιέσεις» της Κομισιόν ακολουθώντας την πολιτική «τραβάτε με κι ας κλαίω».
Η περίπτωση αυτή αφορά χιλιάδες μητέρες με ανήλικα παιδιά. 'Αλλωστε η νομική επιχειρηματολογία της Κομισιόν όπως εμφανίσθηκε στην απάντηση είναι έωλη, ευθέως αντίθετη με τη νομική ερμηνεία του ελληνικού κράτους και δίνει πάσα στην κυβέρνηση για να προωθήσει τους στόχους της.
Πιστεύω ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, οι γυναικείες οργανώσεις, πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπισθεί τυχόν διάθεση της κυβέρνησης να υποκύψει στον πειρασμό και να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών.»
To Γραφείο Τύπου