Μπορεί οι ελληνικές αρχές να αδιαφορούν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όμως ασχολήθηκε με τις βαριές παρεμβάσεις που γίνονται εις βάρος ενός από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Μεσογείου και απεφάνθη ότι η Ελλάδα παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία περιβάλλοντος και συγκεκριμένα την οδηγία 79/409/ΕΟΚ.
Τα ανωτέρω προκύπτουν από απάντηση της Επιτροπής σε ερώτηση-καταγγελία του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με τις παράνομες αμμοληψίες στον Αχελώο ποταμό κατά παράβαση όχι μόνον του καθεστώτος που επιβάλλει η διεθνής Συνθήκη ΡΑΜΣΑΡ στην περιοχή του Δέλτα του Αχελώου, αλλά και η κοινοτική νομοθεσία περιβάλλοντος.
Με προφανείς τις δυσμενείς επιπτώσεις των αμμοληψιών στους υγροβιότοπους του Δέλτα του Αχελώου, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας επιβεβαιώνει στην απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ ότι:
"Η περιοχή στην οποία γίνονται οι αμμοληψίες αποτελεί μέρος της Ζώνης Ειδικής Προστασίας "Δέλτα Αχελώου, λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, εκβολές του Ευήνου ποταμού και νήσοι Εχινάδες" (GR2310001), η οποία έχει κηρυχθεί προστατευόμενη από την Ελλάδα κατ' εφαρμογή της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών".
Η Ελλάδα όμως, κατά τον κ. Δήμα, "δεν έχει απονείμει στην ορισθείσα τοποθεσία το ενδεδειγμένο νομικό καθεστώς προστασίας, ώστε να εξασφαλίσει την επίτευξη των στόχων διατήρησης των οικείων ειδών και ενδιαιτημάτων". Αντ' αυτού, συμπληρώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, επικρατεί καθεστώς πλήρους ανομίας και αυθαιρεσίας, με την ανοχή τοπικών αρχών και παραγόντων. Ως εκ τούτου, "η Επιτροπή παρέπεμψε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στην απόφασή του της 27ης Οκτωβρίου 2005, το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το άρθρο 4 παράγραφοι 1 και 2 της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ".
Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Δήμα, "Η Ελλάδα, με βάση το άρθρο 228 της συνθήκης ΕΚ, υποχρεούται να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Δικαστηρίου. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα οφείλει να θεσπίσει το ενδεδειγμένο νομικό καθεστώς προστασίας με κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο".
Το άρθρο 228 όμως σημαίνει επίσης ότι εάν η Ελλάδα, δεν λάβει τα μέτρα που προβλέπει η απόφαση του Δικαστηρίου μέσα στην προθεσμία που όρισε η Επιτροπή, τότε η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει εκ νέου στο Δικαστήριο, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα το ύψος του κατ' αποκοπήν ποσού ή της χρηματικής ποινής που οφείλει να καταβάλει το κράτος μέλος. Αυτό προφανώς υπογραμμίζει ο κ. Δήμας όταν δηλώνει στο τέλος της απάντησής του ότι "η Επιτροπή θα λάβει κάθε κατάλληλο μέτρο, εντός των ορίων των εξουσιών της, ώστε να διασφαλίσει τη συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση του Δικαστηρίου".
To Γραφείο Τύπου