Στην Ελλάδα παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή των νέων δημοσίων νοσοκομείων και τρομακτικά ελλείμματα στην στελέχωση τους. Αυτά προκύπτουν από απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κ. Χούμπνερ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Πιο συγκεκριμένα στην απάντηση της η Επίτροπος, βασιζόμενη στα αποτελέσματα κοινοτικού ελέγχου σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία οκτώ μεγάλων και συγχρηματοδοτούμενων από κοινοτικούς πόρους δημοσίων νοσοκομείων, αποκαλύπτει τα εξής:
Νοσοκομείο Τρικάλων: «Η ολοκλήρωση των εργασιών είχε προβλεφθεί αρχικά για τις 17 Μαρτίου 2001. Ο κύριος λόγος καθυστέρησης είναι η ανεπάρκεια του εργολήπτη που είναι υπεύθυνος για την κατασκευή του νοσοκομείου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο 2005 και τη στιγμή αυτή το νοσοκομείο λειτουργεί εν μέρει»
Νοσοκομείο Βόλου: «Η ολοκλήρωση των εργασιών προβλεπόταν αρχικά για τις 21 Ιουλίου 2004. Κύριος λόγος της καθυστέρησης είναι η ανεπάρκεια του εργολήπτη που είναι υπεύθυνος για την κατασκευή του νοσοκομείου. Ο νέος εργολήπτης θα πρέπει να περατώσει τις εργασίες κατασκευής στα τέλη 2006»
Νοσοκομείο Λαμίας: «Η ολοκλήρωση των εργασιών είχε αρχικά προβλεφθεί για τις 30 Ιουλίου 2001. Ο κύριος λόγος της καθυστέρησης είναι η ανεπάρκεια του εργολήπτη που είναι υπεύθυνος για την κατασκευή του νοσοκομείου. Η αποπεράτωση των εργασιών και η λειτουργία του νοσοκομείου προβλέπονται για το τέλος του 2006»
Αττικό Νοσοκομείο: «Το τμήμα παθολογίας λειτουργούσε κατά 47%. Το τμήμα χειρουργικής λειτουργούσε κατά 46%. Τα τμήματα παιδιατρικής, ψυχιατρικής και το εργαστήριο δεν λειτουργούσαν. Η μονάδα εντατικής θεραπείας λειτουργούσε κατά 18%. Το τμήμα αιμοδιύλησης λειτουργούσε κατά 64%»
Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: «Το τμήμα παθολογίας λειτουργούσε κατά 78%. Το τμήμα χειρουργικής λειτουργούσε κατά 68%»
Νοσοκομείο Καλαμάτας: «το τμήμα χειρουργικής λειτουργούσε κατά 76%. Το τμήμα ψυχιατρικής δεν λειτουργούσε. Η μονάδα εντατικής θεραπείας λειτουργούσε κατά 50%»
Νοσοκομείο Πύργου: «το τμήμα παθολογίας λειτουργούσε κατά 58%.Το τμήμα χειρουργικής λειτουργούσε κατά 47%. Το τμήμα ψυχιατρικής δεν λειτουργούσε. Το «διακλαδικό τμήμα» λειτουργούσε κατά 24% και η μονάδα εντατικής θεραπείας δεν λειτουργούσε»
Νοσοκομείο Χανίων: «το τμήμα παθολογίας λειτουργούσε κατά 97%. Το τμήμα παιδιατρικής λειτουργούσε κατά 93%. Το τμήμα ψυχιατρικής δεν λειτουργούσε»
Επιπλέον η Commission υπογραμμίζει την έντονη έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού για όλα τα ανωτέρω νοσοκομεία και απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να την ενημερώνει για την πορεία των απαιτούμενων προσλήψεων.
Αναφορικά με τις υπερβάσεις κόστους λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων δηλώνει αναρμόδια και επισημαίνει ότι βαρύνουν αποικλειστικά τον εθνικό προυπολογισμό
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:
"Τις μεγάλες καθυστερήσεις, τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού και τις σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση και λειτουργία των νοσοκομείων που καταγράφει η απάντηση της Κομισιόν, τις πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες και ως φορολογούμενοι και ως καταναλωτές των υπηρεσίων υγείας. Η κυβέρνηση, αντί να αυτοεπαινείται, όπως άλλωστε και η προηγούμενη, οφείλει εξηγήσεις και κυρίως μέτρα για την άμεση στελέχωση και την πλήρη λειτουργία των νέων περιφερειακών νοσοκομείων".
To Γραφείο Τύπου