Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση DG(SANCO)/7723/2005-MR Final της Γενικής Διεύθυνσης για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών της Επιτροπής, τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα ώστε να συμμορφωθεί με προηγούμενες κοινοτικές συστάσεις είναι ανεπαρκή στην πλειοψηφία τους. Παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες που γίνονται σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου να βελτιωθούν τόσο το σύστημα επίβλεψης όσο και η ενημέρωση των σχετικών εγγράφων στoυς κατά τόπους συνοριακούς σταθμούς επιθεώρησης, δεν έχει διασφαλιστεί ότι η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία εφαρμόζονται ικανοποιητικά. Αυτά προκύπτουν από την προαναφερθείσα έκθεση, αποδέκτης της οποίας υπήρξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης, ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η νέα αυτή έκθεση, η οποία συντάχθηκε με βάση τα αποτελέσματα της αποστολής της Γενικής Διεύθυνσης για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών της Επιτροπής στην Ελλάδα από τις 12 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2005, αποκαλύπτει ότι ελάχιστα πράγματα έχουν βελτιωθεί στο υπάρχον σύστημα ελέγχου εισαγωγής ζώων και ζωοτροφών από τρίτες χώρες και ότι υπάρχουν ελλείψεις όσον αφορά τη συνεργασία με άλλες κρατικές αρχές, τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, την εκπαίδευση του προσωπικού, τους όρους υγιεινής κλπ.
Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν που διενέργησαν τους σχετικούς ελέγχους ανέφεραν στην έκθεσή τους, μεταξύ άλλων, ότι:
Το κτηνιατρικό προσωπικό δεν ήταν στο σύνολό του εξοικειωμένο με όλους τους ισχύοντες κανόνες των ελέγχων εισαγωγών ζώων
Δεν υπήρχαν σε όλους τους συνοριακούς σταθμούς επιθεώρησης (ΣΣΕ) προγράμματα καθαρισμού και απολύμανσης
Οι κατά τόπους ΣΣΕ δεν έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων των τελωνείων (ΙCIS) ούτε υπάρχει διαρθρωμένη συνεργασία μεταξύ τους
Ενώ υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα παροχής και καταχώρησης πληροφοριών στους ΣΣΕ, στην επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε αδυναμία παροχής ορισμένων εγγράφων
Το υπάρχον ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης (ΑΝΙΟ) είναι ατελές καθώς δεν υπάρχει καταγραφή των επωνυμιών των εγκαταστάσεων και των ενωτίων των ζώων για την ανιχνευσιμότητά τους
Τα ζώα κατά τη διάρκεια των ελέγχων δεν εκφορτώνονταν στο σύνολό τους για επιθεώρηση, όπως προβλέπεται από την Απόφαση 97/794/ΕΚ.
Στις εισαγωγές προβάτων από τη Βουλγαρία τα συνοδευτικά πιστοποιητικά υγείας δεν ανέφεραν ξεκάθαρα ότι τα ζώα είναι βουλγαρικής εκτροφής. Επιπλέον τα πιστοποιητικά δεν ανέφεραν την ταυτότητα και την ηλικία των ζώων και υπήρχε πλημμελής συμπλήρωση των σχετικών με την υγεία στοιχείων
Με την έγκριση των αρμόδιων ελληνικών αρχών επιτρέπονται οι εισαγωγές βοοειδών και προβάτων από τη Ρουμανία, σε μη σφραγισμένα φορτηγά, μέσω της Σερβίας-Μαυροβουνίου και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, παρότι και οι δύο χώρες δεν βρίσκονται στον κατάλογο των χωρών της Απόφασης 79/542/ΕΟΚ. Το ίδιο ισχύει και αναφορικά με τις εισαγωγές βοοειδών από την Ολλανδία και την Πολωνία και προβάτων από την Ουγγαρία.
Ειδικότερα ως προς συγκεκριμένους ΣΣΕ διαπίστωσαν τα εξής
ΣΣΕ ΠΕΠΛΟΥ
ΣΣΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΣΕ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΣΕ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΣΕ ΕΥΖΩΝΩΝ
ΣΣΕ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Το τίμημα όλων αυτών των τραγικών ελλείψεων το πληρώνουν οι ίδιοι οι καταναλωτές οι οποίοι βρίσκονται στο απόλυτο σκοτάδι από άποψη ενημέρωσης και πληροφόρησης ενώ είναι αναφαίρετο δικαίωμα του να ξέρει τι καταλήγει στο πιάτο του.
Ενόψει των ανωτέρω διαπιστώσεων, ζητήθηκε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να μεταφέρουν στην εσωτερική έννομη τάξη την οδηγία 2002/99/ΕΚ*, να επανεξετάσουν τις εθνικές οδηγίες αναφορικά με τους ελέγχους εισαγωγών προκειμένου αυτές να ανταποκρίνονται στις διατάξεις των ευρωπαϊκών οδηγιών 91/496/ΕΕΚ*, 97/78/ΕΚ*, 96/23/ΕΚ* και στους σχετικούς κανονισμούς και αποφάσεις. Να βελτιώσουν την συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων αρμοδίων αρχών, να διασφαλίσουν την επάρκεια και κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού και να διασφαλίσουν ότι η εισαγωγή ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης από τα τελωνεία των ελληνικών νησιών θα γίνεται σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στις οδηγίες 97/78/ΕΚ και 91/496/ΕΕΚ, στον κανονισμό Νο 998/2003* και στην απόφαση 94/641/ΕΚ*. Αναφορικά με τα σημεία όπου έγιναν επιτόπιοι έλεγχοι, η αποστολή της Επιτροπής έδωσε προθεσμία έξι μηνών στις εγκαταστάσεις του Πέπλου, του Προμαχώνα, των Ευζώνων και του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης προκειμένου να καλύψουν τις βασικές ελλείψεις που τους επισημάνθηκαν ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την οδηγία 97/78/ΕΚ και την απόφαση 2001/812/ΕΚ*.
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:
«Η σωρεία ελλείψεων και η έλλειψη ικανοποιητικής προόδου που καταγράφει η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν αποτελεί σήμα κινδύνου για τη δημόσια υγεία και την προστασία των καταναλωτών. Διαψεύδει τις κυβερνητικές καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις. Αναμένουμε τις εξηγήσεις και κυρίως τις ενέργειες των αρμοδίων. Προβλέπουμε στην ενίσχυση της κινητοποίησης των ενώσεων καταναλωτών καθώς και στην συμβολή των ΜΜΕ στην υπεύθυνη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών.»
*Υποσημείωση
1. Οδηγία 2002/99/ΕΚ του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2002 για τους κανόνες υγειονομικού ελέγχου που διέπουν την παραγωγή, μεταποίηση, διανομή και εισαγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.
2. Οδηγία 97/78/ΕΚ του Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 1997 για καθορισμό των αρχών οργάνωσης των κτηνιατρικών ελέγχων των προϊόντων που εισάγονται στην Κοινότητα από τρίτες χώρες.
3. Οδηγία 96/23/ΕΚ του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 1996, περί της λήψης μέτρων ελέγχου για ορισμένες ουσίες και τα κατάλοιπά τους σε ζώντα ζώα και στα προϊόντα τους και κατάργησης των οδηγιών 85/358/ΕΟΚ και 86/469/ΕΟΚ και των αποφάσεων 89/187/ΕΟΚ και 91/664/ΕΟΚ.
4. Οδηγία 91/496/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 1991 για τον καθορισμό των βασικών αρχών σχετικά με την οργάνωση των κτηνιατρικών ελέγχων των ζώων προέλευσης τρίτων χωρών που εισάγονται στην Κοινότητα και περί τροποποίησης των οδηγιών 89/662/ΕΟΚ, 90/425/ΕΟΚ και 90/675/ΕΟΚ.
5. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 998/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2003, για τους υγειονομικούς όρους που εφαρμόζονται στις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς και για την τροποποίηση της οδηγίας 92/65/ΕΟΚ του Συμβουλίου.
6. 94/641/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής της 8ης Σεπτεμβρίου 1994 σχετικά με τη θέσπιση των κανόνων που εφαρμόζονται στον τομέα των κτηνιατρικών ελέγχων για τα προϊόντα προέλευσης τρίτων χωρών που εισάγονται σε ορισμένα ελληνικά νησιά.
7. 2001/812/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 21ης Νοεμβρίου 2001, που προβλέπει τις διατάξεις έγκρισης των μεθοριακών σταθμών επιθεώρησης που είναι υπεύθυνοι για τους κτηνιατρικούς ελέγχους όσον αφορά τα προϊόντα που εισάγονται στην Κοινότητα από τρίτες χώρες.
To Γραφείο Τύπου