Στη νομολογία του Ευρ. Δικαστηρίου στηρίζει η Κομισιόν την επιμονή της για εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στο δημόσιο και τις ένοπλες δυνάμεις, που θα έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου κ. Σπίντλα, αρμόδιου για τις κοινωνικές υποθέσεις, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Πιο συγκεκριμένα σε νέα ερώτησή του για το θέμα ο Έλληνας ευρωβουλευτής έθετε το ερώτημα αν το ταμείο του δημοσίου ανήκει στην κατηγορία των επαγγελματικών ταμείων, αν δηλαδή εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 96/97, που ορίζει την ίση μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στα επαγγελματικά ταμεία.
Ο κ. Σπίντλα, στην απάντησή του επισήμανε ότι: «η Ελλάδα δεν κατάργησε τις διατάξεις που εισήγαν δυσμενείς διακρίσεις προβλέποντας διαφορετικές ηλικίες συνταξιοδότησης για τους δημοσίους υπαλλήλους στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας της εφαρμοστέας επί των δημοσίων υπαλλήλων. Η Επιτροπή ακολουθεί τη γραμμή που υιοθέτησε το Δικαστήριο σε παρόμοιες υποθέσεις, όπως στις υποθέσεις Beune (C-7/93), Griesmar (C-366/99) και Niemi (C-351/00). Στις εν λόγω υποθέσεις, το Δικαστήριο δεν στήριξε την ανάλυσή του στην οδηγία 86/378/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 24ης Ιουλίου 1986, όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 96/97/ΕΚ του Συμβουλίου, αλλά στο άρθρο 141 ΕΚ (αρχή της ισότητας αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών).
Και συνέχισε αναφέροντας ότι: «Το Δικαστήριο έκρινε ότι ένα σύστημα συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων, παρ΄ όλο που καθορίζεται από το νόμο, εμπίπτει στο άρθρο 141 ΕΚ. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ένα σύστημα συνταξιοδότησης που προβλέπεται απευθείας από το νόμο, παρ' όλο που προβλέπει σαφώς ότι οι παροχές που καταβάλλονται σύμφωνα με το εν λόγω σύστημα είναι παροχές κοινωνικής ασφάλισης, δεν αρκεί αφ' εαυτού για να αποκλειστεί το εν λόγω σύστημα από το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 141 της συνθήκης.
Καταλήγοντας τόνισε ότι: «Το Δικαστήριο περαιτέρω επεσήμανε ότι το αποφασιστικό κριτήριο είναι ότι η σύνταξη καταβάλλεται στον εργαζόμενο λόγω της σχέσης εργασίας μεταξύ αυτού και του πρώην εργοδότη του, όπως ορίζεται στο άρθρο 141, και ανέπτυξε κριτήρια για να καθορίσει κατά πόσον πληρούται αυτή η προϋπόθεση: πρώτον, η σύνταξη πρέπει να αφορά μόνο μία ιδιαίτερη κατηγορία εργαζομένων· δεύτερον πρέπει να έχει άμεση σχέση με την περίοδο υπηρεσίας που ολοκληρώθηκε· τρίτον, το ποσό της πρέπει να υπολογίζεται με βάση τον τελευταίο μισθό του δημοσίου υπαλλήλου."
To Γραφείο Τύπου