«Σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ παρέχουν κάποια μορφή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλους τους νόμιμους κατοίκους τους». Αυτό απαντά ο Επίτροπος για κοινωνικά θέματα, κ. Σπίντλα σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του προς την Κομισιόν έθετε το ζήτημα της ανυπαρξίας ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στην Ελλάδα, -η μόνη χώρα στην Ευρώπη των 15- και ζητούσε να απευθυνθούν συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση για την καθιέρωση του και στην Ελλάδα.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος επεσήμανε ότι: «Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη παρέχουν κάποια μορφή εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος σε όλους τους νόμιμους κατοίκους τους. Τέτοιου είδους οικονομική αρωγή συχνά παρέχεται μέσω διαφόρων επιδομάτων ή υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο έτσι ώστε να είναι σε θέση οι δικαιούχοι να αντεπεξέρχονται στις δαπάνες στέγασης, εκπαίδευσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή νομικής συνδρομής.»
Και συνέχισε: «Στα κράτη μέλη όπου υπάρχουν, τα καθολικά συστήματα ελάχιστου εισοδήματος διαδραματίζουν, με διάφορους βαθμούς επιτυχίας, ουσιαστικό ρόλο για τη λειτουργία της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας καθώς και για τον περιορισμό του κινδύνου της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού.»
Για την Ελλάδα τονίζει: «Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καθολικό σύστημα εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος.» Ωστόσο επισημαινει ότι «υπάρχουν συστήματα στήριξης του εισοδήματος, τα οποία "εξακολουθούν να μην επαρκούν ως δίκτυα ασφαλείας."
Σημειώνεται ότι η Ελλάδας είναι η μόνη χώρα της ΕΕ-15 που δεν έχει θεσπίσει κάποιας μορφής ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ στην ΕΕ-25 δεν έχει θεσπίσει επίσης και η Ουγγαρία.
Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημ Παπαδημούλης δήλωσε:
"Εικοσι πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την ένταξη, η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην θέσπιση ενός στοιχειώδους μέτρου ανιμετώπισης του ακραίου κοινωνικού αποκλεισμού.
Και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ "παίζουν"με την ιδέα όταν είναι στην αντιπολίτευση και την ξεχνούν όταν γίνονται κυβέρνηση, παρ'ότι σύμφωνα με τεκμηριωμένη μελέτη-πρόταση (καθηγητής Ματσαγγάνης, 2004) το συνολικό κόστος για 700.000 δικαιούχους ανέρχεται στο 0,23% του ΑΕΠ.
Ο Συνασπισμός θα επαναφέρει για πολλοστή φορά την νομοθετική του πρόταση στην Βουλή ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά δεν θα απορριφθεί και πάλι "μετ'επαίνων"από την κοινοβουλευτική σύμπραξη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. "
To Γραφείο Τύπου