Η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει επειγόντως στην Κομισιόν ότι στις 203 περιοχές κολύμβησης, που διέγραψε την περίοδο 1991 - 2004 δε συνηθίζεται η κολύμβηση και ότι η διαγραφή δεν ήταν αποτέλεσμα ρύπανσης. Αυτό προκύπτει από απάντηση του επιτρόπου για το περιβάλλον, κ. Σταύρου Δήμα, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ο έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του καλούσε την Κομισσιόν να τον ενημερώσει για την εφαρμογή της Οδηγίας 76/160 περί της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και ιδιαίτερα να αναφέρει ονομαστικά τις περιοχές κολυμβητικών υδάτων που εξαίρεσαν οι ελληνικές αρχές από τις λίστες περιοχών ασφαλούς κολύμβησης ώστε να αποφύγουν την εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων για την προστασία των λουομένων.
Ο κ. Δήμας στην απάντησή του επισημαίνει ότι: «Στις 10 Απριλίου 2006, η Επιτροπή απέστειλε επίσημες προειδοποιητικές επιστολές σε 11 κράτη μέλη για εξαίρεση από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας (Οδηγία 76/160 περί της ποιότητας των υδάτων κολυμβήσεως), κολυμβητικών περιοχών που προηγουμένως υπάγονταν σε αυτό. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη μέλη που έγινε αποδέκτης της εν λόγω επίσημης προειδοποιητικής επιστολής. Τα κράτη μέλη εκλήθησαν να επαναγράψουν τις διαγραφείσες περιοχές στον επίσημο κατάλογο ή να αποδείξουν ότι η κολύμβηση δεν συνηθίζεται στις διαγραμμένες περιοχές και ότι η διαγραφή δεν είναι αποτέλεσμα ρύπανσης. Τα κράτη μέλη διαθέτουν δύο μήνες για να απαντήσουν στις επιστολές. Ωστόσο, στα τέλη Μαΐου, η Επιτροπή δεν είχε λάβει απάντηση. Η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες για τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα διέγραψε ορισμένες κολυμβητικές περιοχές.»
Στην απάντηση ο κ. Δήμας αναφέρει, επίσης, ότι: «Η Ελλάδα άρχισε να διαβιβάζει εκθέσεις από την κολυμβητική περίοδο του 1991. Από τις εν λόγω εκθέσεις, και από την αντίστοιχη ηλεκτρονική βάση δεδομένων, παρατηρείται ότι η Ελλάδα διέγραψε συνολικά 203 παράκτιες κολυμβητικές περιοχές και δύο κολυμβητικές περιοχές γλυκών υδάτων, την περίοδο 1991-2004. Ο κατάλογος των κολυμβητικών περιοχών που έχουν διαγραφεί, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχι την κολυμβητική περίοδο του 2004, θα δημοσιευθεί προσεχώς στο δικτυακό τόπο για τα ύδατα κολύμβησης.»
Σημειώνεται ότι από τα 11 κράτη - μέλη , που ακολούθησαν την ίδια πρακτική και διέγραψαν κολυμβητικές περιοχές γλυκών και παράκτιων υδάτων η Ελλάδα διαθέτει από τα χαμηλότερα ποστοστά διαγραφής αφού όσον αφορά τα παράκτια ύδατα έρχεται δεύτερη με ποσοστό 9,36% με πρώτη την Πορτογαλία, που έχει διαγράψει 9,3% του συνόλου των παράκτιων υδάτων κολύμβησης. Τις χειρότερες επιδόσεις παρουσιάζουν η Σουηδία με ποσοστό διαγραφής 29,65% και η Ολλανδία με 38,81%. Όσον αφορά τα γλυκά ύδατα η Ελλάδα έρχεται τέταρτη με ποσοστό 33,39% ύστερα από την Πορτογαλία (17,98), τη Δανία (19,57%) και την Ιταλία (21,31%). Τις χειρότερες επιδόσεις διαγραφής κολυμβητικών περιοχών γλυκών υδάτων παρουσιάζουν η Σουηδία με 46,49% και τελευταία η Γαλλία με 48,46 (έκθεση της Κομισιόν της 4 Απριλίου 2006, ΙΡ/06/470).
To Γραφείο Τύπου