Η κυβέρνηση δίνει το σύνθημα για τα νέα κερδοσκοπικά παιχνίδια με την τιμή των καυσίμων. Ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υποχρεώνεται από την Ευρ. Ένωση ν'αυξήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα ο επίτροπος για θέματα ενέργειας κ. Κόβακς απαντά στον Δημήτρη Παπαδημούλη ότι η μεταβατική περίοδος λήγει το 2010 άρα και η σχετική υποχρέωση της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του, ο έλληνας ευρωβουλευτής έθετε προς την Κομισιόν το ερώτημα «Πότε είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να εφαρμόσει το νέο ελάχιστο επίπεδο φορολόγησης στα καύσιμα, σύμφωνα με την οδηγία 2003/96/ΕΚ;». Ο Επίτροπος κ. Λ.Κόβακς στην απάντησή του είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικός:
«Σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 8 της οδηγίας 2003/96/EΚ του Συμβουλίου ("οδηγία για τον ενεργειακό φόρο"), η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει δύο μεταβατικές περιόδους για να φθάσει στα νέα ελάχιστα επίπεδα φορολογίας, όπως ορίζονται στην οδηγία για τον ενεργειακό φόρο. Οι περίοδοι αυτές είναι:
- Μεταβατική περίοδος έως την 1η Ιανουαρίου 2010 για να φθάσει στα νέα ελάχιστα επίπεδα φορολογίας βενζίνης
- Μεταβατική περίοδος έως την 1η Ιανουαρίου 2010, για να προσαρμόσει το εθνικό επίπεδο της φορολογίας του πετρελαίου εσωτερικής καύσης για χρήσεις κίνησης στο νέο ελάχιστο επίπεδο των 302 ΕΥΡΩ ανά 1.000 λίτρα και έως την 1η Ιανουαρίου 2012 για να φθάσει στα 330 ΕΥΡΩ.
Καταλήγοντας ο κ. Κόβακς αναφέρει: «Το άρθρο 18 παράγραφος 14 της οδηγίας για τον ενεργειακό φόρο αναφέρει επιπλέον ότι κατά τις καθορισθείσες μεταβατικές περιόδους τα κράτη μέλη μειώνουν προοδευτικώς τις αντίστοιχες διαφορές τους από τα νέα ελάχιστα επίπεδα φορολογίας. Όταν ωστόσο η διαφορά μεταξύ του εθνικού επιπέδου και του ελαχίστου επιπέδου δεν υπερβαίνει το 3% του ελαχίστου αυτού επιπέδου, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος μπορεί να αναμείνει έως το τέλος της περιόδου προκειμένου να προσαρμόσει το εθνικό του επίπεδο.»
Ο Δ. Παπαδημούλης αναφερόμενος ςστο ζήτημα έκανε την ακόλουθη δήηλωση:
«Η κυβέρνηση με την απόφασή της να αυξήσει τώρα τους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα πυροδότησε τις νέες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις. Από την απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου προκύπτει ότι η Ελλάδα δεν είχε καμία υποχρέωση αύξησης των ειδικών φόρων πριν από το 2010. Η υποκριτική διγλωσσία της κυβέρνησης γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογισθεί κανείς ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης υποτίθεται ότι είχε στο παρελθόν ζητήσει τη μείωση των φόρων στα καύσιμα προκειμένου να εξισορροπηθούν οι ανατιμήσεις που προκαλούν οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Σήμερα η κυβέρνηση σπεύδει να αυξήσει τον φόρο στα καύσιμα με το ψευδές επιχείρημα ότι πιέζεται από την Ευρ. Ένωση. Είναι σαφές ότι το σύνθημα της κερδοσκοπίας το δίνει η ίδια η κυβέρνηση.»
To Γραφείο Τύπου