Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε χθες με συντριπτική πλειοψηφία (44 υπέρ, 2 κατά και 0 αποχές) την έκθεση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με την οποία διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής, συγκεκριμενοποιούνται οι κοινοτικές δράσεις, λαμβάνονται μέτρα για έγκαιρη μεταφορά των ομάδων και του εξοπλισμού, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και έγκαιρη προειδοποίηση και λαμβάνονται μέτρα για τον καλύτερο συντονισμό επεμβάσεων σε τρίτες χώρες.
Για άλλη μια φορά αυτό το καλοκαίρι οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες σε 14 κράτη μέλη της ΕΕ κατέδειξαν την απόλυτη ανάγκη ενίσχυσής του θεσμού του Κοινοτικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, τόνισε στην ομιλία του ο Δ. Παπαδημούλης και πέτυχε να εγκριθεί ομόφωνα τροπολογία του σχετικά με την ανάπτυξη συγκεκριμένων λειτουργικών μονάδων που θα παραμένουν σε εφεδρεία.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, αξιοποιώντας την παρουσία της Κομισιόν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος κατά τη συζήτηση της έκθεσης του, έθεσε το εξής ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
"Θα μπορούσε η Επιτροπή να μας αναφέρει ποιες ενέργειες έκανε προς τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες για την ενεργοποίηση του Κοινοτικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών που έπλητταν την Ελλάδα τον Αύγουστο και ποιά ήταν η απάντηση των ελληνικών αρχών στην προτεινόμενη βοήθεια"
Από την απάντηση των αρμοδίων διευθυντικών στελεχών της Επιτροπής προκύπτει ότι οι ελληνικές αρχές όχι μόνον δεν ζήτησαν καμιά βοήθεια αλλά απάντησαν αρνητικά στις επανειλημμένες κρούσεις της Κομισιόν για ενδεχόμενη βοήθεια.
Ακολουθεί η επίσημη απάντηση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντας του Ε.Κ.:
"Η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος του κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Την 21η Αυγούστου, ο μηχανισμός "άκουσε" ότι σημειώθηκαν πυρκαγιές στην Ελλάδα. Αμέσως τότε ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με τις ελληνικές αρχές και ζήτησε πληροφορίες. Οι ελληνικές αρχές με τη σειρά τους έδωσαν πληροφορίες με την κατάσταση καθώς και τα μέτρα τα οποία έλαβαν. Όταν ο Μηχανισμός ρώτησε αν χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη η Ελλάδα, πήρε την απάντηση ότι δεν χρειάζεται.
Στις 22 Αυγούστου, το Κέντρο Παρακολούθησης του Μηχανισμού, έστειλε ξανά γραπτό μήνυμα στις ελληνικές αρχές, ζητώντας περαιτέρω πληροφόρηση και επανέλαβε την προθυμία παροχής βοήθειας. Η απάντηση που έλαβε τελικά, μετά από επανειλλημμένα τηλεφωνήματα, ήταν ότι η κατάσταση ελέγχεται και δεν χρειάζεται (η Ελλάδα) καμία επιπλέον συνδρομή.
Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στηρίζεται στην αρχή ότι οι εθνικές αρχές πρέπει να ζητούν βοήθεια, με βάση της δυνατότητες αντιμετώπισης της καταστροφής σε εθνικό επίπεδο. "
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:
"Οι πυρκαγιές στη Χαλκιδική και στη Μάνη ήταν από τις καταστροφικότερες των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, η ευθύνη των κυβερνητικών αρμοδίων είναι προφανής και μεγάλη. Όχι μόνον δεν ζήτησαν αμέσως βοήθεια σε τεχνικά μέσα και προσωπικό, αλλά καθυστέρησαν ακόμη και την αρνητική τους απάντηση. Οι κ.κ. Παυλόπουλος, Φούρλας και Κόης αντί να αυτοεπαινούνται και να προβάλλουν διάτρητες δικαιολογίες, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους".
To Γραφείο Τύπου