Παράνομες πρακτικές, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία των ευρωπαίων πολιτών, από ορισμένες γαλακτοκομικές μονάδες στην Αγγλία καταγγέλλει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Δ. Παπαδημούλης.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ επικαλείται τα πρακτικά της Μόνιμης Επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες στις 17-18 Ιουλίου 2006. Σύμφωνα με τα πρακτικά αυτά, επιθεωρητές της Υπηρεσίας Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της ΕΕ, πραγματοποίησαν στις 9 Ιουνίου ελέγχους σε γαλακτοκομική μονάδα της Αγγλίας για την οποία υπήρχαν υποψίες ότι διέθετε στην κοινοτική αγορά τεράστιες ποσότητες τυριών και "πηγμένου γάλακτος για την παραγωγή τυριών" χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες ακατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση. Τις πρώτες ύλες συγκέντρωναν πολυάριθμοι συλλέκτες γάλακτος (βυτία, μεταφορείς κλπ.) καθώς και μονάδες επεξεργασίας γάλακτος στην Αγγλία, παρόλο που υπήρχε η ετικέτα "γάλα για σκουπίδια" ή "μολυσμένο τυρί".
Στην ερώτησή του Ο Δ. Παπαδημούλης ερωτά την Επιτροπή και συγκεκριμένα τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα ασφάλειας τροφίμων, προστασίας καταναλωτών και δημόσιας υγείας κ. Κυπριανού, εάν οι αρμόδιες αρχές της Επιτροπής έχουν προβεί στην έγκαιρη αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου για τη δημόσια υγεία και στην ενεργοποίηση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τρόφιμα για τα οποία έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη κινδύνου για την υγεία των ανθρώπων. Ζητάει επίσης από την Επιτροπή να τον ενημερώσει σε ποιές άλλες χώρες έχουν γίνει εξαγωγές, εάν αποσύρθηκαν από την αγορά τα μολυσμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και εάν η συγκεκριμένη μονάδα στην Αγγλία ανέστειλε τη λειτουργία της.
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο. Δύο χρόνια μετά τις "ολλανδικές διοξίνες" στο γάλα έχουμε τα "αγγλικά τυριά" που παρά τον χαρακτηρισμό τους ως απόβλητα, διοχετεύονται στην αγορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να επιβάλλει αυστηρότατες κυρώσεις σε όσους επιμένουν να θέτουν το κέρδος πάνω από την ποιότητα της διατροφής και τη δημόσια υγεία.»
To Γραφείο Τύπου