Ένα DVD με την αγγλόφωνη ταινία μικρού μήκους "Ίμβρος και Τένεδος: Μια αχτίδα ελπίδας για δύο νησιά σε κατάσταση απόγνωσης", ("Imvros and Tenedos: A Glimpse of Hope for Two Islands in Despair") έλαβαν οι Πρόεδροι των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, οι ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και 'Αμυνας καθώς και τα μέλη της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας.
Η πρωτοβουλία ανήκει σε πέντε ευρωβουλευτές (Γιώργος Δημητρακόπουλος και Κωστής Χατζηδάκης της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Μπεγλίτης και Νίκος Σηφουνάκης του ΠΑΣΟΚ και Δημήτρης Παπαδημούλης του Συνασπισμού) και έρχεται μια ημέρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της έκθεσης προόδου της Τουρκίας στην πορεία ένταξης στην ΕΕ.
Στόχος της ταινίας που προετοίμασε ο Σύλλογος Ιμβρίων είναι η ευαισθητοποίηση των ευρωβουλευτών στα προβλήματα που για δεκαετίες αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα που κατοικεί στα δύο νησιά. Ως γνωστόν, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης η Ίμβρος και η Τένεδος έχουν ειδικό καθεστώς αυτονομίας. Η Τουρκία ωστόσο δεν εφαρμόζει τους όρους της Συνθήκης στα δύο νησιά, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και προκαλώντας δραματικές δημογραφικές αλλαγές στον τοπικό πληθυσμό.
Οι πέντε ευρωβουλευτές, αλλά και ο Σύλλογος Ιμβρίων θεωρούν ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια ευκαιρία για τη χώρα να προχωρήσει στις εδώ και καιρό αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Εντούτοις, η Τουρκία δεν έχει κάνει αυτά τα οποία θα όφειλε σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Ίμβρο και στην Τένεδο. Αυτός είναι και ο λόγος που η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην έκθεσή της που ψηφίστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2006, έκανε ρητή αναφορά στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στα δύο νησιά.
Στην επιστολή που συνοδεύει το DVD, οι πέντε ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι "Η αμετακίνητη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στις υποψήφιες για ένταξη χώρες είναι απαραίτητη, καθώς μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των κριτηρίων που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης και στον πλήρη σεβασμό των σχετικών διεθνών Συνθηκών".
To Γραφείο Τύπου