Το Συμβούλιο της ΕΕ, με αφορμή ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την σύλληψη και ανάκριση του καθηγητή κ. Μηλιού από τις αμερικανικές αρχές στις 8 Ιουνίου 2006, απάντησε ότι: «Όσον αφορά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ΗΠΑ σχετικά με την επεξεργασία και τη διαβίβαση των καταστάσεων με τα ονόματα των επιβατών από τους αερομεταφορείς προς το Υπουργείο Εσωτερικής Aσφάλειας των ΗΠΑ, δεν προβλέπεται από τις διατάξεις της η διαβίβαση «ευαίσθητων» δεδομένων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα δεδομένα που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις πολιτικές πεποιθήσεις ενός επιβάτη.»
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με την ερώτησή του, έθετε υπόψη του Συμβουλίου το περιστατικό σύλληψης και ανάκρισης του καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου στο αεροδρόμιο JFK της Ν. Υόρκης στις 8 Ιουνίου 2006 καθώς και απαγόρευσης εισόδου του στις ΗΠΑ και ζητούσε από το Συμβούλιο «να διερευνήσει ποιες πηγές συλλέγουν και επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα παράνομα».
Το Συμβούλιο απαντώντας δήλωσε ότι: «δεν έχει πληροφορηθεί το περιστατικό» και συμπλήρωσε ότι: «Η ΕΕ και οι ΗΠΑ διεξάγουν τακτικές διαβουλεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες προσφέρουν μια καλή ευκαιρία να εξεταστούν σχετικά ζητήματα. Ωστόσο το ζήτημα του κυρίαρχου δικαιώματος των ΗΠΑ και των κρατών μελών της ΕΕ να επιτρέπουν ή να αρνούνται την είσοδο αλλοδαπών υπηκόων στο έδαφός τους τοποθετείται εκτός του πλαισίου των διαβουλεύσεων αυτών.»
Επισημαίνεται ότι η απάντηση του Συμβουλίου αφήνει αναπάντητο το ερώτημα ποιος συλλέγει και επεξεργάζεται παράνομα προσωπικά δεδομένα.
To Γραφείο Τύπου