Στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε Συνδιάσκεψη της ΓΕΣΑΣΕ με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Γεωργία στην Παγκόσμια Αγορά- Νέες προκλήσεις για τους νέους αγρότες». Στη συνδιάσκεψη παραβρέθηκε εκ μέρους του ΣΥΝ ο Γιώργος Μπενάτος, υπεύθυνος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής.
Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
«Για μια ακόμη φορά, η κατάσταση του Αγροτικού Τομέα, βρίσκεται σε πολύ άσχημο σημείο από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και της πλήρους αποδέσμευσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Αποδείχτηκε ότι η πολιτική της Κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν ήταν σωστή, παρά της προσπάθειες που κάνουν σήμερα με διάφορα τεχνάσματα και πρακτικές να δικαιολογούν.
Οι τρεις βασικές αιτίες της επιδείνωσης του Αγροτικού τομέα της χώρας μας είναι:
1. Η νέα ΚΑΠ που χτυπά τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά.
2. Η έλλειψη Στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης του Αγροτικού τομέα και της περιφέρειας.
3. Η μεγάλη ψαλίδα τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή, που έγινε ήδη το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πρόβλημα της Ελληνικής Γεωργίας. Πρόβλημα που οφείλεται στην ασφυκτική δράση των μεσαζόντων και των ΚΑΡΤΕΛ (γάλα, βιομηχανική τομάτα, κα.), χωρίς καμία παρέμβαση, ούτε κράτους ούτε συνδικαλιστικού κινήματος, που τυρβάζει για άλλα. Από το 2003- 2005, όπως ανέφερε και στην εισήγηση του ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γωνιωτάκης, το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 22,96% και κυρίως πλήττονται οι μικρομεσαίοι αγρότες.
Όλη αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να δημιουργήσει καλές προοπτικές για την είσοδο νέων αγροτών στο επάγγελμα, αφού ήδη άρχισε ένα νέο κύμα ερήμωσης της υπαίθρου. Γιʼ αυτό, όπως τόνισε ο Γ. Μπενάτος είναι επιτακτικά αναγκαίο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να αναλάβουν δράση ενάντια σ΄ αυτή την πολιτική και όχι μόνο από ημερίδες και Συνδιασκέψεις, αλλά να πιέσουν ν΄ αλλάξει αυτή η πολιτική.»
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, ανταπαντώντας στις απόψεις του κ. Χανιώτη, εκπροσώπου της «AGRI» της Επιτροπής της ΕΕ, ο οποίος πρότεινε ούτε λίγο ούτε πολύ να στραφούν οι Έλληνες αγρότες στην παραγωγή τροφίμων και όχι προϊόντων που δεν καταλήγουν στο τραπέζι (βαμβάκι, καπνός, κα.) και ότι οι Ευρωπαίοι κλείνουν τα αυτιά τους για αλλαγές κλπ., υπενθύμισε, ότι η Ε.Ε, όχι μία, αλλά πέντε φορές άλλαξε την πολιτική για τον καπό, μετά από κινητοποιήσεις των ευρωπαίων καπνοπαραγωγών. Αναφέρθηκε επίσης στη δικαίωση της Ισπανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με τις ρυθμίσεις στο βαμβάκι και δικαιώθηκε.
Τελειώνοντας, κάλεσε τη ΓΕΣΑΣΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενότητα του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και την κοινή αγωνιστική του δράση.
To Γραφείο Τύπου