Συντρόφισσες και σύντροφοι, θα ήθελα να κάνω τις ακόλουθες παρατηρήσεις σε σχέση με την εκτίμηση των αποτελεσμάτων των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση:
Πρώτον: Σε σχέση με το αποτέλεσμα, συμφωνώ με τις πολιτικές εκτιμήσεις της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας.
Για εμάς είναι σημαντικό το ότι υπάρχει μια κοινή συνισταμένη από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι αν σε κάποιο κόμμα οι πολιτικές του φέρανε θετικά αποτελέσματα περισσότερο από όλα τα άλλα στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, αυτό είναι ο ΣΥΝ.
Γιʼ αυτό η άμιλλά μας θα πρέπει να είναι στο πώς να καταλάβουμε σε μεγαλύτερο βάθος τα αποτελέσματα, να εκτιμήσουμε τις δυνατότητες και να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη ευκαιρία που μας δίνουν οι Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, να δούμε τις πολύ σοβαρές αδυναμίες μας.
Δεύτερον: Οφείλουμε όλοι μας να ευχαριστήσουμε κάποιους ανθρώπους και πιστεύω ότι εκφράζω το σύνολο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής σε αυτό που θα πω.
Ευχαριστούμε πρώτα απʼ όλα τους νέους ανθρώπους. Πολλές δεκάδες χιλιάδες πανελλαδικά, ιδιαίτερα στην Αθήνα, αλλά και αλλού, έγιναν συμμέτοχοι σε μια προσπάθεια την οποία στήριξε και ο ΣΥΝ, δηλαδή να αναδειχθούν τα μεγάλα οικολογικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά προβλήματα μέσα από τις δημοτικές εκλογές και να υπάρξουν προωθημένες λύσεις έξω από το κατεστημένο, όχι μόνο το δικομματικό, αλλά και της σκέψης, το οποίο έχει παγιδεύσει όλη τη χώρα.
Να ευχαριστήσω τη Νεολαία Συνασπισμού. Είχε μια δραστήρια παρέμβαση και μάλιστα σε κρίσιμες φάσεις, όπως ο δεύτερο γύρος των εκλογών.
Να ευχαριστήσω τις 2.500 χιλιάδες περίπου συντρόφισσες και συντρόφους, φίλες, φίλους, μέλη άλλων κομμάτων και κινήσεων με τις οποίες συνεργαστήκαμε. Μέλη άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τους οποίους βρεθήκαμε στην κοινή προσπάθεια.
Να ευχαριστήσω περισσότερο τις συντρόφισσες και τους συντρόφους, τις φίλες και τους φίλους που πήραν λίγους σταυρούς, οι οποίοι όχι μόνο δεν διεκδικούσαν μια δυνατότητα εκλογής σε δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια, αλλά ήξεραν ότι και η παρουσία τους στον τελικό απολογισμό δεν θα είναι στις πάνω σειρές της σταυροδοσίας. Είχαμε ένα φαινόμενο μαζικής ανιδιοτελούς προσφοράς. Και με αυτή την έννοια πρέπει να το εκτιμήσουμε, να το στηρίξουμε, να το κρατήσουμε σαν μια πολύτιμη ανθρώπινη παρακαταθήκη.
Θέλω να ευχαριστήσω το Μανόλη Γλέζο. Για τη στήριξη που έδωσε, όχι μόνο στους Ενεργούς Πολίτες, αλλά για τους έντονους αυτοδιοικητικούς τόνους που έδωσε με το δικό του τρόπο σε όλη μας την προσπάθεια. Και για την άοκνη παρουσία του και συμβολή του σε μια ευρύτερη συνεργασία της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Να ευχαριστήσω τις ριζοσπαστικές δυνάμεις, με τις οποίες συνεργαστήκαμε. ΑΚΟΑ, ΚΟΕ, ΔΕΑ, Κόκκινο, ΚΕΔΑ, ανένταχτους και ανένταχτες από το χώρο της Αριστεράς κ.ά.
Να ευχαριστήσω τον Στρατή Πλωμαρίτη, τον Γιάννη Πανούση, τον Γιάννη Δημαρά.
Όλες αυτές τις προσωπικότητες και τις δυνάμεις από το σοσιαλιστικό χώρο, που παρά την πολιτική διαφορετικότητα που υπάρχει μεταξύ μας, καταφέραμε να έχουμε μια κοινή δράση στο χώρο της αυτοδιοίκησης.
Να ευχαριστήσω, τέλος, όλα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΝ.
Είναι μια περίπτωση όπου ο ΣΥΝ δεν έδωσε μία μάχη κυρίως μέσα από τα ΜΜΕ, από τα πάνω. Ήταν μια μάχη που δόθηκε από τα κάτω.
Τρίτον: Τι σημαίνει για εμάς το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα το οποίο υπήρξε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν είναι «κλειστό». Είναι ανοιχτό στην παρέμβαση, στο χρόνο, στη δική μας δραστηριότητα.
Ένα καλό αποτέλεσμα, εφόσον δεν έχει καλή συνέχεια, ενσωματωθεί σε μια διαχειριστική λογική, μπορεί να εξελιχθεί σε κακό αποτέλεσμα. Σε οπισθοχώρηση και απογοήτευση.
Ένα σχετικά κακό ή μέτριο αποτέλεσμα που μπορεί να αξιοποιηθεί αναδεικνύοντας προβλήματα, ωθώντας σε συσπειρώσεις, σε κινηματική λογική, μπορεί να μετατραπεί σε καλό αποτέλεσμα.
Γιʼ αυτό, εμένα προσωπικά δεν με συγκινεί τόσο η μαθηματική ανάλυση του πού ακριβώς φέραμε τον πήχη. Γιατί όπου και να έχουμε φέρει τον πήχη, ο πήχης αυτός σε λίγες βδομάδες ή σε λίγους μήνες μπορεί να ανέβει ακόμα πιο πάνω ή ακόμα και να πέσει πιο χαμηλά.
Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν τελείωσαν. Για μας συνεχίζονται, θα διαρκέσουν τέσσερα χρόνια. Είναι ο μεγάλος τρίτος γύρος.
Είναι μια δυνατότητα δημιουργικής δράσης. Έχει τεράστια σημασία οι αυτοδιοικητικές κινήσεις να έχουν στήριξη από τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος. Αυτό σημαίνει ανάδειξη του περιεχομένου των ζητημάτων τοπικής αυτοδιοίκησης όπως οι ελεύθεροι χώροι, οι συγκοινωνίες, τα σχολικά κτίρια, η ανεργία, ο τρόπος ζωής της νεολαίας, κ.ά. πανελλαδικά.
Ως ΣΥΝ και ως ΚΠΕ πρέπει να στηρίξουμε ενεργά τις προτάσεις που ήρθαν από πολλές αυτοδιοικητικές κινήσεις για τη δημιουργία ενός δικτύου οικολογικών, εναλλακτικών κινήσεων. Αυτό θα έχει πολύ μεγάλη συμβολή, όχι μόνο ως στήριξη του κόμματος στις αυτοδιοικητικές κινήσεις, αλλά και ως στήριξη του περιεχόμενου δουλειάς της αυτοδιοίκησης στη λειτουργία του κόμματος, και ειδικά των συνοικιακών, τοπικών οργανώσεων που βρίσκονται πολλές φορές χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο δράσης, σε μια διαδικασία εσωστρέφειας.
Τέταρτον: Θα πρέπει να δούμε κάποια ποιοτικά στοιχεία των εκλογών αυτών. Όπως για παράδειγμα η συνολική προσπάθεια και συλλογική δράση δημοτικών κινήσεων σε περιοχές όπως η Καισαριανή, το Ελληνικό, η Νέα Σμύρνη, που έφεραν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα.
Κομβικό παράδειγμα, όμως, είναι το εγχείρημα στην Αθήνα. Ήταν ένα τολμηρό εγχείρημα από τη μεριά του ΣΥΝ. Και ήταν το θέμα το οποίο συζητήθηκε πιο πολύ μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.
Το εγχείρημά μας δηλαδή, να στηρίξουμε μια αυτοδιοικητική κίνηση η οποία θα εκφράζονταν από ένα νέο και άγνωστο, σχετικά, στέλεχος του κόμματος και από την ομάδα συντρόφων που δουλέψανε μαζί.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε. Από τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε το κόμμα μετά το Συνέδριο. Παρʼ όλα αυτά, στην πορεία, όλο το κόμμα στήριξε αυτή την προσπάθεια. Κι έτσι μας έδωσε τη δυνατότητα να δώσουμε μια ισχυρή ανανεωτική κίνηση στο κόμμα. Την πιο ισχυρή, ίσως, μετά το Συνέδριο. Όχι με την έννοια του πολιτικού περιεχομένου, αλλά με την έννοια της αποδοχής από την κοινωνία. Πιστεύω ότι με αυτή την κίνηση δικαιώθηκε όλος ο ΣΥΝ, όλοι οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες. Πιστεύω, επίσης, ότι αν δεν υπήρχε μια υπεύθυνη και ακραία ηθική στάση από πολλούς συντρόφους και αναφέρω τον Μ. Παπαγιαννάκη, δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.
Υπάρχει λοιπόν το αποτέλεσμα, αλλά υπάρχει και η δυναμική που ανοίγει αυτό το αποτέλεσμα, που είναι πολύ πιο σημαντική.
Όλα λοιπόν θα εξαρτηθούν από τη συνέχεια, τόσο για την Αθήνα, όσο και για το κόμμα μας.
Είναι πολύ μεγάλο το εγχείρημα και η απήχησή του και οι προσδοκίες που δημιουργούνται από αυτό.
Υπάρχει, νομίζω απαίτηση από τον ΣΥΝ να προχωρήσει αυτή την τομή. Που σημαίνει νέα πρόσωπα, νέος λόγος, νέες δυνάμεις, νέος τρόπος δουλειάς. Δουλειά με βάση τη συνοχή, την εμπιστοσύνη, την αλληλεγγύη. Δουλειά έξω από τις εσωτερικές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν μέσα στον ΣΥΝ.
Πιστεύω ότι όλοι περιμένουν να δουν αυτόν τον ΣΥΝ, σε πολλά μέτωπα, όχι μόνο στο Δήμο της Αθήνας τη στιγμή των εκλογών.
Και γιʼ αυτό νομίζω ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η δυναμική, ότι οφείλουμε να οικοδομήσουμε ακόμα βαθύτερα αυτή την νέα μας ταυτότητα.
Αυτό πιστεύω ότι θέλουν και τα μέλη του κόμματός μας. Και γιʼ αυτό σύντροφοι, πηγαίνοντας προς την νέα Κεντρική Επιτροπή, νομίζω ότι αυτό πρέπει να το εκφράσουμε όχι απλώς ως μια επιθυμία, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα πάρουμε.
Επειδή μπαίνουμε σε εκτεταμένη προεκλογική περίοδο -κατά τη γνώμη όλων και τη δική μου- κι επειδή έρχεται ο καιρός να κάνουμε την εκλογική επιτροπή που πάντα κάνουμε, πιστεύω ότι σε αυτή, κεντρική, πυρηνική θέση πρέπει να έχουν νεότεροι σύντροφοι που δοκιμάστηκε η δουλειά τους. Σύντροφοι από την Κεντρική Επιτροπή, όπως για παράδειγμα ο Α. Καρίτζης, ο Ε. Τσακαλώτος, ο Τ. Κορωνάκης, ο Δ. Μπίρμπας, ο Π. Σκουρλέτης, ο Γ. Χελάκης, η Α. Κρασοπούλου, η Ρ. Δούρου, ο Κ. Μαρματάκης και ο Χατζησάββας. Μιλάω για τις ηλικίες των 30 και 40, οι οποίες δεν μπορεί να είναι στο περιθώριο του κόμματός μας. Πρέπει να σφραγίσουν τη νέα ταυτότητα.
Σύντροφοι από τη Νεολαία, όπως ο Γραμματέας, ο Δ. Τζανακόπουλος., από την ομάδα της «Ανοιχτής Πόλης», όπως ο Α. Μπίστης και ο Χ. Κωνσταντάτος. Σύντροφοι που δουλεύουν στην Κοινοβουλευτική ομάδα, όπως η Χαρά Παπαϊωάννου. Αναφέρω κάποια ονόματα εντελώς ενδεικτικά, για να δείξω ότι αυτό το δυναμικό που έχει το κόμμα πρέπει να έρθει στην επιφάνεια και να έχει μια πιο έντονη παρουσία και στην ίδια την οργάνωση της δουλειάς μας αλλά και στην εκπροσώπησή μας προς τα έξω. Πρέπει να πάρουμε μέτρα και από το Γραφείο Τύπου, προκειμένου και στην παρουσία μας στα ΜΜΕ να γίνει εμφανής αυτή η τομή που κάνει το κόμμα μας στην πολιτική ζωή.
Πέμπτον: Σχετικά με την αυτοκριτική που θέλω να κάνω. Αυτή η αυτοκριτική, όπως προέκυπτε από ερωτήσεις δημοσιογράφων προεκλογικά, θα επικεντρώνονταν σε τρία σημεία. Στο εγχείρημα της Αθήνας, στην άρνηση ενός πακέτου συνεργασιών με κοινοβουλευτικά κόμματα, και στα ποσοτικά αποτελέσματα. Τελικά, όμως, δεν μου ζητήθηκε, μετεκλογικά, να κάνω αυτοκριτική πάνω σε αυτές τις παραμέτρους. Παρόλα αυτά, κι επειδή είναι στον τρόπο δουλειάς μας, εγώ θέλω να κάνω την αυτοκριτική μου και ταυτόχρονα την αυτοκριτική της λειτουργίας του κόμματος σε τρία σημεία.
Το πρώτο είναι ο τρόπος λειτουργίας μας, σε προεκλογικές περιόδους. Σε αρκετές περιπτώσεις, εκφράστηκε μια κατάσταση δυσλειτουργίας των δυνάμεων του ΣΥΝ που στήριζαν το εγχείρημα. Έντονη ανάδειξη των διαφορών ανάμεσα στις διάφορες τάσεις και απόψεις του ΣΥΝ. Έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, δυνατότητας ενωτικής λειτουργίας. Αυτό μας κόστισε σε ορισμένες περιπτώσεις. Και πρέπει να αναλαμβάνουμε εμείς το κόστος και όχι να ακολουθούμε τον εύκολο, άδικο και όχι ορθό δρόμο, του να ρίχνουμε τις ευθύνες σε προσωπικότητες με τις οποίες συνεργαστήκαμε.
Δεύτερον, η δυστοκία, οι καθυστερήσεις και οι διαιρέσεις μέσα στην οργάνωση, σε αρκετές περιπτώσεις, που φάνηκαν και στο αποτέλεσμα είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να επαναληφθεί. Δηλαδή, μια ατέρμονη διαδικασία να λυθεί το ζήτημα μέσα από συναινέσεις ή μη οξυμένες αντιδράσεις ανάμεσα στα κεντρικά στελέχη μιας οργάνωσης και το φόβο μας να προσφεύγουμε γρήγορα και προγραμματισμένα στη ψήφο των μελών, η οποία θα καθορίσει το δρόμο που θα πάρουμε.
Τρίτον, οι οργανωτικές μας αδυναμίες σε πολλά μέρη, που έφεραν προβλήματα και στο αποτέλεσμα. Σε Νομούς, μάλιστα, με ειδική βαρύτητα, όπως η Θεσσαλονίκη, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία.
Το θετικό είναι ότι βγαίνουμε όλοι πιο σοφοί, πιο ενωμένοι. Έχουμε δυνατότητα να διαπιστώσουμε αυτές τις ελλείψεις, να τις αντιμετωπίσουμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Κι εγώ, απέναντι στο όχι καλό αποτέλεσμα στην Νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, αναλαμβάνω την ευθύνη απέναντι στον Γ. Πανούση, ο οποίος μας τίμησε με την συνεργασία μας.
Έκτον: Υπήρξε μια αντίφαση στο θέμα των συνεργασιών μας με δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Από τη μια δηλαδή, είχαμε δυσκολίες, ίσως περισσότερες απʼ ότι περιμέναμε, στη συνεργασία μας με όλες τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε όλη την Ελλάδα. Και είχανε πολλαπλές αιτίες. Δυσκολίες στην επιλογή των προσώπων, των επικεφαλής των κινήσεων, τοπικές διαφωνίες, μια δυσπιστία απέναντι σε ευρύτερα ανοίγματα που κάναμε εμείς με προσωπικότητες από τον σοσιαλιστικό χώρο.
Από την άλλη, όμως, μετεκλογικά –ενώ στη προετοιμασία ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς είχε κάποιες τριβές και δυσκολίες- αυτό που βγαίνει είναι ότι υπήρξε μια ισχυρή στήριξη αυτής της ιδέας, η οποία υπάρχει στο Κοινωνικό Φόρουμ, στην Πρωτοβουλία για την Ενότητα της Αριστεράς, στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της κοινής δράσης των προωθημένων, ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων.
Αυτό το είδαμε και σε ψηφοδέλτια που συμμετείχαμε εμείς, αλλά και σε ψηφοδέλτια στα οποία δεν συμμετείχαμε. Είδαμε ότι αυτή η διάθεση για συνεργασία των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι πολύ έντονη. Με αυτή την έννοια, η ιδέα της συνεργασίας των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς βγαίνει ενισχυμένη μέσα από την παρέμβαση των ίδιων των πολιτών. Έχει σημασία, με βάση όλα αυτά τα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε, τις δυσκολίες στη συνεργασία, εκεί που κάναμε βήματα, τα αποτελέσματα που είχαμε, τη μεγαλύτερη ελευθερία που σου δίνει δυνατότητες να συνεργάζεσαι εκεί που συμφωνείς, μπορούμε να κάνουμε επαφές και συζητήσεις, που ήδη έχουν αρχίσει, με όλους αυτούς τους εταίρους μας προκειμένου να έχουμε μια πιο αποτελεσματική, πιο ώριμη, λιγότερο γραφειοκρατική συνεργασία. Να έχουμε μια πραγματική σύγκλιση, πιο σαφή, η οποία θα βοηθήσει πάρα πολύ για την πολιτική παρουσία αυτού του συνασπισμού των δυνάμεων.
Έβδομον: Πέραν από το χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είχαμε συνεργασίες με δυνάμεις με σοσιαλιστική και οικολογική αφετηρία και με οργανώσεις κομμάτων της Βουλής, όπως του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ σε ορισμένες περιπτώσεις. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε, να τα δούμε με έντονο κριτικό βλέμμα. Όμως, πρέπει να δούμε, επίσης, ότι για εμάς είναι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε στις συνεργασίες, είναι να έχουμε δύναμη και να μην πηγαίνουμε απλώς ως ένα στήριγμα. Να έχουμε παρουσία, να έχουμε πρόγραμμα. Και η συνεργασία μας ήταν με προσωπικότητες ή και συλλογικότητες που αποστασιοποιήθηκαν από τις επιλογές των δύο μεγάλων κομμάτων .
Όγδοο: Ένα καινούργιο, ποιοτικά, στοιχείο και σε αυτές τις εκλογές, είναι το γεγονός ότι το μήνυμα για την κοινή δράση της Αριστεράς, που προωθεί σταθερά ο ΣΥΝ, βρήκε απήχηση σε ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.
Χωρίς αυτήν την απήχηση, δε θα ήταν δυνατή η σημαντική εξέλιξη που είχαμε στο βʼ γύρο, στην Αθήνα και σε άλλους δήμους. Ξέρουμε ότι αυτός ο κόσμος δεν είναι με τον ΣΥΝ. Είναι με τις επιλογές του. Συμφωνεί με τις ιδέες μας. Συμφωνεί με τις απόψεις μας για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Και έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα. Συμφωνεί με την άποψη, όχι μόνο τη δικιά μας, που έρχεται από πολλές πλευρές ότι πρέπει να υπάρξει κοινή δράση των δυνάμεων της εργασίας και ότι η διαίρεσή του είναι μια δύναμη για το κατεστημένο.
Εμείς που είμαστε μαζί με τους κομμουνιστές της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, μπορούμε να είμαστε με τους κομμουνιστές σε πολλούς κοινούς αγώνες μέσα στη χώρα μας , την Ελλάδα.
Κι αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα. Ότι παρά τις προσπάθειες και τα τείχη, ο λόγος μας μπορεί να περάσει αυτά τα τείχη.
Αυτό βέβαια, δεν πρέπει να συνδέεται με τη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ. Σε όλη την προεκλογική περίοδο, κεντρικός στόχος της καμπάνιας του ΚΚΕ ήταν ο ΣΥΝ. Ούτε καν κάποιο από τα δύο κόμματα του δικομματισμού δεν στράφηκε με τέτοια επιθετικότητα και με τόσο μεγάλες προσβολές ενάντια στον ΣΥΝ. Μεγάλο μέρος της καμπάνιας του ΚΚΕ στόχευε στη μείωση των δυνάμεων του ΣΥΝ. Οι δήμαρχοι και η δημοτική δουλειά του ΣΥΝ εμφανιζόταν ως μια συμμαχία με εργολάβους και μεγάλα συμφέροντα, ενισχύοντας έτσι την μεγάλη επίθεση που γίνεται ενάντια στην Αριστερά από ΜΜΕ. Το αποτέλεσμα δεν επιβεβαίωσε αυτές τις θέσεις, τις προσδοκίες και το σχεδιασμό του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ, με την ανάγνωσή του είχε καλά αποτελέσματα, μπορεί να είχε ενίσχυση των δυνάμεών του, το διαιρετικό του μήνυμα, όμως, δεν είχε ανταπόκριση.
Το μήνυμα το δικό μας για τη συνεργασία, για το άνοιγμα στη νεολαία, είναι αυτό το οποίο έμεινε στις εκλογές. Γιʼ αυτό δεν πρέπει να διστάζουμε να βάζουμε όρια στους ανθρώπους, τους αριστερούς πολίτες με τους οποίους πρέπει να συζητήσουμε και τους καλούμε στο κοινό εγχείρημα.
Ένατο: Ο δικομματισμός, παρά το πλήγμα το οποίο έχει δεχθεί, απέδειξε ότι διατηρεί ένα τεράστιο βάρος στην πολιτική ζωή. Από την άλλη, όμως, πρέπει να δούμε εκείνα τα σημεία στα οποία η Αριστερά και οι συνεργαζόμενες με αυτήν δυνάμεις, σε δημοτικό επίπεδο, μπόρεσαν να προβάλουν μια εναλλακτική πρόταση.
Εδώ δεν είναι μια εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, είναι μια εξαίρεση που μπορεί να αλλάξει τον κανόνα. Τα αποτελέσματα στη Ν.Σμύρνη, στη Φιλαδέλφεια, στο Ελληνικό, στην Καισαριανή, δείχνουν ότι μπορεί να αλλάξει ο κανόνας. Κι ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου υπάρχει τεράστια κρίση του πολιτικού συστήματος. Ο δικομματισμός δεν εμπνέει και πρέπει να πάψει και η αριστερά να μην εμπνέει. Πολλά είναι τα στηρίγματα για το δικομματισμό, οικονομικό κατεστημένο, ΜΜΕ, εκλογικός νόμος κτλ. Υπάρχει, όμως κι ένα άλλο μεγάλο στήριγμα. Η αδυναμία, δηλαδή, της αριστεράς να προωθήσει με αξιοπιστία μια εναλλακτική πρόταση εξελίξεων. Η απωθητικότητα που δημιουργείται μέσα από την εικόνα διαίρεσης σε αυτό που ο κόσμος προσλαμβάνει ως ιστορική αριστερά. Το πως μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό πρέπει να είναι για εμάς κεντρικό ζήτημα..
Πολλές φορές, ακόμα και για το κόμμα μας, υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας, συνοχής, αλληλεγγύης, ενότητας, το οποίο εκφράζεται προς τα έξω. Με αυτή την έννοια, για εμάς ίσως ένα από τα κεντρικά ζητήματα της πάλης ενάντια στον δικομματισμό, είναι να χτυπήσουμε το έλλειμμα αξιοπιστίας που υπάρχει στην αριστερά, με τις ενωτικές μας προτάσεις, με τις πολιτικές μας προτάσεις, με την παρουσία μας, με τη δράση μας.
Πολλές φορές υπάρχει κριτική από το ΚΚΕ, γιατί λέμε ότι δίνουμε τη μάχη ενάντια στον δικομματισμό, όταν σε μερικούς δήμους συνεργαστήκαμε και με οργανώσεις των κομμάτων αυτών. Με τον ίδιο τρόπο που οι φοιτητές των αριστερών παρατάξεων σήμερα συνεργάζονται με την ΠΑΣΠ για το άρθρο 16. Με τη δυνατότητα, δηλαδή, να αξιοποιήσουμε διαφοροποιήσεις, αντιθέσεις, θετικές στάσεις που προέρχονται από το χώρο αυτό. Και να διατηρήσουμε εμείς μια ηγεμονία που μπορούμε, παρά το μέγεθός μας, στην αντιπολιτευτική στάση απέναντι στη ΝΔ.
Δέκατον: Σχετικά με την άποψη που λέει ότι μια λύση θα ερχόταν με μια εκλογική συνεργασία, αξιοποιώντας και τον σημερινό εκλογικό νόμο, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά ή τον ΣΥΝ συγκεκριμένα:
Σε αυτό εμείς πρέπει να πούμε ότι η Αριστερά δεν καθορίζει τη θέση της με βάση τον εκλογικό νόμο.
Ότι δεν διαμορφώνει τις πολιτικές της με βάση τις ανάγκες και τις δυσκολίες οποιουδήποτε από τα δύο κόμματα εξουσίας. Δεν είναι συμπλήρωμα κανενός. Έχει τη δική της αυτόνομη, αγωνιστική πορεία, εκφράζοντας ένα βαθύ ιστορικό ρεύμα μέσα στην πολιτική πραγματικότητα της χώρας μας.
Ότι εμάς ο στόχος μας δεν είναι να αλλάξουμε τις ισορροπίες μέσα στα πλαίσια του δικομματισμού, αλλά να τον υπερβούμε και να τον ανατρέψουμε.
Πεποίθησή μας, αλλά και εντολή του Συνεδρίου και των μελών του κόμματος, είναι η ισχυροποίηση της αριστεράς, το άνοιγμα προοπτικών έξω από την εναλλαγή των δύο κομμάτων στην εξουσία. Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, δεν είναι αδύνατο. Δεν είναι αδύνατο για τις εκλογές που έρχονται, παίρνοντας υπόψη τις μεγάλες δυναμικές που οι ίδιες οι δημοτικές εκλογές μας έδωσαν τη δυνατότητα, σε άλλο επίπεδο, να διαπιστώσουμε.
Εμείς κινούμαστε με βάση το πρόγραμμά μας. Έχουμε κατεύθυνση τη συνεργασία των Αριστερών Ριζοσπαστικών δυνάμεων, τη συνεργασία με οικολογικές δυνάμεις, τη συνεργασία με συλλογικότητες και πρόσωπα που προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο. Και από εκεί και πέρα, «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Κάνουμε συνεχώς προτάσεις για ευρύτερη συνεργασία των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Θα περιμένουμε με μεγάλη χαρά να δούμε και το ΠΑΣΟΚ να δίνει τη μάχη σε αυτό το οποίο πιέζει σήμερα τη Νέα Δημοκρατία, και που είναι η μη τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι είμαστε σε μια καλή περίοδο. Υπάρχει μια αισιοδοξία μέσα στο κόμμα την οποία πρέπει να στηρίξουμε. Μια αισιοδοξία που δεν πρέπει να μας δυσκολέψει να δούμε τις μεγάλες αδυναμίες, τις μεγάλες παρεμβάσεις, τις μεγάλες αλλαγές, που πρέπει να κάνουμε, με πρώτη απʼ όλες την ενίσχυση αυτής της νέας συλλογικής ταυτότητας του κόμματος, με έναν νέο λόγο, με νέες ιδέες και με νέα πρόσωπα τα οποία έχουμε ανάμεσά μας.
To Γραφείο Τύπου
To Γραφείο Τύπου