Με αφορμή την χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τους συμβασιούχους, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η χθεσινή απόφαση, κατά πλειοψηφία, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία κλείνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης σε χιλιάδες συμβασιούχους, που ζητούν ένδικη προστασία, είναι σε κατάφωρη αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα της οδηγίας 99/70 αλλά και με τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα δικαστικής προστασίας.
Δίνω στη δημοσιότητα την πλήρη απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου κ. Σπίντλα σε σχετική ερώτησή μου (Ρ-1941/05): «Σε πρώτο βαθμό, τα αρμόδια εθνικά δικαστήρια είναι αυτά που παρέχουν τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα ένδικης προστασίας όσον αφορά διαφορές που ανακύπτουν μετά τη λήξη της προθεσμίας μεταφοράς της οδηγίας αλλά πριν από την έκδοση των απαραίτητων μέτρων μεταφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, τα εθνικά δικαστήρια δύνανται, εάν το επιθυμούν, να παραπέμψουν τα ζητήματα ερμηνείας του κοινοτικού δικαίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Από την απάντηση γίνεται σαφές ότι αποφάσεις όπως η χθεσινή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που απαγορεύει ή καθιστά ατελέσφορο το δικαίωμα κάθε εργαζομένου να προστατεύσει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του μέσω των δικαστηρίων αντιτίθενται στους κοινοτικούς κανόνες.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, άλλωστε έχει ήδη αποφασίσει επί της ουσίας της υπόθεσης και ας προσποιούνται ορισμένοι ότι δεν την γνωρίζουν. Στην υπόθεση C-212/04 (Κ.Αδενέλερ κατά του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει τονίσει ότι η οδηγία 99/70 καθιστά καταχρηστική την εφαρμογή κάθε εθνικής νομοθεσίας «που απαγορεύει απολύτως, στον δημόσιο τομέα και μόνον, την μετατροπή σε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου μιας σειράς διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες στην πραγματικότητα αποσκοπούσαν στην κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών του εργοδότη και προσθέτει ότι: «από την ημερομηνία κατά την οποία μια οδηγία τέθηκε σε ισχύ, τα δικαστήρια των κρατών μελών οφείλουν να απέχουν, στο μέτρο του δυνατού, να ερμηνεύουν το εσωτερικό δίκαιο κατά τρόπο ο οποίος, μετά τη λήξη της προθεσμίας μεταφοράς στο εσωτερικό δίκαιο της οδηγίας αυτής θα μπορούσε να θέσει σοβαρά σε κίνδυνο την υλοποίηση του επιδιωκομένου από την οδηγία αυτή σκοπού.»
Ο Συνασπισμός είναι το μόνο κόμμα που ανέδειξε και ζήτησε να επιβληθεί η κοινοτική νομοθεσία απέναντι στη φαύλη κατάσταση ομηρίας εκατοντάδων χιλιάδων συμβασιούχων, που είχαν επιβάλλει και εξακολουθούν να εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε μαχητικά την πλήρη δικαίωση των χιλιάδων συμβασιούχων, που απαιτούν να σταματήσει το απαράδεκτο αυτό καθεστώς της συνεχούς εργασιακής ανασφάλειας, που συντηρούν οι μικροκομματικοί σχεδιασμοί των κομμάτων εξουσίας».
To Γραφείο Τύπου