Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/11/2006

Στο στόχαστρο ιδιωτών η περιοχή Κουντουριώτικα Αμπελοκήπων.

Ερώτηση Γ.Δραγασάκη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης

Η περιοχή "Κουντουριώτικα" στους Αμπελοκήπους που εκτείνεται από  την οδό Κεδρηνού μέχρι τους πρόποδες του Λυκαβηττού, αν και έχει ενταχθεί στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών (1515/1985) μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και μία αδόμητη δημοτική έκταση 18 στρεμμάτων, η οποία έχει χαρακτηριστεί, με την 4253/06 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, δημοτική κοινόχρηστη έκταση.

Οκτώ μήνες μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου οι αρμόδιοι δεν έχουν προχωρήσει σε μέτρα διασφάλισης του χώρου με αποτέλεσμα ιδιώτες να προβάλουν και άλλες διεκδικήσεις ώστε να πετύχουν την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου ("Ελευθεροτυπία" 28-29/10/2006) μεγάλες οικοδομικές επιχειρήσεις, η εκκλησία (διαθέτει 2 στρέμματα τα οποία έχουν κηρυχθεί χώρος πρασίνου) έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την "αξιοποίηση" της  περιοχής. Παρ' όλο που το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι δεδομένο, εδώ και δεκαετίες ιδιώτες προβάλλουν αξιώσεις ιδιοκτησίας, μικρές  δε επιχειρήσεις διεκδικούν τίτλους λόγω χρησικτησίας.

Τα "Κουντουριώτικα" είναι ο πιο σημαντικός κρίκος στα σχέδια ανάπλασης του κέντρου των Αμπελοκήπων, που περιλαμβάνει την ανάδειξη των προσφυγικών κατοικιών, τη δημιουργία πάρκου υψηλού λειτουργικού πρασίνου στο σημερινό γήπεδο του Παναθηναϊκού και τη "βύθιση" τμήματος της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μ' αυτή την παρέμβαση εξασφαλίζεται η πρόσβαση των κατοίκων της περιοχής στο λόφο του Λυκαβηττού.

Μόλις το 2002 εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα με το οποίο τροποποιείται το σχέδιο και έξι οικοδομικά τετράγωνα χαρακτηρίζονται ζώνη κοινόχρηστου πράσινου, καθορίζονται χώροι πολιτισμού και αθλητισμού, ενώ προβλέπεται η δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού. Όμως, μετά από προσφυγή ιδιωτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το 2005, ακυρώθηκε το παραπάνω ΠΔ.

Κατόπιν αυτού, για την προστασία της περιοχής, έπρεπε να εκδοθεί νέο διάταγμα, κάτι που ως τώρα δεν έχει γίνει. Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει εκδόσει απόφαση για αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών προκειμένου να διασφαλίσει την περιοχή μέχρι την έκδοση νέου διατάγματος. Μετά από παρέμβαση του Πολιτιστικού–Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων, το ΥΠΕΧΩΔΕ ζήτησε από τον δήμο να γνωμοδοτήσει για την ολική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών. Το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση, αλλά το ΥΠΕΧΩΔΕ, οκτώ μήνες μετά, δεν έχει εκδώσει την απόφαση αναστολής.

Κατόπιν των ανωτέρω

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Αν προτίθενται:

1.Να προχωρήσουν σε μέτρα διασφάλισης του χώρου (έκδοση νέου διατάγματος, ολική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών).

2.Να εξασφαλίσουν τα αναγκαία κονδύλια για την υλοποίηση των σχετικών έργων για την ανάπλαση της περιοχής.

3.Να προχωρήσουν στην αναβάθμιση και αξιοποίηση των προσφυγικών κατοικιών της Λεωφ. Αλεξάνδρας με τη:

–δημιουργία ξενώνα υποδοχής ευπαθών ομάδων από την περιφέρεια,

–δημιουργία Μουσείου Μικρασιατικής καταστροφής & μνήμης και μετεγκατάσταση του Κέντρου Μικρασιατικών σπουδών.

–δημιουργία ξενώνα υποδοχής και στήριξης κακοποιημένων γυναικών.

–απόδοση των υπόλοιπων κτιρίων σε πολίτες δικαιούχους π.χ. σεισμοπαθείς ή δικαιούχους του ΟΕΚ.

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης