Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ εκτιμάει ότι το Σχέδιο Νόμου με τις ειδικές ρυθμίσεις για τη μεταναστευτική πολιτική, επιχειρεί να καλύψει την αποτυχία του προηγούμενου Νόμου που άφησε εκτός νομιμοποίησης δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και μετανάστριες. Στο Σχ. Νόμου, παρά την ύπαρξη ευνοϊκών διατάξεων που συμβάλλουν σε διευκολύνσεις, διαδικαστικού κυρίως χαρακτήρα, αναφορικά με την απόκτηση ή ανανέωση άδειας διαμονής των αλλοδαπών, απουσιάζουν εκείνες οι ρυθμίσεις και οι λειτουργικές τομές που θα μπορούσαν να εμφυσήσουν ένα διαφορετικό πνεύμα στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο περί μετανάστευσης. (π.χ. η απονομή αδειών αόριστης διαμονής ή ακόμη και ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, και όχι απλώς και μόνον η προβλεπόμενη - και θεμιτή ασφαλώς - απαλλαγή τους από την πληρωμή παραβόλων.)
Ειδικότερα, αξίζει να αναφερθεί ότι η «λύση» της εξαγοράς ενσήμων αποτελεί ημίμετρο προκειμένου να αμβλυνθούν οι οξύτατες αδικίες που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη απαίτηση της Πολιτείας για σύνδεση της ανανέωσης της άδειας διαμονής με ορισμένο αριθμό ενσήμων, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι δεν είναι οι ίδιοι οι μετανάστες που δεν επιθυμούν την ασφάλιση τους αλλά οι εργοδότες που θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους.
Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να μην μεταθέτει στους ώμους των μεταναστών το κόστος των επιπτώσεων από τη μη καταβολή ενσήμων, αλλά να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διαδραματίσει η επιθεώρηση εργασίας τον δέοντα ρόλο στην εφαρμογή του εργατικού δικαίου. Παράλληλα κατά την ανανέωση της άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση και ο μετανάστης που λαμβάνει επίδομα ανεργίας.
Εξακολουθεί να υφίσταται η δυσλειτουργική και προβληματική για σκληρά εργαζόμενους μετανάστες ρύθμιση που απαιτεί αναγκαστική φοίτηση διάρκειας 125 ωρών σε Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ επισημαίνει ότι η αποδοχή του εύλογου αιτήματος, περί διεύρυνσης του είδους των δικαιολογητικών εγγράφων που μπορούν να αποδείξουν την προηγούμενη διαμονή των μεταναστών στη χώρα και έτσι να υποβοηθηθεί η νομιμοποίηση τους, δικαιώνει όλους όσους είχαμε από την πρώτη στιγμή τονίσει την ανάγκη της συγκεκριμένης αυτής νομοθετικής μεταβολής που τελικά η κυβέρνηση υιοθέτησε αφότου η αρχική εφαρμογή των άκαμπτων σχετικών διατάξεων του 2005 είχε οδηγήσει σε εξαιρετικά χαμηλό αριθμό αιτήσεων.
Τμήμα Δικαιωμάτων