Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, σε εφ όλης της ύλης συνέντευξή του στον Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο» (Ευγ.Λουπάκη, Μ.Κοττάκη, Τ.Παππά) τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
- Πώς σας φάνηκε η συνέντευξη του Λ. Κύρκου στην «Καθημερινή»;
(...) Για μένα ο Λ. Κύρκος, όπως και ο Γρ. Φαράκος, όπως ήταν ο Χαρ. Φλωράκης, όπως είναι ο Κ. Φιλίνης είναι βιβλία, είναι ζωντανά βιβλία. Έχουν βιώσει την ιστορία, έχουν τα δικά τους συμπεράσματα, τα δικά τους συναισθήματα. Επομένως διαβάζω ένα πολύτιμο βιβλίο. Και με τον Λ. Κύρκο μάλιστα έχουμε καθιερώσει ορισμένα διαστήματα να βρισκόμαστε και να τρώμε μαζί. Ο Λ. Κύρκος ανήκει στην ενεργή κληρονομιά και μια μεγάλη παρουσία για μας στο χώρο του Συνασπισμού.
Ο καθένας κάνει την κρίση για την εποχή του με τον τρόπο που νομίζει. Το ακούω, προσπαθώ να το καταλάβω και διαβάζω με πολύ προσοχή κάθε συνέντευξη του Λ. Κύρκου.
Η δικιά μου προσέγγιση είναι ότι δυστυχώς βρεθήκαμε μέσα στη σύγκρουση την μεταπολεμική ως Ελλάδα και με κανέναν τρόπο δεν ευλογώ το δρόμο τον οποίον πήραμε. Ακούω όμως τις κριτικές παρατηρήσεις, αυτό που λέει ο Κύρκος «ευτυχώς ηττηθήκαμε». Αυτό που σημαίνει για μας και που έχει σημασία για μας είναι ότι η Αριστερά πρέπει να είναι σε εγρήγορση, η Αριστερά πρέπει να κινείται σε επίπεδα υψηλής και τεκμηριωμένης πολιτικής παρέμβασης. Η Αριστερά πρέπει να έχει άξια στελέχη και να ξέρει, να μπορεί να προσελκύει κι άλλα στελέχη. Είναι μια καμπάνα, με τον προσωπικό τρόπο του Λ. Κύρκου, η οποία είναι πάρα πολύ ωφέλιμη για μας.
-Από το '90 και μετά ο ΣΥΝ κινείται γύρω στο 3%... Τι προοπτική βλέπετε; ... Το ρεύμα της ανανεωτικής Αριστεράς, που εκφράζεται πολιτικά από τον ΣΥΝ, στην κοινωνία υπάρχει σαν ρεύμα; ... Ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ υπάρχει ένα ρεύμα ανανεωτικής Αριστεράς;...
Δεν είμαστε ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ. Στόχος μας είναι να είμαστε μπροστά και από τους δύο. Και είμαστε μπροστά και από τους δύο, πιστεύω. Ο δικομματισμός έχει δύναμη, έχει παράδοση, έχει τον εκλογικό νόμο υπέρ του, έχει τις αδυναμίες τις δικές μας τις οποίες αξιοποιεί, αλλά δεν είναι σε τόσο καλή θέση.
Στο κυβερνητικό κόμμα, το οποίο φέρεται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, από τις αναλύσεις, ότι έχει πάρα πολλές δυνατότητες να πάρει και τις επόμενες εκλογές, έχει περάσει μια μαζική υστερία να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τις επόμενες εκλογές. Οι προβληματισμοί που υπήρχαν ήταν να συμφωνήσει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί το κόμμα που φαίνεται ότι θα πάρει τη διακυβέρνηση θέλει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο;
Αυτό, αν το συνδυάσει κανείς και με μηνύματα από τις εκλογές, δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει ένα πλήγμα στο δικομματισμό.
-Άντε και το καταφέρατε το πλήγμα αυτό.. Με ποιον θα συνεργαστείτε;...
Θα σας πω κατ' αρχήν τα φαινόμενα των δημοτικών εκλογών, τα οποία είναι πολύ σημαντικά. Θα επιλέξω δύο. Πρώτον, η παρέμβαση, με έναν τρόπο ορμητικό, του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά και άλλων δυνάμεων που συνεργαζόμαστε, στο χώρο της νεολαίας. Και το αποτέλεσμα αυτό ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης των εκλογών.
Και το δεύτερο φαινόμενο είναι η δυνατότητα κινήσεων που στηρίζονται από την Αριστερά, κατά κύριο λόγο, είχαν μια διείσδυση στην κοινωνία και σε άλλους πολιτικούς χώρους, να κερδίσουν δήμους της Β' Αθήνας, μεγάλους δήμους.
Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες να αμφισβητήσεις το δικομματισμό, να έχεις μια άλλη Αριστερά, να έχουν το πρώτο χέρι οι ενωτικές δυνάμεις της Αριστεράς κι αυτός είναι ο στόχος του ΣΥΝ.
-Θέλω να μου εξηγήσετε την στάση του ΣΥΝ απέναντι στη σοσιαλδημοκρατία... Επειδή υπάρχει ένα ρεύμα στο χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς που θεωρεί ότι η σοσιαλδημοκρατία ως κίνημα έχει τελειώσει... Ένας διάλογος και μια συνεργασία πάνω σ' ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο είναι εφικτός;...
Πρώτον για τη σοσιαλδημοκρατία. Έτυχε να πάω πολύ νέος ως ευρωβουλευτής στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο και να μείνω εκεί 23 χρόνια. Έζησα με ανθρώπους, συναδέλφους από διάφορες χώρες και από διάφορους πολιτικούς χώρους. Οι καλύτεροι προσωπικοί μου φίλοι ανήκαν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ίσως βοηθούσε ότι βρήκα ριζοσπάστες του Εργατικού Κόμματος της Αγγλίας, παλιούς Εργατικούς ηγέτες, νέους διανοούμενους προωθημένους.. Άρα συμφωνώ ότι δεν μπορείς να κολλάς ετικέτα παντού.
Υπάρχουν με τη σοσιαλδημοκρατία δύο πλευρές. Η πλευρά της κεντρικής γραμμής των περισσότερων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων των ευρωπαϊκών χωρών, η οποία συγκλίνει και πολλές φορές υπερβαίνει ακόμη σε ακρότητα τις κατευθύνσεις, υπέρ της ελεύθερης αγοράς, υπέρ των σχέσεων με τις ΗΠΑ κ.λπ., της ευρωπαϊκής δεξιάς, κεντροδεξιάς κ.λπ. Χαρακτηριστική η περίπτωση του κ. Μπλερ, αλλά όχι μόνο. Οι καπετάνιοι της σοσιαλδημοκρατίας νομίζω ότι την οδηγούν σ' ένα αδιέξοδο λιμάνι κι αυτό το βιώνουμε κι εδώ στην Ελλάδα.
Άρα εμείς θέλουμε, με βάση τις προγραμματικές, ριζοσπαστικές μας αρχές τη συνεργασία με όλους. Και δεν έχουμε μια αντίληψη να μπούμε στο χωράφι του άλλου. Θέλουμε όμως δυνάμεις οι οποίες μπορούν να διαφοροποιηθούν απ' αυτή την κατεστημένη πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας να συμπράξουμε σ' ένα ευρύτατο μέτωπο.
Το δεύτερο. Για το θέμα του διαλόγου και των προτάσεων. Παρακολουθείτε τη Βουλή. Εάν δείτε είναι ο ΣΥΝ ο οποίος κάνει προτάσεις συνεργασίας προς την αξιωματική αντιπολίτευση....
-Ναι, αλλά κάνετε προτάσεις συνεργασίας σ' εκείνα τα θέματα που δεν μπορείτε να συμφωνήσετε....
Αφήστε να πω... Πρόταση νόμου του ΣΥΝ για το ελάχιστο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Εισηγητής ο Γ. Δραγασάκης. Όχι ΠΑΣΟΚ. Πρόταση νόμου του ΣΥΝ για τη διάκριση Εκκλησίας και Κράτους. Τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ όχι. Συνάντηση Προέδρου του ΣΥΝ με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πάνω στο θέμα της ιδιωτικής της Ο.Α. και της ανάγκης να έχουμε εθνικό αερομεταφορέα. Απάντηση του ΠΑΣΟΚ όχι. Θέμα Οδηγίας Μπολκενστάϊν. Είδαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απόκλιση. Θέμα εκποίησης Εθνικής Τράπεζας, Όχι. Θέμα άρθρου 16. Όχι...
Εμείς κάνουμε διάλογο, υπάρχουν μερικά σημεία τα οποία είναι κρίσιμα και θα κρίνουμε τις συνεργασίες τις δικές μας. Μακάρι, με ευρύτερες δυνάμεις, με μεγάλες δυνάμεις, με δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ να υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Δεν υπάρχει. Και με το ΚΚΕ κάνουμε τις ίδιες προτάσεις. Και το ΚΚΕ το ίδιο πάλι δεν ανταποκρίνεται.
Εμείς δεν κάνουμε αποκλεισμούς. Θέλετε να βάλουμε και τη Ν.Δ. μέσα;.. Μέσα και τη Ν.Δ. Εμάς το κριτήριο και η πυξίδα και η βάση για τις συνεργασίες μας είναι το πρόγραμμά μας, το οποίο το συζητάμε.
Σ' αυτή τη Βουλή η δύναμη των ενωτικών προκλήσεων και προτάσεων συνεργασίας προς τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, και προς το ΠΑΣΟΚ και προς το ΚΚΕ, ήταν ο ΣΥΝ.
-Ήσασταν δίπλα στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του Ν. Κωνσταντόπουλου, αλλά δεν μιλήσατε καθόλου. Πώς να το ερμηνεύσουμε αυτό;...
Να το ερμηνεύσετε με τον πιο απλό τρόπο. Ως είδος σεβασμού προς τον Ν. Κωνσταντόπουλο ο οποίος έδινε τη συνέντευξη και ως πλήρη στήριξη από τον Συνασπισμό, μέσω του Προέδρου του. Και θα έλεγα ότι ο Ν. Κωνσταντόπουλος δικαιώνεται. Είχαμε χτες μια απόφαση για την πρώτη υπόθεση που είχε σχέση με την προσωπική του ζωή όπου επέβαλε ισχυρά πρόστιμα το Πρωτοδικείο. Την στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια και πιστεύουμε ότι έχουν υπάρξει καλές πρωτοβουλίες, ώστε μια παθολογία που υπάρχει στα ΜΜΕ, να μπορούν δηλαδή ορισμένοι να εξαπολύουν λάσπη σε οποιονδήποτε, χωρίς καμιά τεκμηρίωση, με αναξιόπιστους μάρτυρες κ.λ.π., κάπου να σταματήσει.
To Γραφείο Τύπου