Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/05/2005

Καθυστερημένα και αποσπασματικά τα μέτρα της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας

Οι πολίτες και η οικονομία πληρώνουν τα σχέδια απελευθέρωσης, σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Η Επιτροπή Βιομηχανίας- Ενέργειας του ΣΥΝ έκανε τα παρακάτω σχόλια αναφορικά με την δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης κ.Δημ.Σιούφα για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων ηλεκτροδότησης.

«Η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Ανάπτυξης κ.Σιούφα ομολογεί ευθέως ότι τους καλοκαιρινούς μήνες η επάρκεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνει οριακή και υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για εκτεταμένες διακοπές ρεύματος ή και για γενικευμένο «black out» .

Γι� αυτή την απαράδεκτη κατάσταση , την οποία είχαμε επανειλημμένα επισημάνει , υπεύθυνες είναι οι Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων μαζί και η σημερινή , διότι επί χρόνια έχουν εγκαταλείψει , στο όνομα της «απελευθέρωσης» και της εισόδου ιδιωτών στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας , το πρόγραμμα κατασκευής νέων μονάδων από την ΔΕΗ, για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας στη χώρα.

Ο ΣΥΝ πάντα υπογράμμιζε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στη χώρα μας , ανεξάρτητα από την ένταση του προβλήματος ενεργειακής επάρκειας και για όλες τις εποχές του χρόνου, με άμεσο , μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και χωρίς επιβάρυνση των τιμολογίων για τους απλούς καταναλωτές.

Τα μέτρα, όμως, που ανακοίνωσε στην ως άνω κατεύθυνση η Κυβέρνηση είναι πολύ καθυστερημένα, σπασμωδικά και αποσπασματικά, ενώ δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και κινδυνεύουν να επιβαρύνουν τους καταναλωτές μαζί με την ομαλή λειτουργία της οικονομικής ζωής της χώρας τους θερινούς μήνες.

Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά ότι η λογική της απελευθέρωσης στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, πολύ περισσότερο όπως προωθείται από τους σχεδιασμούς της προηγούμενης και σημερινής κυβέρνησης, δεν μπορεί να απαντήσει θετικά στο ενεργειακό πρόβλημα της χώρας . Αντίθετα θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος , σε βάρος των εργαζομένων και της ελληνικής οικονομίας, προς όφελος των εξασφαλισμένων κερδών για τους ιδιώτες επενδυτές».

To Γραφείο Τύπου