Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/12/2006

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος μαζί με τον Κ. Ήσυχο, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρέσβη της Κούβας κ. Χερμές Χερνάντες Χερέρα και συζήτησαν τις διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα το θέμα του εμπάργκο στην Κούβα.

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Είχαμε μια  πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρεσβευτή της Κούβας στην ΑΘήνα.

Το πρώτο που θέλω να σημειώσω είναι ότι δεν  αμφισβητείται η πολιτική των ΗΠΑ μόνο στο Ιράκ και στην Μ. Ανατολή. Υπάρχει πια αμφισβήτηση και αντίθεση με την αμερικάνικη πολιτική και στη Λατινική Αμερική.

Πριν λίγες μέρες υπήρξε μια απόφαση   της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενάντια στον αποκλεισμό της Κούβας, η οποία στηρίχθηκε σε μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία των κρατών όλου του πλανήτη.

Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες , στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η ίδια η ΕΕ να σταματήσει να ταυτίζεται με τις ΗΠΑ ,να διαφοροποιηθεί και να συμβάλλει στην άρση αυτού του παράνομου και άδικου αποκλεισμού, σε μια χώρα που έχει αγωνιστεί για την ανεξαρτησία και τις κοινωνικές κατακτήσεις στο λατινοαμερικάνικο χώρο, πρωτοστατώντας σε ένα κίνημα που σήμερα  έχει περάσει σε όλη σχεδόν την ήπειρο. Η περικύκλωση, οι απειλές αποσταθεροποίησης, το κλίμα φόβου, γίνονται ένα μεγάλο εμπόδιο στην υπόθεση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Κούβα.

Για μας είναι σημαντικό ότι η Λατινική Αμερική είναι πια μια αριστερή ήπειρος, ότι η μια μετά την άλλη οι χώρες της  στηρίζουν εναλλακτικές στον ιμπεριαλισμό πολιτικές και προέδρους.  Το γεγονός αυτό πάντα μας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία.»

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ: «Σε ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί στη Γενική Συνέλέυση του ΟΗΕ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και αφορούν θέματα που σχετίζονται με τον αποκλεισμό της Κούβας, υπήρξαν αποφάσεις πολύ θετικές για την Κούβα, ενώ κάθε χρόνο, κάθε φορά που διεξάγεται αυτή η ψηφοφορία όλο και περισσότερα κράτη-μέλη των ΗΕ στηρίζουν την άρση και τον τερματισμό του αποκλεισμού στην Κούβα. Πρέπει να τονίσω ότι η τελευταία ψηφοφορία ήταν 183 χώρες που ψήφισαν τον τερματισμό του αποκλεισμού και μόνο 4 χώρες- μέλη ζήτησαν τη συνέχιση του αποκλεισμού, δηλαδή ΗΠΑ., Ισραήλ, Νησιά Παλάου, και Νησιά Μάρσαλ. Επίσης το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί ένα μήνυμα του πλανήτη προς τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να συνεχίσουν τον αποκλεισμό της χώρας μας, ενώ αποτελεί μια ισχυρή πλατφόρμα για να συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στον αποκλεισμό.

Ακόμα και μέσα στις ΗΠΑ, διανοούμενοι, σημαντικές προσωπικότητες, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές  δυνάμεις, ορθώνουν μια πιο δυνατή φωνή ώστε να τερματιστεί ο αποκλεισμός των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας. Δεν υπάρχουν ούτε ιστορικές ούτε ηθικές πτυχές που να στηρίζουν μια τέτοια κατάσταση.»

To Γραφείο Τύπου