«Μείναμε μόνο εμείς. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με την Ν.Δ. αλλά θα είναι για λιγότερο από 10 λεπτά. Εμείς εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της κοινωνίας μέσα απʼ αυτήν, όχι κατʼ επιλογήν. Το ίδιο που γίνεται σήμερα στον ΟΤΕ, η ιδιωτικοποίησή του μʼ αυτόν τον τρόπο, εκφράζεται στην Αγροτική Τράπεζα, εκφράζεται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και θα έλεγα ότι εκφράζεται με τρόπο πανηγυρικό στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Πιστεύω ότι μια στοιχειώδης συνέπεια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις διακηρύξεις τους ότι υπερασπίζονται το δημόσιο χώρο και τη δημόσια επιχείρηση, θα απαιτούσε την καταγγελία, την αντίθεσή τους, την κινητοποίησή τους στο θέμα του δημόσιου πανεπιστήμιου και του άρθρου 16.
Θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις. Η πρώτη είναι ότι εμείς είπαμε εξ αρχής ότι ακολουθείτε μια πολύ λαθεμένη πολιτική σε σχέση με την «παρείσφρηση» τροπολογιών, σε νομοσχέδια τα οποία έχουν άλλη θεματολογία. Δέστε τώρα που φθάσαμε. Να μη γίνεται συζήτηση στη Βουλή σε βάθος για το φορολογικό νομοσχέδιο που ενδιαφέρει την μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, γιατί υπάρχει πολύ έντονη αντίθεση σε σχέση με το θέμα του ΟΤΕ. Μʼ αυτήν την έννοια εμείς κυρία Πρόεδρε δεν συμφωνούμε μαζί σας. Πιστεύω ότι και το Προεδρείο θα έπρεπε να πάρει μία υπεύθυνη στάση στο ζήτημα της εφαρμογής του σχετικού άρθρου του Συντάγματος, που λέει δεν μπορούμε να βάζουμε άσχετες τροπολογίες σε άλλα ζητήματα.
Δεύτερο, νομίζω ότι ο ΟΤΕ δεν είναι μια απλή δημόσια επιχείρηση. Ο ΟΤΕ είναι στο επίκεντρο του τομέα εκείνου που περιλαμβάνει τις πιο δυναμικές σύγχρονες τεχνολογίες δηλ. πληροφόρηση και επικοινωνίες και η οποία κρίνει το μέλλον και τη θέση που θα πάρει μία χώρα στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας…
Γιατί αφελληνίζετε και εκποιείτε την κεντρική δημόσια επιχείρηση; Είναι λάθος κε Αλογοσκούφη δεν είναι σωστό αυτό που κάνετε, που αναφέρετε μόνο τις χώρες εκείνες οι οποίες έχουν απελευθερώσει κι έχουν ιδιωτικοποίηση τον παλιό κρατικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών. Υπάρχουν τέτοιες χώρες, υπάρχουν κι άλλες χώρες οι οποίες προσπαθούν να τον στηρίξουν και να τον αναπτύξουν. Αναφέρω την Αυστρία με 47.2%, αναφέρω το Βέλγιο με 50,6% του κράτους στο βασικό φορέα. Αναφέρω την Κυπριακή Δημοκρατία με 100%. Αναφέρω τη Γαλλία με 43% της FRANCE TELECOM, αναφέρω τη Μάλτα με το 60%, τη Νορβηγία με 51%, τη Σλοβακία με 49%, τη Σλοβενία με 63%, τη Σουηδία με 45%. Γιατί κύριε Υπουργέ να μην παραθέσουμε τα πραγματικά στοιχεία, που δείχνουν ότι υπάρχουν δύο κατευθύνσεις. Γιατί εμείς επιλέγουμε την πρώτη και όχι τη δεύτερη; Αν δούμε τις εστίες σήμερα της τεχνολογικής ανάπτυξης, οι πιο προωθημένες τεχνολογικές εστίες σʼ όλο τον κόσμο, είναι οι εστίες εκείνες που συγκεντρώνουνε ανεπτυγμένα πανεπιστήμια με ανεπτυγμένη δράση στον τομέα την πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Είναι το Cambridge στη Μασαχουσέτη, είναι το Berkley και το Stanford στην Καλιφόρνια, είναι το Κουτσούμπα και το Κιότο στην Ιαπωνία, είναι η Αντίπολις στη Γαλλία. Η Ελλάδα δεν έχει άλλη δυνατότητα παρά μόνο να στηριχθεί σʼ ένα δημόσιο τομέα ο οποίος εξελίσσεται, αναπτύσσεται, προωθείται, συνδέεται με το Πανεπιστήμιο κι έτσι μπορεί να έχει και μια τύχη, άλλη από να γίνουμε κι εμείς απλώς καταναλωτές κινητών τηλεφώνων και των άλλων υπηρεσιών οι οποίες προσφέρονται. Γιατί παραιτείστε από ένα τέτοιο μέλλον της Ελλάδας.
Ένα τρίτο σημείο που θα ήθελα να αναφέρω. Είπατε κύριε Υπουργέ ότι και μʼ αυτό τον τρόπο το δημόσιο θα μπορούσε κάπως, όχι να ελέγξει, να παίξει έναν ρόλο. Σας αναφέρω κύριε Υπουργέ , την απάντηση που πήρε μέσω του συνάδέλφου σας του κ. Λιάπη ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος ο Φώτης Κουβέλης, που ζητούσε κάποιες απαντήσεις σχετικά με τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των υπαλλήλων του ΟΤΕ σχετικά με δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.
Πρέπει να εμπεδωθεί. Απαντάει ο κ. Βουρλούμης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Διοικητής ενός ΟΤΕ ο οποίος ακόμη δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί, λέει ότι η Κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται πλέον να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της εταιρίας μας, και να ελέγχει τη διοίκησή της και τη διαχείριση της περιουσίας της. Φυσικά όλα αυτά για να μην τολμούν οι βουλευτές να θέτουν, σήμερα, ερωτήματα για την τηλεπικοινωνιακή πολιτική της χώρα μας, για το πώς πάει αυτός ο οργανισμός. Τι μας λέτε λοιπόν ότι θα υπάρχει κάποιος έλεγχος; Εγκαταλείπετε κάθε παρουσία του δημοσίου σʼ αυτό το χώρο και ταυτόχρονα βέβαια φέρνετε κι αυτή την απαράδεκτη νομοθετική αλλαγή του Γενικού Κανονισμού Εργασίας του προσωπικού.
Ακόμη και με το νόμο σας που λέει ότι αυτό μπορεί να γίνει σε δημόσιες εταιρίες που έχουν κέρδη στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Ο ΟΤΕ φέτος, το πρώτο ενιάμηνο, έφθασε περίπου το μισό δισεκατομμύριο ευρώ κέρδη. Είναι 455,5 εκατομ. ευρώ κέρδη και οι απώλειες του ΟΤΕ των δύο προηγουμένων χρόνων έχουν σχέση με το ότι υπολογίσατε όλο το βάρος της εθελούσιας εξόδου, το οποίο έπρεπε να διανεμηθεί μέχρι το 2012, στην περυσινή χρονιά και επίσης δεν υπολογίσατε τις χορηγίες και ουσιαστικά τη συμβολή με κολοσσιαία ποσά του ΟΤΕ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μʼ αυτή την έννοια είναι απαράδεκτο κι αυτό που κάνετε και είναι και αντισυνταγματικό, το ότι φέρνετε εδώ, με νόμο να λυθεί το πρόβλημα των συμβάσεων εργασίας.
Εμείς στο Συνασπισμό Ριζοσπαστική Αριστεράς δεν θα δεχθούμε και θα αγωνιστούμε με τις μικρές μας δυνάμεις ενάντια σʼ αυτή τη φιλοσοφία που λέει ότι, οι νέοι οι οποίοι θα προσληφθούνε στον ΟΤΕ ή σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή ιδιωτική επιχείρηση θα αντιμετωπίζουν συνεχώς ένα καθεστώς εργασιακό πολύ πιο επώδυνο απʼ αυτό που υπήρχε. Τέλος θέλω να έρθω και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Άκουσα την αντίθεση του κ. Παπανδρέου στην τοποθέτηση της Ν.Δ. και ουσιαστικά είδα ότι το κεντρικό επιχείρημα ήταν ότι είχαν πωληθεί οι μετοχές του ΟΤΕ από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε πολλαπλάσια τιμή απʼ όσο θα της πωλήσει η Ν.Δ. Εγώ θέλω να πω ότι, δέχομαι ότι κάθε κόμμα μπορεί να κάνει σφάλμα και μπορεί να το διορθώσει, αλλά δεν μπορεί να σιωπά σε τέτοια ζητήματα. Αλλά θέλω να πω ότι δεν μπορεί οι διακηρύξεις σήμερα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να θεωρούνται ως δεσμευτικές και ουσιαστικές, όταν δεν δίνεται απάντηση στην προηγούμενη στάση του ΠΑΣΟΚ στα θέματα του ΟΤΕ. Κι αναφέρομαι συγκεκριμένα: Το 1993 είχε κατατεθεί στη Βουλή κοινή τροπολογία μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού, σχετικά με την ακύρωση των εγχειρήματος, τότε της κυβέρνησής Μητσοτάκη, να εκποιήσει σε ιδιώτες το 35% των μετοχών του ΟΤΕ και όπου η ουσία της ήταν καμία μετοχή του ΟΤΕ σε ιδιώτες. Η ουσία της ήταν ο ΟΤΕ δημόσιος οργανισμός, όπως ακούσαμε περίπου να λέει και σήμερα ο κ. Παπανδρέου. Αυτό που είδαμε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι με πέντε διαδοχικές μετοχοποιήσεις, ουσιαστικά παρέδωσε το 66% των μετοχών του ΟΤΕ, ένα μεγάλο μέρος απʼ αυτό σε ξένα και ανεξέλεγκτα κερδοσκοπικά κεφάλαια τα οποία κανείς δεν μπορεί να ελέγξει και στα οποία η Ν.Δ. θέλει να παραδώσει και το υπόλοιπο 34% το οποίο έμεινε. Τις διακηρύξεις τότε του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, τις πήρε ο αέρας όταν έγιναν κυβέρνηση. Τουλάχιστον ο κ. Παπανδρέου, δεν αναφέρθηκε σε αυτό. Στο τι έκανε το ΠΑΣΟΚ. Γιατί το έκανε. Στο ότι δεν θα ξαναγίνει αυτό, πώς μπορεί κανείς να πάρει ως δεσμευτικές τις διακηρύξεις αυτές; Θέλω να πω ότι δεν είναι μπάλα η δημόσια επιχείρηση ,σʼ αυτό τον τομέα, για να παίζει η Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και να εναλλάσσονται οι στάσεις από τη στιγμή που ο ένας είναι κυβέρνηση και ο άλλος αντιπολίτευση, να γίνεται ένα παιχνίδι τύπου δρ. Τζέκυλ και κ. Χαϊντ, ανάλογα με το που βρίσκεσαι. Εμείς για να εκφράσουμε και την αντίθεσή μας στην τοποθέτηση για τον ΟΤΕ που κάνει η κυβέρνηση, για την ιδιωτικοποίηση και τον κανονισμό των εργαζομένων, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα αποχωρήσει από την παραπέρα συζήτηση.»
To Γραφείο Τύπου