Την ανάγκη κοινής αντι-τραστ Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, θέτει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Αφού επισημαίνει ότι η υπερσυγκέντρωση ΜΜΕ σε λίγα χέρια και οι υπόγειες σχέσεις της πολιτικής με την οικονομία έχουν καταστεί κορυφαίο ζήτημα για την λειτουργία της δημοκρατίας, ερωτά την Επιτροπή αν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να διαμορφώσει μια κοινή Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ΜΜΕ που να ενισχύει τη διαφάνεια, να αποτρέπει την υπερβολική συγκέντρωση ισχύος καθώς και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης,
Με αφορμή την κατάθεση της σχετικής ερώτησης, ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Οι προτάσεις της Ν.Δ. για τον βασικό μέτοχο αποτελούν παραλλαγή των νομοθετικών ρυθμίσεων Βενιζέλου που ισχύουν από το 1995. Πολύ φοβούμαι ότι σύντομα θα αποδειχθούν και αυτές με την σειρά τους το ίδιο παρακάμψιμες, αναποτελεσματικές και ανεφάρμοστες.
Η ισχύουσα νομοθεσία και η σχετική συνταγματική διάταξη απέτυχαν να περιορίσουν τα φαινόμενα αδιαφάνειας και διαπλοκής γιατί ποτέ δεν υπήρξε η σχετική βούληση από τις κυβερνήσεις.
Πολύ φοβούμαι ότι με τις προτάσεις της Ν. Δ. θα αυξηθούν απλώς οι αχυράνθρωποι στην αγορά των ΜΜΕ, των έργων και των προμηθειών. Θα τροποποιηθεί ίσως η μοιρασιά της πίτας ανάμεσα στους ισχυρούς που κάνουν "δουλειές" με το κράτος, αλλά το φαινόμενο της υπερσυγκέντρωσης ισχύος, της αδιαφάνειας, του "πολιτικού χρήματος" και της διαπλοκής, θα συνεχίσει να ζει και να βασιλεύει.
Η ουσία, που δεν αγγίζει τη διαμάχη για το ποσοστό του "βασικού μετόχου", βρίσκεται στη συνεχιζόμενη για 15 χρόνια απουσία σαφών και αυστηρών κανόνων νόμιμης αδειοδότησης, στην υπερπληθώρα ΜΜΕ με παθητικά, αδιαφανή και ανεξέλεγκτα οικονομικά, στην υπερσυγκέντρωση ισχύος και "πολιτικού χρήματος" σε λίγα χέρια.
Εκεί είναι που απαιτείται μια ριζική εξυγιαντική μεταρρύθμιση. Δυστυχώς όμως αυτή τη θεσμική τομή με ταυτόχρονη ενίσχυση σε μέσα, ανεξαρτησία και κύρος της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής, που αρνήθηκε επί χρόνια το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να αποφεύγει και η Ν.Δ.
To Γραφείο Τύπου