Τις αντιθέσεις και τους διαγκωνισμούς μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων αναδεικνύει η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου κ.Almunia προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη για την δημοσιονομική απογραφή.
Πιο συγκεκριμένα, η ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, αφορούσε τις πολύ γνωστές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ε.Κ.Τ. κ.Λουκά Παπαδήμου, ότι «τα στοιχεία που ανέδειξε η δημοσιονομική απογραφή περιλαμβάνονταν στις ετήσιες εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και ήταν σε κοινή θέα» και καλούσε την Commission να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
1. Μπορεί να βεβαιώσει η Επιτροπή ότι τα στοιχεία που ανέδειξε η απογραφή της Eurostat περιλαμβάνονταν στις ετήσιες εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας ή σε άλλες εκδόσεις της με τρόπο τέτοιο που όφειλέ να τα γνωρίζει η Επιτροπή και η Eurostat;
Όπως προκύπτει από τις ανωτέρω δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ε.Κ.Τ. γνώριζε πλήρως τη διαδικασία καταγραφής των στοιχείων. Πώς όφειλε να είχε ενεργήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της;
Στην απάντησή του στο πρώτο ερώτημα ο κ. Almunia διαψεύδει κατηγορηματικά τον Αντιπρόεδρο της Ε.Κ.Τ. κ. Παπαδήμο, αφού τονίζει ότι «η Τράπεζα της Ελλάδας δεν εξέφρασε ποτέ στην ετήσια έκθεσή της ή σε άλλο έγγραφο, οποιεσδήποτε ρητές αμφιβολίες σχετικά με την ποιότητα των κοινοποιουμένων στοιχείων από την ελληνική κυβέρνηση». Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημα η Commission στρέφεται, κατά τη γνώμη μας, «επιτιμητικά» κατά της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας τονίζοντας ότι «η ερώτηση αυτή θα πρέπει να απευθυνθεί στην Ευρ. Κεντρική Τράπεζα».
Η πλήρης απάντηση της Commission έχει ως εξής:
Εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εξέφρασε ποτέ στην ετήσια έκθεσή της, ή σε άλλο έγγραφο, οποιεσδήποτε ρητές αμφιβολίες σχετικά με την ποιότητα των κοινοποιούμενων στοιχείων από την η ελληνική κυβέρνηση. Τα στοιχεία που δημοσίευε η Τράπεζα της Ελλάδος στην ετήσια έκθεσή της σχετικά με το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ήταν τα ίδια με εκείνα που ανακοίνωνε η ελληνική κυβέρνηση.
Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευε επίσης στοιχεία και για ορισμένες άλλες έννοιες του ελλείμματος, όπως τα αποτελέσματα του κρατικού προϋπολογισμού και των δημοσίων οργανισμών με βάση δημοσιονομικά στοιχεία και τις δανειακές ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης με βάση ταμειακά στοιχεία. Οι τομείς που καλύπτουν αυτές οι έννοιες του ελλείμματος και οι κανόνες σύμφωνα με τους οποίους καταρτίζονται είναι διαφορετικοί από εκείνους που αφορούν τη γνωστοποίηση δημοσιονομικών στατιστικών στην Επιτροπή. Παραδείγματος χάρη, οι λογαριασμοί των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν περιλαμβάνονται σε αυτά τα ελλείμματα. Τα ελλείμματα αυτά περιλαμβάνουν επίσης πράξεις σε χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού που δεν προσμετρούνται στο δημόσιο έλλειμμα που λαμβάνεται υπόψη στο πλαίσιο της διαδικασίας εποπτείας. Οι διαφορές μεταξύ των ελλειμμάτων που καταρτίζονται με βάση διαφορετικούς κανόνες ή που καλύπτουν διαφορετικούς τομείς δεν αποτελούν αντίφαση· δεν θα μπορούσαν ούτε θα έπρεπε να ερμηνευτούν ότι υποδηλώνουν αναγκαστικά την ύπαρξη κάποιου προβλήματος στα στοιχεία που γνωστοποιούνται στην Επιτροπή από την ελληνική κυβέρνηση.
Η ερώτηση αυτή θα πρέπει να απευθυνθεί στην Ε.Κ.Τ.
To Γραφείο Τύπου