Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, μετά από συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και εν όψει του σχετικού δημοψηφίσματος στη Γαλλία, δίνει στη δημοσιότητα την παρακάτω απόφαση:
Το γαλλικό δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου για το λεγόμενο «Ευρωσύνταγμα» αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Το γεγονός ότι η επικράτηση είτε του ΝΑΙ είτε του ΟΧΙ θα είναι οριακή, έχει ανακινήσει μια διαδικασία ουσιαστικής αντιπαράθεσης με τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες απόψεις και πολιτικές, αλλά και συνολικού αναστοχασμού για τον προσανατολισμό και την πορεία του ευρωπαϊκού ενοποιητικού εγχειρήματος σε όλη την κλίμακα της Ένωσης. Στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΝ για δημοψήφισμα, δημόσιο διάλογο και ενημέρωση των πολιτών για ένα ζήτημα που θα καθορίσει αποφασιστικά τη ζωή τους για δύο τουλάχιστον γενιές, ενώ το ΠΑΣΟΚ, που την υποστήριξε υποτονικά, συντάχθηκε με την κυβερνητική πλειοψηφία του ΝΑΙ κατά τη διαδικασία κύρωσης του «Ευρωσυντάγματος» από τη Βουλή.
Ο ΣΥΝ και οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς έχουν ταχθεί στην πλειοψηφία τους υπέρ του ΟΧΙ, για να μην αποκτήσουν συνταγματική ισχύ και αίγλη οι σημερινές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. Πολιτικές που συμπιέζουν τα εισοδήματα, διευρύνουν τις ανισότητες, αυξάνουν την ανεργία, εκχωρούν δημόσια αγαθά και υπηρεσίες στο ιδιωτικό κέρδος, θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη διατροφική ασφάλεια. Πολιτικές που υποτάσσουν ταυτόχρονα την πολιτική και τη δημοκρατία στις δυνάμεις της αγοράς και την Ευρώπη στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια συνταγματική συνθήκη, αλλά όχι από αυτή. Η πιθανή επικράτηση του ΟΧΙ στη Γαλλία και σε άλλες χώρες δεν αποτελεί καταστροφή, όπως υποκριτικά και σκόπιμα διατείνονται οι υποστηρικτές του ΝΑΙ και ανάμεσά τους οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας, χωρίς καμιά συζήτηση εσωκομματική ή δημόσια Αντίθετα, η επικράτηση του ΟΧΙ αφήνει ανοιχτό το πεδίο της επαναδιαπραγμάτευσης για μια δημοκρατική Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη τόσο ως προς τη διαδικασία συγκρότησής της όσο και ως προς το περιεχόμενό της.
Μια τέτοια συνθήκη προϋποθέτει την ανάδειξη μιας πραγματικά αντιπροσωπευτικής συντακτικής συνέλευσης από τους λαούς της Ευρώπης, χωρίς αποκλεισμό των δυνάμεων της Αριστεράς και χωρίς επιλεκτική συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Μια συνθήκη συνταγματικού χαρακτήρα δεν μπορεί να προδιαγράφει και να επιβάλει, με ελάχιστα περιθώρια αναθεώρησης, μια ορισμένη κατεύθυνση άσκησης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
Αντίθετα είναι ανάγκη μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη να εγγυάται και να διευρύνει τις κατακτήσεις των ευρωπαϊκών λαών περιλαμβάνοντας ένα χάρτη δικαιωμάτων που δεν θα υστερεί από τα πιο προηγμένα συντάγματα των κρατών - μελών, κατοχυρώνοντας τα δημόσια και κοινά για όλους αγαθά, προωθώντας την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την οικολογική προστασία και διασφαλίζοντας την αυτόνομη και ειρηνική παρουσία της Ευρώπης στο μεταδιπολικό διεθνές περιβάλλον.
Αν επικρατήσει το ΝΑΙ υπάρχει ο κίνδυνος νεοφιλελεύθερου εγκλωβισμού της Ευρώπης για τα επόμενα 20 - 30 χρόνια.
Αν επικρατήσει το ΟΧΙ θα παραμείνει ανοιχτή η προοπτική να προχωρήσουμε στην οικοδόμηση της ενωμένης Ευρώπης, αλλά αυτή τη φορά μαζί με τους λαούς της.
Η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου