Με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης με θέμα τη θέσπιση Οδηγίας για την επιβολή ποινικών κυρώσεων σε περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης επισημαίνει την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για τη θαλάσσια ασφάλεια. Στιγματίζει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που συνεχίζει να αδιαφορεί και να αντιδρά στην κοινοτική νομοθεσία που διέπει την ασφάλεια στη ναυτιλία και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ιεραρχώντας ως σημαντικότερη προτεραιότητα την προάσπιση των κατεστημένων συμφερόντων μιας μερίδας εφοπλιστών.
Η πρόταση οδηγίας προκαλεί αντιδράσεις στους ελληνικούς εφοπλιστικούς κύκλους γιατί ορίζει ότι πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις όχι μόνο στον κύριο του πλοίου ή τον πλοίαρχο, αλλά και στον κύριο του φορτίου, το νηογνώμονα ή κάθε άλλο ενεχόμενο. Μόνο έτσι, κατά την Επιτροπή και 23 κράτη μέλη που αποδέχονται την οδηγία, μπορεί να βελτιωθεί η ασφάλεια στη ναυτιλία και να ενισχυθεί η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη ρύπανση που προκαλούν πλοία.
Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές προθέσεις περί άσκησης βέτο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε τα ακόλουθα:
"Το βέτο που αναμένεται να ασκηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκθέτει τη χώρα, καθώς λειτουργεί υπέρ των εφοπλιστικών συμφερόντων, αγνοεί παντελώς τη ζωτικής σημασίας προτεραιότητα για προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος και υπονομεύει την εικόνα της ελληνικής ναυτιλίας. Μόλις πρόσφατα, στις 7 Ιουλίου 2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε προδικαστική διαδικασία κατά της Ελλάδας για μη εφαρμογή μιας άλλης οδηγίας σχετικά με την ασφάλεια στη ναυτιλία και την πρόληψη της ρύπανσης από τα πλοία. Προθεσμία συμμόρφωσης προς αυτή την οδηγία ήταν η 13η Νοεμβρίου 2003. Οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται όχι μόνο σε αντίθεση με τους λοιπούς κοινοτικούς εταίρους, την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και με το κοινό αίσθημα στην Ελλάδα, όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης, η οποία πλήττει όχι μόνο τη δημόσια υγεία αλλά και την αλιεία και τον τουρισμό".
To Γραφείο Τύπου