Πραγματοποιήθηκε σήμερα ημερίδα με θέμα "Η Ευρωπαϊκή Αριστερά για την άρση του αποκλεισμού των πολιτών με αναπηρίες" που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά / Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL), μετά από σχετική πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Δημ Παπαδημούλη,
Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στην ημερίδα τόνισε:
"Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό Υγείας κ. Νικήτα Κακλαμάνη, την αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά, τον Θεόδωρο Μπεχράκη, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον φίλο και σύντροφο Francis Wurtz για την παρουσία τους εδώ.
Να συγχαρώ την Eυρωομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τους ευρωβουλευτές φίλους που βρίσκονται εδώ. Μια πρωτοβουλία κρίσιμη, υπεύθυνη, για ένα σοβαρό θέμα σε μια περίοδο η οποία συσσωρεύει κοινωνικά ελλείμματα.
Οι κοινωνίες του 21ου αιώνα διαμορφώνονται σήμερα μέσα στις καινούργιες συνθήκες που επικρατούν καθώς διανύουμε μια ξεχωριστή και αντιφατική περίοδο. Το ερώτημα είναι κρίσιμο: Ποιο είναι το καθοριστικό κριτήριο, ποια είναι η λυδία λίθος, που θα καθορίσει τη δομή και την ηθική των κοινωνιών του 21ου αιώνα;
Το ερώτημα ανακύπτει αβίαστα καθώς επικρατούν στην εποχή μας μεγάλες αντιφάσεις. Συσσωρεύεται ο περισσότερος από ποτέ πλούτος, παράγονται τα περισσότερα από ποτέ αγαθά, αναπτύσσεται η μεγαλύτερη από ποτέ εξέλιξη των τεχνοεπιστημών και όμως η φτώχια μεγαλώνει, οι διακρίσεις πολλαπλασιάζονται, οι αποκλεισμοί ολοένα και περισσότερο διαμορφώνουν τείχη για μεγάλες κατηγορίες πολιτών που δεν έχουν στοιχειώδη δικαιώματα για να στηρίξουν την ανθρώπινή τους υπόσταση.
Το ερώτημα επίσης ανακύπτει και από την πίεση η οποία ασκείται σήμερα, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και των νεοφιλελεύθερων επιλογών, προς κεκτημένα τα οποία σημάδεψαν την εξέλιξη των κοινωνιών.
Στο όνομα της ασφάλειας, αμφισβητείται το δημοκρατικό μοντέλο και περιορίζονται οι εγγυήσεις προστασίας δημοκρατικών δικαιωμάτων. Στο όνομα της αγοράς συρρικνώνεται το κοινωνικό κράτος ή θεωρείται εμπόδιο στη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας. Στο όνομα της τρομοκρατίας ανατρέπεται το διεθνές πλαίσιο και επικρατεί το δόγμα των προληπτικών πολέμων, εκεί που θα έπρεπε να επικρατεί το διεθνές δίκαιο ως πολιτικό όργανο επίλυσης των διαφορών.
Τέλος, το ερώτημα ποιο είναι το καθοριστικό κριτήριο για τις επόμενες κοινωνίες, προκύπτει και από το γεγονός ότι και στο διεθνές επίπεδο και στον οικονομικό τομέα και στην παγκόσμια αγορά, οι εξελίξεις τρέχουν πολύ γρηγορότερα από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πολιτικά συστήματα, από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία. Η αγορά προηγείται της πολιτικής.
Είναι αναγκαίο λοιπόν να πούμε ότι στο ερώτημα «ποιο το κριτήριο των κοινωνιών του 21ου αιώνα» θα δώσουμε ξανά από θέσεις Αριστεράς των Κινημάτων της οικολογίας, ριζοσπαστικής Αριστεράς, την απάντηση ότι το κριτήριο πρέπει να είναι το κοινωνικό, το δημοκρατικό και το ηθικό. Γιατί μονάχα αυτό το κοινωνικό κριτήριο μεγαλώνει τη δημοκρατία των δικαιωμάτων για όλους. Γιατί μονάχα αυτό το κριτήριο διευρύνει την ολοκληρωμένη ανάπτυξη για όλους. Γιατί μονάχα αυτό το κριτήριο εξασφαλίζει ανθρώπινη ζωή με αξιοπρέπεια για όλους.
Έχει εύστοχα γραφεί ότι οι αποκλεισμοί και οι διακρίσεις είναι το μεγάλο έγκλημα τη εποχής μας, το στίγμα της εποχής μας. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται, επίσης έχει ειπωθεί, απομονώνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα απ' αυτήν με την οποία ενσωματώνουν.
Οι αποκλεισμοί και οι διακρίσεις, η εξάρτηση και η εκμετάλλευση, η ξενοφοβία και οι ρατσισμοί αποτελούν την πρόκληση της εποχής καθώς όλοι οι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας ταυτίζονται με τη λειτουργία της παγκόσμιας αγοράς. Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι πολίτες περιορισμένων δικαιωμάτων ούτε είναι δυνατόν η στήριξη της ζωής τους να αφήνεται στους ώμους της αγοράς, στην προσφορά και τη ζήτηση. Είναι υπόθεση κοινωνικής ευθύνης του κράτους.
Είναι ανάγκη στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι δεν πρέπει διαρκώς στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και των άκρατων ιδιωτικοποιήσεων, να περιορίζεται ο τομέας της κοινωνικής ευθύνης του κράτους.
Για την ευρωπαϊκή κοινωνία, πρέπει για μια ακόμη φορά να παλέψουμε έτσι ώστε να μην εγκλωβιστούν τα πράγματα στις λογικές μιας μονοδιάστατης οικονομικής μεγέθυνσης. Η μονοδιάστατη οικονομική μεγέθυνση δεν σημαίνει ολοκληρωμένη ανάπτυξη. Τα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρία δεν είναι υπόθεση ατομικής φιλανθρωπίας, κρατικής πρόνοιας ή χορηγικής ευαισθησίας.
Από την κοινωνία των διακρίσεων πρέπει να περάσουμε στην κοινωνία της αλληλεγγύης. Από την εποχή των αποκλεισμών πρέπει να περάσουμε στην εποχή των δικαιωμάτων στην ανθρώπινη ζωή με αξιοπρέπεια για όλους. Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαιώματα πλήρη και διαρκή, απ' το δρόμο έως τα ακαδημαϊκά Ιδρύματα, από την εργασία ως την οικογένεια, από την αναψυχή ως την διεκδίκηση διάκρισης σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Η πρωτοβουλία αυτή της Ευρωομάδας και του ευρωβουλευτή μας Δημήτρη Παπαδημούλη έρχεται να υπενθυμίσει ότι πρέπει να αγωνιστούμε όλοι ώστε να μην είναι περιστασιακή η ευαισθησία, λόγω παράλληλων Ολυμπιακών. Δικαιώματα ζωής για τη ζωή όλων με αξιοπρέπεια, με προστασία και εγγυήσεις για όλους. Σας ευχαριστώ."
Ο Δ.Παπαδημούλης, στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, τόνισε:
Διακηρυγμένος στόχος μας είναι να υπάρχει συνέχεια στις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις που ξεκίνησαν με το Ευρωπαϊκό Έτος για τα ʼτομα με Αναπηρία (2003), να μην μείνουν στείρες υποσχέσεις, άδεια λόγια, ανεκπλήρωτες εξαγγελίες, αλλά να μετασχηματιστούν σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, με την έκδοση μιας ισχυρής και ολοκληρωμένης Κοινοτικής Οδηγίας που θα διασφαλίζει τα δικαιώματά τους στη ζωή και στην εργασία και θα άρει την απομόνωση και τον αποκλεισμό.
Η Ελλάδα έχει πιο δύσκολο έργο. Πρέπει να τρέξει πολύ γρηγορότερα, καθώς, όπως προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου Σταύρου Δήμα σε πρόσφατη ερώτησή μου, δεν έχει ακόμη ενσωματώσει την Οδηγία 2000/78/ΕΚ. Το έλλειμμα ακόμη και σε αυτό το στοιχειώδες πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία, που εμποδίζει τις διακρίσεις και τις πρακτικές αποκλεισμού στο χώρο της εργασίας, δείχνει την αδιαφορία του ελληνικού κράτους για τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία. Μια αδιαφορία που, εκτός από το βαρύ κοινωνικό κόστος, ενδέχεται να στοιχίσει και πολύ ακριβά στη χώρα μας, καθώς κινδυνεύουμε με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Στην ημερίδα χαιρέτησαν και έκαναν παρεμβάσεις ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτας Κακλαμάνης, η αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο Πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Φράνσις Βουρτζ και η Ίλντα Φιγκουιρέντο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκ μέρους των ελληνικών κομμάτων παρευρέθηκαν και μίλησαν η Ελευθερία Μπερνιδάκη-Αλντους βουλευτής επικρατείας της Ν.Δ. και η Ευαγγελία Τζαμπάζη ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Επίσης απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Σταυριανόπουλος Σπύρος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρίες Ι.Βαρδακαστάνης και ο Θεόδωρος Μπεχράκης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων.
To Γραφείο Τύπου