Με το «καλημέρα» της νέας Ευρωβουλής, ο Επίτροπος υπεύθυνος για θέματα κοινωνικών υποθέσεων κ. Στ.Δήμας βρίσκεται αντιμέτωπος με το θέμα των Συμβασιούχων και του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ. 164 19/7/2004) του ΥΠΕΣΔΑΑ κ. Πρ.Παυλόπουλου.
Πιο συγκεκριμένα, με το που «άνοιξε» ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και ορίστηκε ότι ο κ. Στ. Δήμας, θα απαντήσει εκ μέρους της Commission σε προφορικές ερωτήσεις ευρωβουλευτών στην επόμενη ολομέλεια της Ευρωβουλής, η πρώτη ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης αφορά τους συμβασιούχους.
Ο κ.Παπαδημούλης στην ερώτησή του αφού αναφέρεται στην 3ετή καθυστέρηση (10/7/2001 - 19/7/2004) ενσωμάτωσης της Οδηγίας για τους Συμβασιούχους στην ελληνική έννομη τάξη και στα «λοιπά νομικά προβλήματα» που παρουσιάζει το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 164) επικεντρώνεται στο ʼρθρο 11 και ιδιαίτερα στην προϋπόθεση «να υπάρχει ενεργός σύμβαση την 19/7/2004 ή 3 μήνες πριν από την ημερομηνία αυτή».
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής θεωρεί ότι η ύπαρξη του όρου της ενεργούς σύμβασης είναι αντίθετη με την Οδηγία αφού μετακυλύεται σε βάρος των εργαζομένων η διετής καθυστέρηση μεταφοράς της Οδηγίας στο εσωτερικό δίκαιο και καλεί την Επιτροπή να ενεργήσει προκειμένου να αναληφθεί ο όρος της ύπαρξης «ενεργούς σύμβασης»
Η πλήρης ερώτηση έχει ως εξής:
"Ενώ τα κράτη-μέλη της Ε.Ε όφειλαν να ενσωματώσουν την οδηγία 1999/70/ΕΚ για την εργασία ορισμένου χρόνου μέχρι την 10/7/2001 ή έστω το αργότερο μέχρι την 10/7/2002 το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ.164) προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στην ανωτέρω οδηγία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την 19η Ιουλίου 2004 και αφορά μόνο τον Δημόσιο τομέα.
Πέρα των λοιπών νομικών προβλημάτων που παρουσιάζει το ΠΔ 164, στο 'Αρθρο 11 ορίζεται ότι προκειμένου συμβασιούχος να μετατρέψει την σύμβασή του σε αορίστου χρόνου πρέπει να συμπληρώνει 24 μήνες προϋπηρεσίας με μία τουλάχιστον ανανέωση σύμβασης και να έχει ενεργό σύμβαση την 19/7/2004 (ημερομηνία δημοσίευσης) ή τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία αυτή, δηλαδή την 19/4/2004.
Με αυτή την ρύθμιση η Κοινοτική Οδηγία εφαρμόζεται μόνο για όσους συμβασιούχους συμπληρώνουν τον αναγκαίο χρόνο στα μέσα του 2004, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μετακυλύεται σε βάρος των εργαζόμενων η παράταση της προθεσμίας ενσωμάτωσης που έλαβε η Ελλάδα, αλλά να μετακυλύεται σε βάρος των εργαζόμενων και η διετής καθυστέρηση μεταφοράς της οδηγίας στο εσωτερικό δίκαιο.
Δεδομένου ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της (13/2/2004) προς την Ελληνική Κυβέρνηση εξέφραζε ερωτηματικά για τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση «για την αποφυγή της κατάχρησης που προκύπτει από τη χρήση συμβολαίων ορισμένου χρόνου κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τη λήξη της προθεσμίας για τη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία και τη θέση σε ισχύ του διατάγματος (ΠΔ 81/2003)».
Ερωτάται η Επιτροπή τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να απαλειφθεί ο όρος της ύπαρξης «ενεργού σύμβασης» που έρχεται σε αντίθεση με την Οδηγία 1999/70."
To Γραφείο Τύπου