Κατά τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξανδρου Αλαβάνου σχετικά με την επέκταση του Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ ο Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας τόνισε τα εξής:
«Η ερώτησή σας πραγματικά έχει μεγάλη σημασία διότι θίγει ένα θέμα το οποίο έχει εδραία δικαιολογητική βάση. Δηλαδή το θέμα της επέκτασης του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών που ισχύει στο ΙΚΑ και σε ορισμένες ειδικότητες των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Είναι ένα παλιό θέμα όπως λέτε και στην ερώτησή σας χρονίζει από το 1987, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβερνήσεως. Γενικότερα το θέμα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων θα είναι στο επίκεντρο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που αρχίζουν εντός των ημερών, μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΑΔΕΔΥ και των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων με στόχο τη θέσπιση μέτρων πρόληψης αλλά και δημιουργίας συνθηκών που θα διασφαλίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.
Όσον αφορά το καθεστώς επεκτάσεως των βαρέων και ανθυγιεινών του ΙΚΑ και στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα μας απασχολεί σοβαρά, το μελετάμε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και πιστεύω μέχρι το τέλος τους έτους θα έχουμε να κάνουμε συγκεκριμένη πρόταση.»
Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξανδρος Αλαβάνος είπε μεταξύ άλλων:
«Χαίρομαι γιατί ο Υπουργός στην σύντομη απάντησή του συμφώνησε με τη λογική την οποία υποστηρίζω με την ερώτησή μας και είναι λογική που έρχεται από τους εργαζόμενους στο δημόσιο, στους ΟΤΑ από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Xθες ο κ. Αλογοσκούφης μιλώντας στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών ανέφερε : «Σταδιακή σύγκλιση των όρων απασχόλησης στο δημόσιο και στο ιδιωτικό τομέα». Είδαμε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα και οι κατευθύνσεις στις οποίες κινείται είναι εκεί που θα πέσουνε τα πλεονεκτήματα του δημοσίου σε σχέση με τους ιδιώτες,δηλαδή μια σειρά αρνητικά μέτρα όπως η αμφισβήτηση της μονιμότητας που την βλέπουμε ήδη στον ΟΤΕ ή η ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας. Σε ένα θέμα, όμως, που υπάρχει τρομερή διαφορά, δηλαδή οι εργαζόμενοι στο δημόσιο που δίπλα τους είναι εργαζόμενοι που ανήκουν στο ΙΚΑ και έχουν σχέση αορίστου χρόνου , δεν έχουν το δικαίωμα για τα πλεονεκτήματα που επιβάλλει η φύση της δουλειάς τους δηλαδή ότι είναι βαριά και ανθυγιεινή και έχουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Στο δημόσιο τελικά σε μερικά ζητήματα μπορούμε να δώσουμε το βραβείο του πιο σκληρού εργοδότη. Στα θέματα των συμβασιούχων ανήκει το βραβείο στο δημόσιο, στα θέματα των οφειλών στο ΙΚΑ ανήκει το βραβείο στο δημόσιο. Στα θέματα της παραγνώρισης της βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας ανήκει το βραβείο στο δημόσιο.
Αναφέρω και στην ερώτησή μου ότι από το 1987 σέρνεται αυτό το ζήτημα.
Θα θελα μια σαφή δέσμευση, ένα χρονικό όριο για την ικανοποίηση αυτού του δίκαιου αιτήματος.»
Στη δευτερολογία του ο Υφυπουργός επεσήμανε:
«Το δίκιο είναι πρόδηλο διότι μέσα στο δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και υπάγονται στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών και ο διπλανός τους που κάνει την ίδια δουλειά δεν υπάγεται. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτά που είπε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στο ΣΕΒ δεν αντιφάσκουν σε αυτά που λέω εγώ. Σύγκλιση, είναι δίκαιο το θέμα και αντιμετωπίζεται και πιστεύω ότι μέχρι τέλος του έτους, νομίζω ότι βάζουμε ένα χρονοδιάγραμμα, θα το αντιμετωπίσουμε. Θέλει μια σοβαρή, σφαιρική αντιμετώπιση για να γίνει ένα καθεστώς το οποίο να είναι καθεστώς ισότητας και δικαιοσύνης.»
To Γραφείο Τύπου