Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/01/2007

Eπίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου για εξαφανίσεις, απαγωγές, δολοφονίες αποδήμων ελλήνων από τα δικτατορικά καθεστώτα Αργεντινής και Χιλής στη δεκαετία του '70

Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου ότι η Ελλάδα, παρά τις καταγγελίες για εξαφανίσεις, απαγωγές, δολοφονίες αποδήμων ελλήνων από τα δικτατορικά καθεστώτα Αργεντινής και Χιλής στη δεκαετία του ʼ70 δεν έχει προβεί σε καμία νομική ενέργεια σε αντίθεση με το σύνολο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, απάντησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδ. Κασίμης.

Στην απάντησή του ο κ. Κασίμης προσέγγισε το θέμα από την «τυπική» του πλευρά, σημειώνοντας ότι «αδικούνται οι ελληνικές κυβερνήσεις, αφού «δεν υπάρχει καμία έγγραφη καταγγελία όσον αφορά εξαφανίσεις, εκτοπίσεις ή θανάτους ελλήνων εκεί κατά την περίοδο των δικτατορικών καθεστώτων.» Και κατέληξε ότι «σε συνεργασία με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουμε στην κατάρτιση ενός αρχείου ονομάτων με τα στοιχεία που έχουμε από ανεπίσημες πηγές».

Στην παρέμβασή του, ο Αλέκος Αλαβάνος, αφού τόνισε ότι «ο πρώην δικτάτορας της Χιλής πέθανε ως υπόδικος σε κατʼ οίκον περιορισμό κατόπιν ενεργειών που είχαν γίνει από παθόντες σε δικαστήρια της Ισπανίας και της Μ. Βρετανίας» αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία: «Υπάρχουν έλληνες κύριε Υπουργέ. Υπάρχει η κόρη η Βικτώρια, βρέφος ενός έλληνα πολίτη, του Πετράκου, η οποία έχει εξαφανιστεί μαζί με τον πατέρα της, ο οποίος εξαφανίστηκε και πιθανόν δολοφονήθηκε. Και η μάνα της συνελήφθη ως νηπιαγωγός έγκυος ούσα στη Βικτώρια. Υπάρχει αυτό το βρέφος, το οποίο πιθανόν να έχει υιοθετηθεί από κάποια άτεκνη οικογένεια πρώην στρατιωτικών ηγετών της Χούντας της Αργεντινής. Νομίζουμε ότι γι αυτό το ελληνόπουλο, η οποία σήμερα θα είναι τριάντα ετών αξίζει το Υπουργείο Εξωτερικών να κινητοποιηθεί».

Και συνέχισε: «Πριν από λίγο καιρό ο Πρόεδρος της Αργεντινής ο Κίχνερ κατήργησε την αργεντινή νομοθεσία, σχετικά με την αμνηστία της Χούντας του Βιντέλα και των άλλων αξιωματικών. Δεν μπορεί να αδρανήσει σε ένα τέτοιο θέμα, κύριε Υπουργέ, το Υπουργείο Εξωτερικών. Καλά θα έκαναν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να αρχίσουν να ψάχνουν τους εξαφανισμένους. Είναι μια δεκαπεντάδα».

Και κατέληξε: «Περιμένω μια ενεργοποίηση της Κυβέρνησης. Να το κάνει θέμα. Να δώσει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν από το Υπουργείο Εξωτερικών στις προξενικές αρχές. Από το 1996 η Κλάρα Πετράκου, η αδελφή της εξαφανισθείσης, κάνει παρεμβάσεις στην ελληνική πρεσβεία, στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, για να κινητοποιηθεί η χώρα μας, όπως το έχουν και οι άλλες χώρες».