Όπως είναι γνωστό, από τον ΣΥΝ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος, με την ιδιότητά του ως μέλος του Συμβουλίου των Προέδρων, και ο Στέλιος Παππάς μέλος της Γραμματείας της Ε.Ε. του κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά.
Η απόφαση και τα συμπεράσματα των Συνόδων θα δοθούν στην δημοσιότητα τις επόμενες μέρες όπως και μια σειρά άλλες επιμέρους αποφάσεις. Μεταξύ των αποφάσεων υπήρξε και ειδική απόφαση-χαιρετισμός στις μεγάλες κινητοποιήσεις της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων.
Στις Συνεδριάσεις συμμετείχαν ο Όσκαρ Λαφονταίν Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Αριστερά της Γερμανίας, ο Πρόεδρος του WAGS της Γερμανίας και ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας της ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Φράνσις Βουρτς.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών δόθηκε Συνέντευξη Τύπου από αντιπροσωπία του Συμβουλίου των Προέδρων αποτελούμενη από:
• Τον Πρόεδρο του κόμματος Αριστερά της Γερμανίας Λόταρ Μπίσκυ
• Τον Πρόεδρο της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας Φράγκο Τζορντάνο και
• Τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο.
Τόσο στην Ομιλία του όσο και στην Συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε:
Ότι το σημερινό σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος είναι νεκρό. Ότι πρέπει να εξαφανιστεί η συνταγματοποίηση του νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Συμφώνου Σταθερότητας. Ότι πρέπει να στηριχθεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Ότι πρέπει να προχωρήσει η ολοκλήρωση, στη βάση, όμως, ριζοσπαστικών, δημοκρατικών και κοινωνικών αρχών. Ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει αυτόνομα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και, τέλος, πρέπει σε όλες τις χώρες να υπάρξουν δημοψηφίσματα για κάθε νέα θεσμική μεταρρύθμιση στην Ευρώπη.
Πρότεινε να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Αριστερά για τα 40 χρόνια από το θάνατο του Τσε Γκεβάρα, η μορφή του οποίου εμπνέει μέχρι σήμερα την νεολαία στους αγώνες για Ελευθερία και Σοσιαλισμό.
Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του το διέθεσε για να ενημερώσει το Συμβούλιο των Αρχηγών και τον Τύπο της Γερμανίας για τους μεγάλους αγώνες που σήμερα διεξάγει το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα μαζί με τους καθηγητές, για να μην περάσει η τροποποίηση του άρθρου 16, επισημαίνοντας ότι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού μοντέλου για το οποίο αγωνίζεται η Ευρωπαϊκή Αριστερά.
To Γραφείο Τύπου