Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του αρμοδίου Επιτρόπου για τη διεύρυνση κ. Όλι Ρεν απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, σχετικά με τον τουρκικό νόμο 5444/2006 που ρυθμίζει κληρονομικά δικαιώματα αλλοδαπών και αφορά εκατοντάδες ελληνικές περιουσίες στην Τουρκία.
Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ καλούσε την Επιτροπή να διερευνήσει: κατά πόσο ο νόμος 5444/2006, που τροποποιεί παλαιότερο νόμο περί τίτλων ιδιοκτησίας είναι συμβατός με την κοινοτική νομοθεσία, αν δημιουργεί διακρίσεις μεταξύ πολιτών και νομικών προσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την αντιμετώπισή τους από τις τουρκικές αρχές και ζητούσε από την Κομισιόν να λάβει μέτρα προκειμένου να αρθούν οι σχετικές διατάξεις του νόμου.
Στην απάντησή του ο κ. Ρεν εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος από τον νόμο τονίζοντας «Η αρχή της αμοιβαιότητας για την απόκτηση ακινήτων που περιλαμβάνεται στο νόμο 5444 σημαίνει ότι οι αλλοδαποί πολίτες δύνανται να κληρονομήσουν ή να αγοράσουν ακίνητη περιουσία, εφόσον η χώρα καταγωγής τους επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να πράξουν το ίδιο. Εξάλλου, οι διατάξεις περί αμοιβαιότητας αφορούν αλλοδαπούς και όχι Τούρκους πολίτες και δεν εστιάζονται στις μειονότητες. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η αμοιβαιότητα δεν συνιστά διάκριση καθώς έχει ως επακόλουθο την ίση μεταχείριση σε παρόμοιες καταστάσεις.»
Στην απάντησή του ο Επίτροπος αποσιωπά εντελώς το γεγονός ότι ο τουρκικός νόμος προβλέπει ότι ακίνητο, το οποίο περιέρχεται στην ιδιοκτησία προσώπου που δεν είναι Τούρκος πολίτης, υπόκειται σε αναγκαστική εκκαθάριση εφόσον τα τουρκικά δικαστήρια αποφασίσουν ότι δεν ικανοποιείται η αρχή της αμοιβαιότητας, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 1 του πρώτου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Aνθρώπου.
Η απάντηση του κ. Ρεν προκάλεσε την αντίδραση του Δ. Παπαδημούλη, που δήλωσε ότι:
«Εντύπωση προκαλεί η ικανοποίηση της Επιτροπής από τον νέο τουρκικό νόμο, που ρυθμίζει κληρονομικά δικαιώματα αλλοδαπών. Ο νέος νόμος δίνει σε αλλοδαπούς το δικαίωμα της κληρονομιάς μόνο σε περιπτώσεις που ικανοποιείται η αρχή της αμοιβαιότητας. Στην αντίθετη περίπτωση που τα δικαστήρια κρίνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει τα ακίνητα υπόκεινται σε εκκαθάριση. Είναι προφανές ότι αυτή η ρύθμιση αποτελεί ευθεία βολή ενάντια στις ευρωπαϊκές συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προστατεύουν το δικαίωμα στην περιουσία και την κληρονομιά και έχει υπογράψει η Τουρκία. Αποτελεί ατόπημα το γεγονός ότι ο κ. Ρεν στην απάντησή του παραβλέπει τις διεθνείς συμβάσεις, αποδέχεται την αρχή της αμοιβαιότητας και την πρακτική των αναγκαστικών εκκαθαρίσεων και ταυτόχρονα δηλώνει ικανοποιημένος. Περιμένουμε την αντίδραση του Υπουργείο Εξωτερικών, αφού το θέμα αυτό αφορά σε εκατοντάδες ελληνικές περιουσίες στην Τουρκία.»
To Γραφείο Τύπου