Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/01/2007

Φώτης Κουβέλης: Η αναθεώρηση του άρθρου 24 συνιστά το μεγαλύτερο ρουσφέτι της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας. Eπιχειρεί να θέσει το Σύνταγμα της χώρας στην υπηρεσία επικίνδυνων συμφερόντων

Ομιλία Φ.Κουβέλη στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης

“Το περιβάλλον της Ελλάδας το οποίο συστηματικά έχει λεηλατηθεί και επίσης συστηματικά έχει τύχει της περιφρόνησης της συντεταγμένης πολιτείας για να διευκολυνθούν βραχυπρόθεσμες σκοπιμότητες, δεν είναι αθάνατο, όπως και ο πλανήτης δεν είναι αθάνατος” τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, στην ομιλία του κατά την διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 24 στην Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Και ο Βουλευτής του Συνασπισμού συνέχισε:

«Είστε δέσμιοι ενός συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης που περιφρονεί το περιβάλλον, όταν το περιβάλλον θα έπρεπε να αποτελεί την πεμπτουσία και το κύριο μέγεθος της ασκούμενης πολιτικής. Ασφαλώς υπάρχουν  συμφέροντα αναφορικά με οικοδομικούς συνεταιρισμούς που ζητούν την νομιμοποίησή τους και την εξασφάλιση του δικαιώματος να οικίσουν. Όμως μία πολιτική πρέπει να σταθμίζει τα αγαθά, να θεωρεί ότι μείζον αγαθό είναι η προστασία του περιβάλλοντος και να συγκρούεται με αυτά τα συμφέροντα. Δεσμεύεστε αφʼ ενός από ένα λαθεμένο μοντέλο ανάπτυξης, αφʼ ετέρου από την λογική των πελατειακών σχέσεων. Εάν αναθεωρηθεί το άρθρο 24, θα δικαιολογείται απόλυτα ο ισχυρισμός ότι θα πρόκειται για το μεγαλύτερο ρουσφέτι της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, που επιχειρεί να θέσει το Σύνταγμα της χώρας στην τροχιά επικίνδυνων συμφερόντων. Καταπατητές θα επιβραβευθούν, εφʼ όσον είχαν την πρόνοια να σβήσουν έγκαιρα τα ίχνη από εμπρησμούς ή αποψίλωση. Οικοδομικοί συνεταιρισμοί από την εποχή κυρίως  της Δικτατορίας που είχαν αγοράσει φθηνή γή, αλλά τους σταμάτησε η Μεταπολίτευση, θα επιβραβευθούν. Εταιρείες που έχουν διαμορφώσει σχέδιο για την οίκηση ολόκληρων περιοχών και φιλοδοξούν να οικήσουν με πολυτελείς κατοικίες τα πλέον ελκυστικά σημεία της χώρας μας, θα διευκολυνθούν, με αποτέλεσμα την βαρύτατη προσβολή του περιβάλλοντος. Είναι τόσο μακριά αυτό το παρελθόν, το πρό του έτους 1975, ώστε να το αγνοείτε;

Στη συνέχεια, ο Φώτης Κουβέλης υπεραμύνθηκε του ρόλου του Συμβουλίου της Επικρατείας: Σε κάποιες περιπτώσεις, το ΣτΕ υπήρξε υπέρ άγαν αυστηρό, και το έπραξε ορθώς. Έβλεπε την επέλαση της κεντρικής εξουσίας με τις διάφορες διοικητικές πράξεις, σε βάρος του περιβάλλοντος. Διαμόρφωσε όμως, μία νομολογία εξαιρετικά σημαντική, η οποία λειτουργεί ως κυματοθραύστης των επιθέσεων ενός κύματος που θέλει στην κυριολεξία να ισοπεδώσει το δάσος και να διευκολύνει όσους περιφρονούν το αναπαλλοτρίωτο μέγεθος που λέγεται προστασία του περιβάλλοντος. Οι παραλείψεις του παρελθόντος, η λογική των πελατειακών σχέσεων, τα ποικιλώνυμα συλλογικά ή ατομικά ρουσφέτια, δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν την αναθεώρηση του άρθρου 24. Και ο βουλευτής του ΣΥΝ κατέληξε:

Καμία κομματική πειθαρχία, καμία κομματική εντολή, δεν πρέπει να δεσμεύει τη συνείδηση του Έλληνα Βουλευτή, όταν ως αντιπρόσωπος του ελληνικού λαού, αποφασίζει τόσο σημαντικά ζητήματα.. Και η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα που εσείς αποδυναμώνετε, χαλαρώνετε τους δεσμούς και ανοίγετε διάπλατα τις πόρτες για να περάσει η λεηλασία του περιβάλλοντος»