Σε δύο προηγούμενες ερωτήσεις μας (10298/25-4-05 και 10096/19-4-06) υπογραμμίζαμε τη μοναδικότητα και σπουδαιότητα του παλαιού εργοστασίου της Columbia που βρίσκεται στο πάρκο Προμπονά στη Ριζούπολη και ζητούσαμε να εξετασθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας δημόσιου μουσείου ελληνικής μουσικής και δισκογραφίας.
Στην πρώτη απάντηση τονιζόταν ότι "το όλο θέμα παρουσιάζει ενδιαφέρον με προοπτική να καλύψει ανάγκες στον τομέα της διάσωσης και έρευνας της μουσικής δημιουργίας". Στη δεύτερη απάντηση επισυναπτόταν δελτίο τύπου του υπουργείου σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (συνεδρίαση 7/21-2-2006) σύμφωνα με την οποία κρίθηκε διατηρητέο το κτήριο Α΄ και η κεντρική πύλη του πρώην εργοστασίου της Columbia, χωρίς όμως να υπάρχει δέσμευση για δημιουργία δημόσιου μουσείου ελληνικής μουσικής και δισκογραφίας.
Από τη μελέτη των πρακτικών της συνεδρίασης (7/21-2-2006) του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων προκύπτει ότι επιδίωξη της ιδιοκτήτριας εταιρείας του χώρου της Columbia, όπως διατυπώθηκε από τον πρόεδρό της, είναι να οικοδομήσει πολυώροφα (οκταόροφα) κτήρια και μάλιστα σε επαφή με τις τυφλές πλευρές του κτιρίου. Αν αυτό συμβεί, ακυρώνει, επί της ουσίας, το μνημείο και υποβαθμίζει τη λειτουργία του μουσείου το οποίο θα λειτουργήσει στο κτήριο Α΄ μετά την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης από το ΥΠΕΧΩΔΕ (Δελτίο Τύπου 8-1-2007).
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.Αν προτίθεται να επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων στην κατεύθυνση που ζητά, με αίτησή της, η "Επιτροπή Πρωτοβουλίας" των κατοίκων προκειμένου να επανεξεταστεί το θέμα του χώρου της Columbia (Αρ. Πρωτ. 102513/2906/22-11-2006).
2.Αν προτίθεται να χαρακτηρίσει το χώρο της Columbia, στο σύνολό του, ως ιστορικό τόπο – μνημείο της νεώτερης ιστορίας μας, με ό,τι αυτός ο χώρος συμβολίζει.
3.Αν προτίθεται να δημιουργήσει δημόσιο (εθνικό) μουσείο ελληνικής μουσικής και δισκογραφίας στο χώρο που βρίσκεται το εργοστάσιο της Columbia.
Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Δραγασάκης