Στις ανησυχίες των ελλήνων αλιέων ότι ο Κανονισμός 26/2004 περιορίζει τα εργαλεία ψαρέματος σε δύο (κύριο και δευτερεύον) απαντάει η Commission μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη. Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής έθεσε υπόψη της Commission τις διαμαρτυρίες των παράκτιων αλιέων ότι κατά τη διάρκεια του έτους χρησιμοποιούνται διάφοροι τρόποι και εργαλεία ψαρέματος (δίχτυα, πυροφάνι, παραγάδι, σταφνοκάρι, κλπ.) με αποτέλεσμα ο ανωτέρω κανονισμός να περιορίζει αισθητά την επαγγελματική τους δραστηριότητα και να απαξιώνει τις επενδύσεις σε εργαλεία που ήδη έχουν πραγματοποιήσει. Για αυτό το λόγο ερωτούσε εάν θα θεωρούνται παράνομοι όσοι αλιείς θα ψαρεύουν και με άλλα εργαλεία πλέον εκείνων που ενδεχομένως δηλώσουν ως πρωτεύον και δευτερεύον.
Η απάντηση του ο αρμόδιου Επίτροπου κ. Borg είναι καθησυχαστική. Δηλώνει κατηγορηματικά ότι «Οι αλιείς που χρησιμοποιούν περισσότερα από δύο αλιευτικά εργαλεία, δεν παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία. Τα κράτη μέλη δύνανται να εκδίδουν άδειες αλιείας που περιλαμβάνουν περισσότερα από δύο αλιευτικά εργαλεία και μπορούν να καταχωρούν τα εν λόγω εργαλεία στα εθνικά τους αλιευτικά μητρώα».
Το πλήρες κείμενο της απάντησης της Commission έχει ως εξής:
«Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 26/2004 της Επιτροπής σχετικά με το μητρώο του κοινοτικού αλιευτικού στόλου δεν εφαρμόζεται άμεσα στους αλιείς, άλλα στα κράτη μέλη. Οι διατάξεις του κανονισμού καθορίζουν τις ελάχιστες πληροφορίες [άρθρο 1 παράγραφος1 στοιχείο α)] σχετικά με τα αλιευτικά σκάφη, τις οποίες τα κράτη μέλη οφείλουν να συλλέγουν, να καταχωρούν και να διαβιβάζουν στην Επιτροπή. Στις ελάχιστες αυτές πληροφορίες συμπεριλαμβάνονται το «κύριο αλιευτικό εργαλείο» και το «βοηθητικό αλιευτικό εργαλείο».
Η καταχώρηση των δύο αυτών τύπων αλιευτικού εργαλείου στο μητρώο του κοινοτικού αλιευτικού στόλου συνάδει με τις διατάξεις του κανονισμού της Επιτροπής για τις άδειες αλιείας . Σύμφωνα με τον εν λόγω κανονισμό, τα κράτη μέλη οφείλουν να εκδίδουν άδεια αλιείας, στην οποία αναγράφουν, ως ελάχιστη απαίτηση, ένα σύνολο λεπτομερών στοιχείων, μεταξύ των οποίων το «κύριο αλιευτικό εργαλείο» και το «βοηθητικό αλιευτικό εργαλείο», εφόσον υπάρχει το τελευταίο αυτό εργαλείο.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι αμφότεροι οι κανονισμοί αναφέρονται στις ελάχιστες πληροφορίες που πρέπει είτε να περιέχονται στην άδεια αλιείας είτε να συλλέγονται, να καταχωρούνται και να διαβιβάζονται στο μητρώο του κοινοτικού αλιευτικού στόλου. Προκύπτει σαφώς και από τους δύο κανονισμούς ότι τα κράτη μέλη δύνανται να επιτρέπουν στα σκάφη τους να χρησιμοποιούν περισσότερα από δύο αλιευτικά εργαλεία. Πράγματι, δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τον αριθμό των αλιευτικών εργαλείων που μπορεί να χρησιμοποιεί ένα σκάφος.
Οι αλιείς που χρησιμοποιούν περισσότερα από δύο αλιευτικά εργαλεία, δεν παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία. Τα κράτη μέλη δύνανται να εκδίδουν άδειες αλιείας που περιλαμβάνουν περισσότερα από δύο αλιευτικά εργαλεία και μπορούν να καταχωρούν τα εν λόγω εργαλεία στα εθνικά τους αλιευτικά μητρώα. Κατά συνέπεια, η εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 26/2004 δεν συνεπάγεται περιορισμό του εισοδήματος των αλιέων.»
To Γραφείο Τύπου