Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η έκθεση ανθρώπων σε ίνες αμιάντου, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία, αφού προκαλεί μόνιμες βλάβες στο αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα, και ευνοεί την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου.
Ύστερα από την εκτεταμένη δημοσιοποίηση των σοβαρών κινδύνων που συνεπάγεται η χρήση του αμιάντου, πολίτες και εθνικές κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος και προχωρούν στη διαδικασία αποξήλωσης των προϊόντων αμιάντου από δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.
Ωστόσο, η απομάκρυνση των προϊόντων αμιάντου χωρίς την τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων και η εναπόθεσή τους σε ανεξέλεγκτες χωματερές και όχι σε ειδικό χώρο ταφής επικίνδυνων αποβλήτων, ανακυκλώνει και πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο, αφού οι ίνες αμιάντου θρυμματίζονται και διαχέονται σε αέρα και νερό, μολύνοντας συνολικά το περιβάλλον.
Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε, η χώρα μας θα έπρεπε να προχωρήσει στη σύσταση εθνικής αρχής, η οποία θα ανελάμβανε την καταγραφή των υπαρχόντων χώρων με αμίαντο, την διαπίστευση εργαστηρίων για τη μέτρηση ινών αμιάντου και τη δημιουργία φορέα πιστοποίησης εξειδικευμένων εταιρειών για την ασφαλή απομάκρυνση των προϊόντων αμιάντου.
Δεδομένου ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αποξήλωσης των προϊόντων αμιάντου, τόσο από ιδιωτικά, όσο και από δημόσια κτίρια,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
• Πού κατέληξαν και καταλήγουν τα προϊόντα αμιάντου τα οποία αποξηλώνονται από τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια;
• Προβλέπεται η ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που συνεπάγεται η αποξήλωση προϊόντων αμιάντου από τις κατοικίες τους, χωρίς την τήρηση των συγκεκριμένων προϋποθέσεων;
• Τέλος, προβλέπεται η σύσταση εθνικής αρχής για το θέμα της διαχείρισης και αποξήλωσης των προϊόντων αμιάντου;
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης