Το σχέδιο εκλογικής διακήρυξης και ο συναφής εκλογικός σχεδιασμός της πλειοψηφίας της Πολιτικής Γραμματείας, χαρακτηρίζονται από μια περιθωριακή και αντιευρωπαϊκή αντίληψη για τον ΣΥΝ αλλά και από αδυναμία να αντιπαρατεθούν πραγματικά με το πολιτικό σχέδιο της Δεξιάς, που, εκτός των άλλων, επιδιώκει, για λόγους εκλογικούς, να θέσει τον ΣΥΝ εκτός Βουλής.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όλο και περισσότερο, χαρακτηρίζεται από τον χειρότερο δυνατό συνδυασμό ακραιφνούς νεοφιλελευθερισμού στην οικονομική πολιτική και παλαιοδεξιού αυταρχισμού στα ζητήματα της δημοκρατίας. Παρά τη δυσαρέσκεια, η έλλειψη αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης δείχνει να της εξασφαλίζει μια νέα, περισσότερο επιθετική, τετραετία. Το προγραμματικό χάος του ΠΑΣΟΚ και το βεβαρημένο κυβερνητικό παρελθόν του το κάνουν μη πειστικό. Η εικόνα συμπληρώνεται με το ΚΚΕ, που το χαρακτηρίζει η φυγή από την πολιτική και η παραπομπή της λύσης των προβλημάτων σε κάποια μέλλουσα ζωή και τον ΛΑΟΣ που όλο και περισσότερο επηρεάζει την πολιτική της Ν.Δ., πιέζοντάς την.
Το πολιτικό τοπίο δίνει μεγάλες δυνατότητες στο ΣΥΝ να αναπτύξει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, που θα επιχειρούσε να τον φέρει στην ηγεμονία της αντιπαράθεσης με το πολιτικό σχέδιο της Δεξιάς, στην προοπτικής μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας και μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας, όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Αυτό που χρειάζεται ο ΣΥΝ δεν είναι ένας καταγγελτικός λόγος, που είναι εύκολος αλλά δεν πείθει, αλλά η ικανότητα για προοδευτικές πολιτικές που απαντούν στα πραγματικά και δύσκολα προβλήματα του σήμερα και αφορούν τις πραγματικές ζωές των ανθρώπων. Έτσι μπορείς να ακούγεσαι στον προοδευτικό κόσμο, που μάλλον είναι πλειοψηφικός στην ελληνική κοινωνία. Αυτές οι πολιτικές οδηγούν σε πραγματική σύγκρουση με το σχέδιο της Δεξιάς και σε πραγματική πίεση προς το ΠΑΣΟΚ. Οι γενικόλογες καταγγελίες «περί δικομματισμού» είναι ευχολόγια, «φιλικά» προς τη Ν.Δ., ακίνδυνα για το ΠΑΣΟΚ και ανώδυνα για το δικομματισμό, αφού δεν μπορούν να τον ανατρέψουν. Ένα τέτοιο εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο του ΣΥΝ δοκιμάζει να αλλάξει την πολιτική σκηνή και σε κάθε περίπτωση μας επιτρέπει να απευθυνθούμε πειστικά προς ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων. Χρειάζεται, βεβαίως, και ένα εκλογικό σχήμα που να ανταποκρίνεται σε αυτό το πολιτικό σχέδιο.
Έχουμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει, βεβαίως, η απόφαση του Συνεδρίου. Όμως, ως εδώ και μη παρέκει. Υπάρχουν αυτονόητα όρια για τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών και των φίλων του ΣΥΝ. Δεν υπάρχει νομιμοποίηση για πολιτική συμφωνία σε περιθωριακές και αντιευρωπαϊκές κατευθύνσεις, που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του ΣΥΝ, μετατρέποντάς τον σε ομάδα διαμαρτυρίας.
To Γραφείο Τύπου