Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/01/2007

Τοποθέτηση του Θανάση Λεβέντη κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του για το Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ

Πρακτικά Βουλής 29/01/2007

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Σειρά έχει η με αριθμό 232/23-1-2007 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό στο Νοσοκομείο Μελισσίων «Αμαλία Φλέμιγκ» κ.λπ.

Συγκεκριμένα η ερώτηση του κ. Βουλευτή έχει ως εξής:

«Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει το Γ.Ν. Μελισσίων «Αμαλία Φλέμιγκ» λόγω μεγάλων ελλείψεων ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού προσωπικού. Βάση του κανονισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου από τις 145 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ιατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού είναι καλυμμένες οι 112. Από τις 597 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι καλυμμένες οι 293. Από τις 572 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού είναι καλυμμένες οι 316.

Η παροχή σύγχρονων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες δεν είναι δυνατή με τόσες ελλείψεις. Η βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών καθώς και η καλυτέρευση των άσχημων σήμερα συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στο νοσοκομείο απαιτούν την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.

Δεν μπορεί το νοσοκομείο να συνεχίσει να λειτουργεί στηριζόμενο μόνο στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό. Οι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας που οδηγούν και σε υποβάθμιση της περίθαλψης δικαίως έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις. Η πρόσφατη περιοδεία αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο νοσοκομείο επιβεβαίωσε την παραπάνω κατάσταση που οδηγεί σε απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

* Τι μέτρα θα πάρει άμεσα για την μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ;

* Γιατί επιτρέπει να συνεχίζεται η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και οι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο Νοσοκομείο;

Στην ερώτηση του κ. Λεβέντη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιαννόπουλος.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, είναι γεγονός ότι το νοσοκομείο Φλέμιγκ επιτελεί μια υψηλή αποστολή στον Βορειοανατολικό άξονα του νομού Αττικής από πλευράς εφημερίας. Και βέβαια θα γνωρίζετε, κύριε Λεβέντη, ότι το Νοσοκομείο Φλέμιγκ ανήκει στο Πανεπιστήμιο και το Υπουργείο Υγείας το έχει εκμισθώσει με 450.000 ευρώ ετησίως. Όλος αυτός ο χώρος καθώς και το κτίσμα είναι του πανεπιστημίου. Το δε υπόλοιπο νοσοκομειακό συγκρότημα του Μπόμπολα ανήκει στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όσον αφορά στο προσωπικό λέτε ότι υπάρχει μια κινητοποίηση από πλευράς των εργαζομένων. Είναι γεγονός ότι σε πολλά νοσοκομεία παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Φαίνεται η κινητικότητα αυτή και η μαχητική διάθεση την οποία επιδεικνύουν όλοι οι συνάδελφοι λειτουργοί της υγείας. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα περίπου 2.500 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία μας. Αυτό το προσωπικό προέρχεται από τους διαγωνισμούς του 2005 και υπόλοιπα του 2004. Είναι ο κυλιόμενος πίνακας. Και επίσης είναι προς τιμήν του ΑΣΕΠ. Οφείλω δημόσια να αναφερθώ στην προκήρυξη του διαγωνισμού του Νοεμβρίου 2006 ολοκληρώθηκε ο πίνακας.

Μάλιστα –σήμερα είχα επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Βέη- για πρώτη φορά στην ιστορία του ΑΣΕΠ μέσα σε δυόμισι μήνες δίνει αποτελέσματα για ένα διαγωνισμό της τάξεως των 1.950 θέσεων.

Γιʼ αυτό, λοιπόν, σας ενημερώνω, κύριε συνάδελφε, ότι στο επίπεδο νοσηλευτικής υπηρεσίας υπάρχουν στο Νοσοκομείο Φλέμιγκ, σύμφωνα με τους διαγωνισμούς, δύο θέσεις νοσηλευτριών ΠΕ, είκοσι οκτώ νοσηλευτές ΤΕ και δεκαεννέα θέσεις ΔΕ. Στο δε επίπεδο ιατρικής υπηρεσίας υπάρχει ένας αριθμός που ξεπερνάει τις δεκαπέντε θέσεις σε μόνιμη τακτική πλήρωση. Ένας Επιμελητής Βʼ Καρδιολογίας, Ενδοκρινολογίας, Ακτινοδιαγνωστικής, Παθολογοανατομίας, ΩΡΛ, Πνευμονολογίας, Αναισθησιολογίας, Νεφρολογίας και ένας Διευθυντής Ιατρικής Βιοπαθολογίας έχουν ήδη στελεχώσει το Νοσοκομείο.

Στη δευτερολογία μου θα σας πω και για το υπόλοιπο προσωπικό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Λεβέντης έχει το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, διαπιστώσατε κι εσείς -και το τονίσατε- ότι το Νοσοκομείο αυτό προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε μία εκτεταμένη περιοχή, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία. Δυστυχώς, όμως, αυτές τις υπηρεσίες τις προσφέρει αναλώμασι κυριολεκτικά, με θυσία αυτού του προσωπικού, το οποίο είναι σχεδόν το μισό από αυτό που όφειλε να είναι σύμφωνα με τους προ 20ετίας οργανισμούς. Υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Τα νούμερα τα ακούσατε. Λείπει περίπου το 40% - 45% του νοσηλευτικού προσωπικού και αντίστοιχα των άλλων κλάδων.

Απόλυτα δικαιολογημένα κατεβαίνουν σε επίσχεση εργασίας. Το να αγωνιστούν με αυτό τον τρόπο, είναι το έσχατο όπλο που έχουν, μήπως και ακουστούν από την πολιτεία.

Κύριε Υπουργέ, άκουσα με ενδιαφέρον τα νούμερα, τα οποία παραθέσατε. Από το Νοσοκομείο αυτό λείπουν διακόσια τέσσερα άτομα ως νοσηλευτικό προσωπικό. Κενές οργανικές θέσεις με τους αναχρονιστικούς οργανισμούς. Είπατε τώρα ότι θα προσληφθούν σαράντα εννέα. Οψέποτε προσληφθούν, κύριε Υπουργέ, γιατί κάθε τόσο ακούμε για προσλήψεις, αλλά δεν τις βλέπουμε, δεν φτάνουν στα νοσοκομεία. Δεν ξέρω γιατί.

Χαίρομαι που κι εσείς παραδεχθήκατε ότι το ΑΣΕΠ μπορεί να λειτουργήσει γρήγορα, γιατί του έχουμε φορτώσει όλες τις αμαρτίες. Δεν υπήρχαν, όμως, οι μηχανισμοί, δεν υπήρχαν αυτές οι δυνατότητες σε προσωπικό, σε μηχανήματα και άλλο εξοπλισμό, για να μπορέσει να λειτουργήσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Ας προσληφθεί, λοιπόν, αυτό το προσωπικό κι ας πάει άμεσα.

Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι παρόλα αυτά μένουν άλλοι εκατόν εξήντα πέντε, που πρέπει να συμπληρώσουν τις κενές οργανικές θέσεις με τους αναχρονιστικούς, ξεπερασμένους οργανισμούς του 1986. Δεν αντέχουν άλλο.

Αν πάτε εκεί, κύριε Υπουργέ –δεν ξέρω αν πήγατε, θα άξιζε τον κόπο- θα δείτε ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτηση αυτών των εργαζομένων, που κυριολεκτικά γίνονται θυσία για να μπορέσει να σταθεί το σύστημα στα πόδια του, να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν και να επιβιώσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες οι ασθενείς που νοσηλεύονται.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.

Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Έχω επισκεφθεί αρκετές φορές το Νοσοκομείο Φλέμιγκ, γιατί σας είπα ότι είναι και Πανεπιστημιακό.

Χαίρομαι, γιατί κι εσείς αναγνωρίζετε –και είμαι υποχρεωμένος δημόσια να αναφερθώ- την εντατικοποίηση της εργασίας όλων των εμπλεκομένων και των λειτουργών της Υγείας του Νοσοκομείου. Φαίνεται, βέβαια, ότι δεν μπορούμε να σας πείσουμε ότι αυτός ο αριθμός του προσωπικού είτε στο επίπεδο της νοσηλευτικής υπηρεσίας είτε στο επίπεδο της ιατρικής υπηρεσίας και της διοικητικής στελεχώνει το Νοσοκομείο. Ναι, υπολείπεται το προσωπικό του αριθμού αυτού, που είναι γνωστός, το οποίο θα έπρεπε να είχε το Νοσοκομείο σύμφωνα με τον παλιό του οργανισμό. Λειτουργεί όμως -το ξέρετε πολύ καλά- και προσφέρει υπηρεσίες.

Στο επίπεδο τώρα των διοικητικών υπηρεσιών, ένας μεγάλος αριθμός και εδώ είναι σε εξέλιξη από παλιούς διαγωνισμούς του 2005. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στις κατηγορίες που είναι. Και παράλληλα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ένας ικανοποιητικός αριθμός που υπηρετεί ήδη στο επίπεδο των stages, ολοκληρώνεται με μία διαδικασία ανανέωσης όχι των ιδίων, αλλά του θεσμού των stages με χίλια τριακόσια άτομα. Και βεβαίως έχουμε και έναν άλλο μεγαλύτερο αριθμό, που θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναλύσουμε σε ποια νοσοκομεία και σε ποιες ΔΥΠΕ θα πάνε για να στελεχώσουν τα νοσοκομεία, οπότε και εύρυθμα να λειτουργούν.

Παράλληλα, θα ήθελα να σας ενημερώσω, κύριε Λεβέντη, ότι στο Νοσοκομείο Φλέμιγκ εντός των ημερών, θα έχετε πληροφορηθεί ότι θα λειτουργήσει και ο αξονικός τομογράφος, που ήταν ένα πάγιο αίτημα όλων των ιατρών, λόγω του ότι μετέχει στον εφημεριακό κορμό και είναι και ήσαν αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε άλλα νοσοκομεία για να κάνουν μία αξονική τομογραφία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, από πλευράς απωλείας χρόνου και εργατοωρών που χανόντουσαν μέσα στις διακομιδές των περιστατικών.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.