Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/01/2007

Από την επίκαιρη ερώτηση του Θανάση Λεβέντη για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Πρακτικά Βουλής 26/01/2007

Προχωρούμε στην με αριθμό 233/23-1-2007 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:

«Οι γιατροί του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Νομού Ρεθύμνου συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα την επίσχεση εργασίας λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων τους.

Το πρόβλημα προέκυψε από εκπρόθεσμη κατάθεση των ενταλμάτων πληρωμής στο Ταμείο, με αποτέλεσμα την αδυναμία απορρόφησης των εγκεκριμένων πιστώσεων.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, αν και γνώριζε ότι έπρεπε μέχρι 31-12-2006 να γίνει η απορρόφηση των πιστώσεων, ειδάλλως τα χρήματα θα επέστρεφαν στο Γενικό Λογιστήριο, δεν φρόντισε με κάθε τρόπο να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μη συμβεί αυτό.

Επειδή για να λυθεί το πρόβλημα και να μη χάσουν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα απαιτείται ειδική Υπουργική Απόφαση (ν. 3205/2003, ν. 2362/1995),

Επειδή η συνέχιση της επίσχεσης εργασίας δημιουργεί αναστάτωση στη λειτουργία του Νοσοκομείου και ταλαιπωρία στους κατοίκους του Νομού,

Επειδή η κοινωνία του Ρεθύμνου καθημερινά βιώνει, παρά τις σοβαρές ελλείψεις, τις υψηλού επιπέδου νοσηλευτικές υπηρεσίες όλων των υγειονομικών του Νοσοκομείου,

Επειδή το αίτημα της πληρωμής των δεδουλευμένων είναι δικαίωμα κάθε εργαζομένου,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Τι μέτρα θα πάρει για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου;

Ποιοι ευθύνονται για την ολιγωρία, τις παραλείψεις και την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο θέμα;».

Το λόγο έχει ο κύριος Υφυπουργός.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κυρία Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, κύριε Λεβέντη, γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο μήνας Δεκέμβριος δεν είναι ο καλύτερος μήνας από πλευράς των οικονομικών δεδομένων σε όλους τους τομείς, μηδέ εξαιρουμένων και των νοσοκομείων.

Άρα, λοιπόν, εφημερίες, υπερωρίες, νυχτερινά, εφʼ όσον δεν έχει ολοκληρωθεί για πολλούς και ποικίλους λόγους είτε μηχανογραφικούς -πολλά νοσοκομεία και δη επαρχιακά δεν έχουν τέτοια καλά δίκτυα για να μπορέσουν να επικαιροποιήσουν και να ενταλματοποιήσουν- είτε γιατί υπάρχουν προβλήματα στους παρέδρους του ελεγκτικού απουσιών είτε ασθενειών είτε φόρτου εργασίας, δεν διεκπεραιώνεται η όλη αυτή διαδικασία, μένουν αθεώρητα τα εντάλματα, οπότε βέβαια όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στο δίκαιο αίτημα της καταβολής των δεδουλευμένων και κατʼ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται το πρόβλημα αυτό. Δεν υπάρχει, όμως, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, αλλά και γενικότερα το δημοσίου, οποιαδήποτε πρόθεση να μην πληρωθούν τα δεδουλευμένα. Υπάρχει μία καθυστέρηση εύλογος, η οποία οφείλεται ακριβώς στις αδυναμίες αυτές που μπορεί να παρουσιάσει το σύστημα.

Θα ξέρετε πολύ καλά –ήδη τόσα χρόνια ήσασταν και εσείς γιατρός και εφημερεύατε- ότι μπορεί κάποια τμήματα στα νοσοκομεία να αναπτυχθούν περί τη μεσότητα του έτους, με αποτέλεσμα να μην είχαν προϋπολογιστεί. Γιʼ αυτό κιόλας δεν είχε συνεκτιμηθεί η συνολική δαπάνη και υπάρχει απόκλιση όσον αφορά το τελικό ποσό.

Άρα, οι συνάδελφοι που κάνουν επίσχεση εργασίας και στους οποίους δεν θα μπορώ να επιβάλω ότι αύριο το πρωί θα πρέπει οπωσδήποτε να αναστείλουν την οποιαδήποτε μαχητική κινητοποίησή τους, θα έλεγα ότι πρέπει να είναι πεπεισμένοι στις δηλώσεις του διοικητού και όλων των εμπλεκομένων ότι τα δεδουλευμένα δεν πρόκειται να τα χάσουν. Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση. Όμως, δεν πρόκειται να μπουν σε οποιαδήποτε ταλαιπωρία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν την Συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στην έκθεση για «τον Ελληνισμό της Διασποράς» και στους λοιπούς χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων πενήντα μαθητές και μαθήτριες και τρεις συνοδοί καθηγητές από το 1ο Γυμνάσιο Πετρούπολης. Η Βουλή τους καλωσορίζει εγκαρδίως.

(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)

Το λόγο έχει ο κ. Λεβέντης.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, έτσι όπως το αναπτύξατε και έτσι όπως εκ πρώτης όψεως φαίνεται, το θέμα είναι απλό. Ποιο είναι όμως το πρόβλημα;

Πρέπει οι εφημερίες του Νοεμβρίου να πληρωθούν. Να εκταμιευθούν τα χρήματα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε περνάνε στον επόμενο προϋπολογισμό και χρειάζεται ειδική διαδικασία. Και δεν είναι ότι θα αργήσουν μια εβδομάδα ή ένα μήνα να πάρουν τα χρήματά τους. Ξέρετε πάρα πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, ότι τώρα για να πάρουν τα χρήματά τους, που τα βγάζουν με πολύ κόπο –δουλεύουν ογδόντα και εκατό ώρες εφημερία την εβδομάδα- τι χρειάζεται;

Χρειάζεται αιτιολογημένη αίτηση του αρμόδιου Υπουργού, δηλαδή του Υπουργού Υγείας προς τον Υπουργό Οικονομικών. Ο δε Υπουργός Οικονομικών να αποφασίσει και να πάρει την έγκριση και του Πρωθυπουργού, για να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα και να μπορέσουν να τα πάρουν οι εργαζόμενοι. Αλλιώς μένουν και πάνε για χρόνια. Υπάρχουν περιπτώσεις σε άλλα νοσοκομεία που διεκδικούν από το 2004 και το 2005 τέτοια χρήματα.

Επομένως, κύριε Υπουργέ, αυτό που ζητούν οι εργαζόμενοι είναι η δική σας διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει η αιτιολογημένη αίτηση του Υπουργού Υγείας προς τον Υπουργό Οικονομικών και ότι θα την εγκρίνει ο Υπουργός Οικονομικών. Γιατί αλλιώς δεν τους απομένει άλλος τρόπος παρά να τα διεκδικήσουν στα δικαστήρια, πράγμα που σημαίνει να περιμένουν πέντε και δέκα χρόνια να πάρουν τα χρήματά τους που πραγματικά είναι χρήματα που τα δικαιούνται. Έχουν καταβάλει πολύ κόπο. Έχουν ιδρώσει και έχουν αγωνιστεί για να μπορέσει να κρατηθεί αυτό το δικό μας σύστημα -το τριτοκοσμικό σε πολλές περιπτώσεις- υγείας στα πόδια του.

Πιστεύουμε ότι αυτή η διαβεβαίωση θα υπάρξει και ότι ενέργειες θα γίνουν. Γιατί αλλιώς ο μόνος τρόπος που τους απομένει είναι να συνεχίσουν αυτόν τον πιο –αν θέλετε- ήπιο τρόπο διεκδίκησης, που είναι η επίσχεση εργασίας και που αφορά όχι μόνο τις εφημερίες των γιατρών, αλλά και τις υπηρεσίες του νοσηλευτικού και του άλλου προσωπικού. Να υπάρξει αυτή η διαβεβαίωση και να λυθεί άμεσα το πρόβλημα. Είναι κρίμα, κύριε Υπουργέ, να ερχόμαστε και να απασχολούμε τη Βουλή και το πανελλήνιο για θέματα που αυτοδικαίως θα έπρεπε να έχουν λυθεί και να μην έχουν καν δημιουργηθεί, γιατί υπήρξε καθυστερημένη κατάθεση των δικαιολογητικών. Εδώ υπάρχουν ευθύνες στις δικές σας υπηρεσίες. Άλλωστε η ΔΥΠΕ είναι ακέφαλη εδώ και καιρό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ευχαριστούμε τον κ. Λεβέντη.

Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εγώ δεν θα ήθελα να πω, κύριε Λεβέντη, ότι όλα είναι ρόδινα στο χώρο της υγείας. Δεν είναι μόνο το Νοσοκομείο Ρεθύμνου που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα ή δοκιμάζονται για ένα μικρό χρονικό διάστημα κάποιοι συνάδελφοι. Σας δίνω, όμως, τη διαβεβαίωση ότι από τα στοιχεία που έχω για τη συγκεκριμένη περιοχή –για το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το Κέντρο Υγείας Σπηλίου, Περάματος, Αγίας Φωτεινής και Ανωγείων- όπως επίσης και για τις υπερωρίες και τα νυκτερινά, υπάρχει ένα ποσό που ανέρχεται στα 272.000 ευρώ.

Αυτό, λοιπόν, το ποσό υπάρχει.

Εμείς δεν θέλουμε να βάλουμε τους συναδέλφους σε περιπέτειες και να πηγαίνουν σε δικαστικούς αγώνες για παράνομο πλουτισμό και κατʼ αυτό τον τρόπο σε βάθος χρόνου να πετύχουν την ικανοποίηση του δικαίου αιτήματος της πληρωμής των δεδουλευμένων.

Αυτό που σχολιάσατε για την κοινή υπουργική απόφαση έχει γίνει. Ως το τέλος Ιανουαρίου θα βγει η συγκεκριμένη απόφαση οπότε θα μπορούν απρόσκοπτα να λειτουργήσουν και να μη δημιουργούν προϋποθέσεις δυσκολιών σε όλους τους ανθρώπους, στους συνανθρώπους μας που από τα διάφορα ορεινά χωριά της Κρήτης κατεβαίνουν στο νοσοκομείο για να έχουν μια βεβαίωση ή στο βιβλιάριό τους να γράψουν μια συνταγή.

Μέσω αυτής της συζήτησης που έγινε σήμερα πιστεύω ότι όσοι μας παρακολουθούν θα αντελήφθην ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να περιμένουν ένα χρονικό διάστημα. Και πιστεύω ότι ο διοικητής του νοσοκομείου θα τους έχει ενημερώσει.

Θα ήταν πολύ ωραίο, κύριε Λεβέντη, πραγματικά να μην υπάρχει στην ιατρική οικογένεια αυτή η δυσαρμονία και κατʼ αυτό τον τρόπο να δημιουργείται μια αντιπαλότητα ή μια κακή διάθεση προσφοράς υπηρεσιών υγείας. Αλλά εμείς έχουμε δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη που ξεπερνά τις οποιοσδήποτε οικονομικές αδυναμίες ή προβλήματα που η σύγχρονη κοινωνία έχει όσο κι αν την αγιοποιήσουμε. Γιʼ αυτό χαίρομαι για την ερώτησή σας.

Όλοι οι απανταχού της Ελλάδας έχουν πρόβλημα όσον αφορά την επίσχεση εργασίας. Ας αναλάβουν τα καθήκοντά τους για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Έχει λυθεί το θέμα και κατʼ αυτό τον τρόπο πρέπει εύρυθμα να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υφυπουργέ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Τα χρήματα είπατε ότι υπάρχουν αλλά δεν δίνονται, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Παρακαλώ, κύριε Λεβέντη.