Στο Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν φέρνει με ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης, προς τον αρμόδιο Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Δήμα, την πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να αναθεωρήσει το άρθρο 24 του Συντάγματος, μειώνοντας την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ σημειώνει, μεταξύ άλλων, την θέση της Κομισιόν ότι "τα Κράτη Μέλη οφείλουν να αποφύγουν κάθε ενέργεια η οποία ενδέχεται να προκαλέσει την επιδείνωση της κατάστασης των δασών στην επικράτειά τους" και ερωτά την Κομισιόν αν θεωρεί ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική πρόταση συνάδει με τις υφιστάμενες πολιτικές και νομοθεσία της Ε.Ε.
Σημειώνεται ότι ο Έλληνας Επίτροπος κ. Δήμας έχει ήδη αντιταχθεί με δημόσιες δηλώσεις του στην κυβερνητική πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 24.
Την ερώτηση Παπαδημούλη προς την Επιτροπή συνυπογράφουν η Δανή πράσινη Ευρωβουλευτής Μαργκρέτε Ώκεν και οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, κ. Ρ. Μουζάκιο (Ιταλία), Αδάμου (Κύπρος) και Κ. Λέοταρντ (Ολλανδία), μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
"Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος το οποίο αφορά στην υποχρέωση προστασίας των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος. Με την αναθεώρηση αυτή, προβλέπεται να καταστεί στενότερος ο ορισμός του δάσους, με συνέπεια τον αποχαρακτηρισμό μεγάλων δασικών εκτάσεων και την απώλεια της ιδιαίτερης προστασίας που απολαμβάνουν με βάση το σημερινό συνταγματικό πλαίσιο, καθώς και την ενδεχόμενη καταπάτηση και οικοπεδοποίησή τους. Σύσσωμες οι ενώσεις περιβαλλοντολόγων, δασολόγων, οι οικολογικές οργανώσεις καθώς και οι μεγαλύτεροι δικηγορικοί σύλλογοι και ενώσεις δικαστικών λειτουργών έχουν αντιταχθεί στην αναθεώρηση του άρθρου αυτού. Είναι γνωστό ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών. Όμως, η διαχείριση, η διατήρηση και η αειφόρος ανάπτυξη των δασών αποτελούν ζωτικής σημασίας μέριμνα των υφισταμένων πολιτικών της ΕΕ.
Ως εκ τούτου, με δεδομένα: την ένδεια της ελληνικής φύσης σε δασικές εκτάσεις που ολοένα και αυξάνεται (πολλαπλασιασμός των δασικών πυρκαγιών), το πολεοδομικό και οικιστικό χάος που ήδη επικρατεί στην Ελλάδα (μη ολοκλήρωση του κτηματολογίου), ότι τα δάση αποτελούν πολύτιμα οικοσυστήματα στα οποία φιλοξενούνται ζωικά και φυτικά είδη μείζονος σπουδαιότητας για τη διατήρηση της σπάνιας μεσογειακής βιοποικιλότητας, η προστασία της οποίας αποτελεί στόχο της Επιτροπής, προηγούμενη δήλωση της Επιτροπής ότι "τα κράτη μέλη οφείλουν να αποφύγουν κάθε ενέργεια η οποία ενδέχεται να προκαλέσει την επιδείνωση της κατάστασης των δασών στην επικράτειά τους", θεωρεί η Επιτροπή ότι η τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος συνάδει με τις υφιστάμενες πολιτικές και τη νομοθεσία της ΕΕ και ότι η επιχειρούμενη συρρίκνωση της περιβαλλοντικής προστασίας παρεκκλίνει από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και αποτελεί παράβαση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα τόσο στην ΕΕ όσο και διεθνώς;"
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:
"Τα δασοκτόνα σχέδια της Κυβέρνησης της Ν.Δ. προσκρούουν και στην ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία και πολιτική. Η Ελλάδα παρουσιάζει έλλειμμα περιβαλλοντικής προστασίας και γι' αυτό βρίσκεται συχνά στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ο κ. Δήμας έχει ήδη αντιταχθεί στην πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 24 γιατί συρρικνώνει περαιτέρω την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αυξάνοντας την ελληνική απόκλιση από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση της Κομισιόν."
To Γραφείο Τύπου