Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/02/2007

Επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκου Αλαβάνου προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΩ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο Αλ. Αλαβάνος, αιτιολογώντας την θέση του, τόνισε:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Ζητάω το λόγο επί της διαδικασίας με βάση το άρθρο 129 παρ. 3. Στο άρθρο αυτό λέει ότι ο Πρωθυπουργός οφείλει να έρχεται μια φορά τη βδομάδα να απαντάει σε δύο ερωτήσεις, εκτός αν το θέμα της ερώτησης είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας υπουργού, οπότε απαντά εκείνος. Το θέμα της ερώτησης είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας πρωθυπουργού, γιατί αναφέρεται σʼ ένα μείζον και ευρύτερο πολιτικό θέμα και ζητάει μία μείζονα πολιτική κίνηση. Δηλαδή την απόσυρση της πρότασης της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την τροποποίηση του άρθρου 16. Αυτό είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού.

Ευχαριστώ την κα Υπουργό που είναι εδώ, θα ήμουνα διατεθειμένος να δεχτώ την απουσία του Πρωθυπουργού σε περίπτωση που υπήρχε κώλυμα του Πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει κώλυμα, διότι ο Πρωθυπουργός, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στις 11 η ώρα, εκατό βήματα από δω έχει συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας. Το να έρθει και να παρευρεθεί στη βουλή είναι όσο να πήγαινε στο περίπτερο να αγοράσει τσίχλες. Θέλω να πω ότι κατά τη γνώμη μας αυτή είναι μια εκδήλωση επιθετικότητας του Πρωθυπουργού. Μια προσβολή όχι προς το κόμμα μας, όχι της δεξιάς προς την αριστερά, είναι μια προσβολή προς τους χιλιάδες  ανθρώπους, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους των πανεπιστημίων, καθηγητές, φοιτητές, των οικογενειών τους που πάσχουν μέσα στη σημερινή κατάσταση. Εδώ είναι ο χώρος διαλόγου. Αν ήθελε διάλογο η κυβέρνηση έπρεπε να είναι εδώ ο Πρωθυπουργός, για να του πούμε εμείς ένα απλό πράγμα. «Καραμανλή άνοιξε τα Πανεπιστήμια. Καραμανλή απόσυρε την τροποποίηση του άρθρου 16 από την διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, που ήδη είναι κουρελού και αναξιόπιστη. Καραμανλή άφησε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και του καθηγητές, που αναγκάζονται να υπερασπιστούν τη μεγάλη ιδέα του δημόσιου πανεπιστήμιου, να επιστρέψουν στα εργαστήριά τους, στα μαθήματά τους, στις εξεταστικές τους περιόδους».

Αντί να δίνουμε αυτή τη μεγάλη μάχη σήμερα, μια μάχη η οποία δεν έσπασε με κανένα τρόπο. Ούτε με το δόλωμα ότι σε κάθε συνοικία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, θα υπάρχει Ι.Χ. πανεπιστήμιο, ούτε με τις σιδερογροθιές, ούτε με τους κουκουλοφόρους, ούτε με την επίθεση στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ούτε την περασμένη βδομάδα με τους αγανακτισμένους φοιτητές προκειμένου να υπονομεύσουν τις φοιτητικές συνελεύσεις, ούτε αυτή τη βδομάδα με τους αγανακτισμένους καθηγητές, προκειμένου να υπονομεύσουν την ΠΟΣΔΕΠ. Είναι ένα μεγάλο κίνημα που σήμερα στέκεται δίπλα στα παλιά κινήματα του 15%, το κίνημα της γενιάς του άρθρου 16, που γράφει Ιστορία και γιʼ αυτά τα θέματα οφείλει ο Πρωθυπουργός να έρθει εδώ. Ξαναλέμε «Καραμανλή άνοιξε τα Πανεπιστήμια. Καραμανλή απόσυρε την πρόταση για τροποποίηση του άρθρου 16.»

Αποσύρω εγώ την ερώτησή μου και θα την επανακαταθέσω την επόμενη βδομάδα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Κατʼ αρχήν είναι δικαίωμα του κ. Πρόεδρου να αποσύρει την ερώτηση. Θέλω όμως να του πω ότι δεν είναι αρμοδιότητας του Πρωθυπουργού η Αναθεώρηση του Συντάγματος. Η Αναθεώρηση του Συντάγματος  είναι κοινοβουλευτική διαδικασία, σας σημειώνω δε ότι πρόκειται να μεσολαβήσουν εκλογές ώστε να επιβεβαιωθεί η Αναθεώρηση, επομένως είναι αρμοδιότητος του λαού εν τέλει.

Εσείς μπήκατε στην ουσία, χρίζοντας τον εαυτό σας σε αυθεντικό εκφραστή του ελληνικού λαού. Δεν θα το σχολιάσω διότι είναι γνωστό ποιες απόψεις έχει ποιος και ποιος έχει κάνει διάλογο, διότι έτσι θα μπαίναμε στην ουσία. Όμως κε Πρόεδρε, βεβαίως η διαφωνία είναι επίκεντρο της δημοκρατίας και δικαίωμα του καθενός, στο μέτρο που αυτό δεν πιέζει τα δημοκρατικά δικαιώματα των άλλων. Δύο χρόνια τώρα γίνεται ουσιαστικός διάλογος κι εσείς επιλέξατε την αποχή. Δεν φέρατε καμία εναλλακτική πρόταση, αλλά ακόμα και τώρα δεν είναι αργά να συμμετάσχετε στο διάλογο και να πείτε τις απόψεις σας. Διότι η κρίση στα Πανεπιστήμια δεν είναι τώρα, τώρα είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας τριακονταετίας και όσων συνέβαιναν στα Πανεπιστήμια. Η ουσία είναι μία. Θα ανταποκριθεί η Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας στο επίπεδο των καλυτέρων ιδρυμάτων της Ευρώπης; Ναι ή όχι; Και σʼ αυτό το ερώτημα επίσης δεν έχετε απαντήσει.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Επανέρχομαι στο θέμα, σημειώνοντας ότι ο κανονισμός λέει ότι «ο Πρωθυπουργός μπορεί να μην έρθει, αν είναι κάποιο θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας Υπουργού.» Τώρα εάν το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, όπως έχει καταντήσει, μʼ αυτά που είδαμε τα ευτράπελα μέσα στη Βουλή, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της Υπουργού Παιδείας εντάξει. Εάν έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος δεν έχει αρμοδιότητες κι έχουν αρμοδιότητες μόνο οι Υπουργοί, εντάξει. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Η πρόταση η οποία έχει σήμερα δημιουργήσει αυτήν την κατάσταση στα Πανεπιστήμια, είναι η πρόταση να υπάρξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είναι η πρόταση αναθεώρησης του άρ. 16 και γιʼ αυτήν την πρόταση την ευθύνη την έχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και μη μας λέτε για διάλογο κα Υπουργέ, γιατί αν θέλατε διάλογο σʼ αυτό το θέμα το οποίο είναι το μείζον της πολιτικής ζωής της χώρας μας, θα μπορούσε ξαναλέω ο Πρωθυπουργός, όση ώρα χρειάζεται να πιει έναν καφέ  να είναι εδώ και να δώσει απάντηση. Εγώ αποσύρω την ερώτησή μου και θα την επανακαταθέσω την επόμενη βδομάδα.