Το 1996, ολοκληρώθηκε η κατασκευή της λιμενοδεξαμενής στο Βαφειό Λέσβου με χρηματοδότηση από το Α΄ ΚΠΣ κόστους 1,2 δις δραχμές.
Από το έργο αυτό αρδεύεται όλος ο κάμπος της Πέτρας.
Από το 1999 προκλήθηκε η πρώτη ζημιά στη μεμβράνη επί του αναχώματος και χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για την αποκατάστασή της.
Το Νοέμβριο του 2005, εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων, ξηλώθηκε μέρος της μεμβράνης που καλύπτει τη λιμνοθάλασσα στη λεκάνη της, σε έκταση που καλύπτει το 15%-20% της συνολικής έκτασης, με αποτέλεσμα να χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, από τότε, με συνεχείς πιέσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει ζητήσει την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η λιμενοδεξαμενή.
Οι δήμοι Πέτρας και Μήθυμνας έχουν εκφράσει τους φόβους τους για απρόβλεπτες συνέπειες στην εύρυθμη υδροδότηση του κατ' εξοχήν τουριστικού βόρειου τμήματος του νησιού, αφού για να ποτιστούν οι καλλιέργειες, ελλείψει νερού άρδευσης από τη λιμενοδεξαμενή, θα χρησιμοποιηθεί νερό ύδρευσης.
Επειδή το πρόβλημα είναι οξύ και χρειάζεται το Υπουργείο να αναλάβει την άμεση αποκατάσταση των ζημιών αλλά και η ενίσχυση του έργου προκειμένου να αποτραπούν άλλες ζημιές στο μέλλον,
ερωτάται ο κ. υπουργός
Αν προτίθεται άμεσα να προβεί σε χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων αποκατάστασης των ζημιών που έχει υποστεί η λιμενοδεξαμενή στο Βαφειό Λέσβου, αλλά και των έργων ενίσχυσής της για την αποφυγή άλλων ζημιών στο μέλλον.
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιάννης Δραγασάκης
Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη