Στη Ν. Λάμψακο Ευβοίας, στις αρχές της δεκαετίας του '60, εγκαταστάθηκε η βιομηχανία παραγωγής αμιαντοσωλήνων και λοιπών προϊόντων αμιάντου "ΕΛΛΕΝΙΤ Α.Ε.".
Η εν λόγω βιομηχανία, μετά την εγκατάστασή της, τα επικίνδυνα απόβλητά της τα εναπόθετε παράνομα στη θαλάσσια περιοχή που βρισκόταν μπροστά της, με συνέπεια να δημιουργηθούν επιχώσεις έκτασης 40 περίπου στρεμμάτων. Μετά τις επιχώσεις, η εταιρεία ζήτησε και πέτυχε τη μετατόπιση της παλιάς αιγιαλίτιδας ζώνης και τον επανακαθορισμό της στα νέα όρια των παράνομων επιχώσεων.
Το 1982, το Υπουργείο Οικονομικών πούλησε τη μπαζωμένη έκταση στην ΕΛΛΕΝΙΤ Α.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1983, με σειρά οδηγιών της, θέσπισε μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον αμίαντο και από το 2005 απαγόρεψε τη χρήση και εμπορία προϊόντων αμιάντου στα κράτη-μέλη της.
Η απόφαση ήταν απότοκος των συμπερασμάτων της επιστημονικής κοινότητας, και ιδιαίτερα της ιατρικής της εργασίας, ότι η έκθεση ανθρώπων σε ίνες αμιάντου προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία. Η Ελλάδα έχει εναρμονισθεί μʼ αυτές τις οδηγίες με σειρά Προεδρικών Διαταγμάτων.
Με την οδηγία 91/689 περί των τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων, θεσπίστηκαν κοινοτικοί κανόνες για τη διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων και τέθηκαν σαφείς όροι διαχείρισής τους.
Η χώρα μας με τη νέα ΚΥΑ 13588/725/28.3.2006 προσπαθεί να εναρμονισθεί με την κοινοτική νομοθεσία για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.
Και ενώ η υπάρχουσα κοινοτική και ελληνική νομοθεσία δημιουργεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις και στην πολιτεία και στις επιχειρήσεις για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, η νέα εταιρεία που αγόρασε το 1992 τη συγκεκριμένη έκταση με τις επιχώσεις και του αμιάντου προτίθεται να αξιοποιήσει το χώρο για τη δημιουργία πολυκαταστήματος, βάσει της μελέτης του Γενικού Χωροταξικού σχεδιασμού που τη χαρακτηρίζει ως χώρο διοικητικών και εμπορικών δραστηριοτήτων.
Φορείς και κάτοικοι της περιοχής κάνουν πολύχρονους αγώνες ενάντια στη ρύπανση που έχει προκαλέσει το εργοστάσιο αυτό, για τις παράνομες επιχώσεις και για τις σοβαρές επιπτώσεις που ο καρκινογόνος αμίαντος είχε και έχει στην υγεία των κατοίκων της περιοχής (πάνω από 80 εργαζόμενοι με αμιάντωση).
Επειδή η συγκεκριμένη πρόθεση της ιδιοκτήτριας εταιρείας αντίκειται στην κοινοτική και ελληνική νομοθεσία για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων
ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί
Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε:
-Νʼ αποκατασταθεί η νομιμότητα και να ανακληθούν οι μέχρι σήμερα διοικητικές πράξεις για τις παράνομες επιχώσεις και τη μεταφορά της αιγιαλίτιδας ζώνης;
-Τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν, με βάση τη κοινοτική και ελληνική νομοθεσία, στην υλοποίηση μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας;
-Να μη δοθούν οι συγκεκριμένες χρήσεις γης από το Γ.Π.Σ. και να μην προχωρήσει η υπογραφή από τους αρμοδίους;
-Να υπάρξει πρόγραμμα αποκατάστασης της περιοχής αντίστοιχο μʼ αυτό που υλοποιείται στο Ζιδάνι Κοζάνης;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Δραγασάκης