Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/02/2007

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η συνταγματική αναθεώρηση επιχειρεί να συνταγματοποιήσει τον φιλελευθερισμό

«Η Συνταγματική Αναθεώρηση θα είχε περιεχόμενο, θα είχε νόημα και θα εκρίνετο ως αναγκαία, μόνο εάν αντιμετώπιζε συγκεκριμένα προβλήματα που έχει αναδείξει η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα»  τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση επί των προτάσεων για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος στη Βουλή.

Και ο βουλευτής του Συνασπισμού συνέχισε:

«Τα όσα σήμερα προωθούνται, στο πλαίσιο της αναθεωρητικής διαδικασίας, δεν αναφέρονται σε καμία πραγματική ανάγκη του πολιτικού και κοινωνικού βίου. Αυτά που προωθούνται κατά κύριο λόγο επιχειρούν να συνταγματοποιήσουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές. Η πολιτική πραγματικότητα επιβάλλει και επέβαλε να αλλάξει η λειτουργία του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης. Το πολιτικό σύστημα είναι εξαιρετικά συγκεντρωτικό, είναι πρωθυπουργοκεντρικό και το σύνολο των εξουσιών βρίσκεται στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης, της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας.

Η αναθεωρητική διαδικασία θα έπρεπε να μεταβιβάσει εξουσίες από το χώρο της εκτελεστικής εξουσίας στο κατʼ εξοχήν αντιπροσωπευτικό όργανο της λαϊκής κυριαρχίας,στη Βουλή των Ελλήνων, καθώς και στα άλλα αντιπροσωπευτικά όργανα και σώματα της ελληνικής κοινωνίας. Την κυβερνητική πλειοψηφία και την αξιωματική αντιπολίτευση την εξυπηρετεί να λειτουργεί ως πρωθυπουργοκεντρικό το πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης.

Οι πολίτες δεν έχουν καμία συμμετοχή στην ασκούμενη πολιτική. Έχουμε υποστηρίξει επιμόνως, να καθιερωθεί με το Σύνταγμα το λεγόμενο λαϊκό δημοψήφισμα, έτσι ώστε με ένα πρωτογενή όσο και κυριαρχικό τρόπο οι Έλληνες πολίτες να αποφασίζουν δεσμευτικά για τα μεγάλα κοινωνικά και δημόσια ζητήματα. Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα  μαρτυρά την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα ύπαρξης των λαϊκών δημοψηφισμάτων.

Διαπιστώνουμε την απόσταση των πολιτών από την πολιτική.

Διαπιστώνουμε την ύπαρξη των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων που πληγώνουν τον κοινωνικό ιστό.

Διαπιστώνουμε την ανάγκη εξορθολογισμού των σχέσεων κράτους-εκκλησίας ώστε να επέλθει ο χωρισμός της εκκλησίας και κράτους, υπό καθεστώς αμοιβαίου σεβασμού, έτσι ώστε με σαφήνεια να διαμορφώνονται τα πεδία για την εκκλησία και για το κράτος.

Όλα αυτά όμως εσείς δεν θέλετε να ρυθμισθούν.

 Αντιθέτως,  προτείνετε την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, εξαρτώντας την προστασία του περιβάλλοντος, από τους λεγόμενους χωροταξικούς και ρυμοτομικούς σχεδιασμούς, και ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη λεηλασία του ήδη λεηλατημένου περιβάλλοντος.

Εγκαταλείπετε την αρχή της αειφορίας. Αναστρέφετε τις αρχές, τις αξίες και προτάσσετε τη βιωσιμότητα, όταν γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι, η αρχή της αειφορίας επιβάλλει δράσεις και για το σήμερα αλλά και για μέλλον, δηλαδή για τις επόμενες γενεές. Επιχειρείτε να αφαιρέσετε την αρμοδιότητα του Συμβουλίου Επικρατείας από τον έλεγχο των διοικητικών πράξεων που αφορά στο περιβάλλον και προωθείτε την ίδρυση ενός συνταγματικού δικαστηρίου, εγκαταλείποντας επί της ουσίας το λεγόμενο διάχυτο έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, όταν ο διάχυτος έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων έχει επιτύχει εξαιρετικά στην Ελλάδα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα σημάνει την εγκατάσταση ενός δικαιοπολιτικού  αυταρχισμού,  ενός συγκεντρωτισμού. Επιχειρείτε να εγκαταλείψετε τους περιορισμούς του άρθρου 24, να χαλαρώσετε τους περιορισμούς. Να είναι ευχερέστερη η οικοπεδοποίηση. Διαπράττετε  το  εγκληματικό για το περιβάλλον λάθος, να διαχωρίζετε το δάσος από τις δασικές εκτάσεις, όταν γνωρίζετε ή πρέπει να γνωρίζετε ότι, στην ελληνική χλωρίδα είναι κυμαινόμενο το τοπίο μεταξύ δασικών εκτάσεων και δάσους, έτσι ώστε όλα αυτά μαζί να αποτελούν το περιβάλλον.

Όλα αυτά τη στιγμή που είναι πρόδηλη,  πασίδηλη και  επιστημονικά βεβαιωμένη η παραδοχή ότι το περιβάλλον προσβάλλεται χωρίς να υπάρχει δρόμος για επιστροφή. Το περιβάλλον δεν είναι αθάνατο, το παγκόσμιο περιβάλλον  δεν είναι αθάνατο.

Γνωρίζετε ότι αν αναθεωρηθεί το άρθρο 24ξ, ποικιλώνυμοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί οι οποίοι ιδρύθηκαν κυρίως στη διάρκεια της δικτατορίας είναι έτοιμοι  να εγκατασταθούν μέσα σε εκτάσεις που τότε είχαν αγοράσει και οι οποίες βρίσκονται στο δάσος. Δικαιολογείται απόλυτα κατά συνέπεια ο ισχυρισμός μας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτικό ρουσφέτι που θέλετε να κάνετε με την αναθεώρηση  του  άρθρου 24 του Συντάγματος.

Και ο βουλευτής του ΣΥΝ συνέχισε:

 «O διορισμός της εκάστοτε ηγεσίας  του δικαστικού σώματος από την εκάστοτε κυβέρνηση είναι ένας ιμάντας δυνάμει  μεταφοράς απόψεων  από το χώρο της εκτελεστικής εξουσίας στο χώρο της δικαιοσύνης. Αντί να επιλέγετε `να αποκοπεί αυτός ο ομφάλιος λώρος  που διαστρεβλωτικά συνδέει την εκτελεστική εξουσία με την δικαστική εξουσία, διατηρείτε τη σχετική διάταξη με ελάχιστες ανώδυνες τροποποιήσεις, όταν το δημοκρατικό αίτημα  και η δημοκρατική διεκδίκηση αφορά στο να επιλέγεται η ηγεσία  των ανωτάτων δικαστηρίων από ένα  εκλεκτορικό σώμα στο οποίο τον κυρίαρχο ρόλο θα έπρεπε να τον έχουν οι δικαστές».

Αναφερόμενος στην αναθεώρηση του άρθρου 16, ο Φώτης Κουβέλης τόνισε:

 «Εάν  αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος θα ρηγματωθεί  ο δημόσιος χαρακτήρας της δημόσιας εκπαίδευσης και  η παρουσία των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα επηρεάζει το συνολικότερο σύστημα της εκπαίδευσης  Η ορολογία για μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια είναι ψευδώνυμη. Οι μη κερδοσκοπικές ενώσεις  δεν αποστερούνται της δυνατότητας να έχουν οικονομική δραστηριότητα

Η  ρηγμάτωση  του δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης  εκπαίδευσης  ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την παρέμβαση της αγοράς  με την ιδεολογία  και τις ανάγκες της  στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Είναι απαράδεκτο οι βουλευτές της Ν.Δ. και  του ΠΑΣΟΚ να  επικαλούνται τη σημερινή κατάσταση των πανεπιστημίων για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων που ψευδωνύμως τα ονομάζουν μη κερδοσκοπικά, όταν οι ίδιοι οι βουλευτές της  Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ,   έχουν την κύρια και αποκλειστική ευθύνη  για την κατάσταση συνολικότερα σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας. Εμπόδισε το άρθρο 16 να υπάρξουν μέτρα για την στήριξη της παιδείας, για την αντιμετώπιση της παραπαιδείας, για την ουσιαστικότητα της  εξαγγελλόμενης δωρεάν παιδείας;

 Προφανώς όχι, η επιλογή είναι βαθιά νεοφιλελεύθερη,  βαθιά συντηρητική και θα καταστρέψει την δυνατότητα του συλλογικού στοχασμού που γίνεται μέσα στο πανεπιστήμιο.  Θα προσβληθεί επί της ουσίας η ακαδημαϊκή ελευθερία, η οποία δεν οριοθετείται  μόνο στο πανεπιστημιακό άσυλο, και θα ετεροκαθορίζεται αυτή η ακαδημαϊκή ελευθερία από την επιβολή των κανόνων της αγοράς.

Μείναμε στην αναθεωρητική διαδικασία και προσπαθήσαμε τόσο στο πλαίσιο λειτουργίας της επιτροπής  αναθεώρησης, όσο και στην διαδικασία που από σήμερα ξεκίνησε, να αναδείξουμε τις απόψεις μας, να αποκρούσουμε προτάσεις που τις θεωρούμε επιζήμιες για τον ελληνικό λαό. Μείναμε διότι θεωρούμε ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι μία  κορυφαία διαδικασία  της  θεσμικής λειτουργίας  του πολιτεύματος  και θα παραμείνουμε μέχρι το  τέλος, ασκώντας το δικαίωμα και ταυτόχρονα την υποχρέωσή μας,  να συμβάλλουμε με αυτό τον  τρόπο σʼ αυτή  την αναθεωρητική διαδικασία.

Εμείς θεωρούμε ότι  πέρα από τις  αντιθέσεις, τις αντιρρήσεις, τις αντιπαλότητες, μέσα σʼ αυτό το χώρο  δίνουμε τη μάχη  για να προωθήσουμε προτάσεις, θέσεις  και διεκδικήσεις  που πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος του ελληνικού λαού και των εργαζομένων»