Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/02/2007

Κομισιόν: Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν την μεγαλύτερη «ψαλίδα» μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων στη ζώνη ευρώ

Απάντηση του Επιτρόπου ΜακΚρίβι στον Δ. Παπαδημούλη

«Ποια είναι η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων στην Ελλάδα σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ;» Σʼ αυτό το ερώτημα του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη απαντά ο Επίτροπος κ. Τσαρλς ΜακΚρίβι, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής ζητούσε με βάση έρευνα, που έχει διεξάγει η Επιτροπή να αξιολογήσει την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. «Τα αποτελέσματα της μελέτης», απαντά η Επιτροπή «επιβεβαιώνουν ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν τα υψηλότερα περιθώρια διαμεσολάβησης στη ζώνη ευρώ», δηλαδή την μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων.

Ο κ. ΜακΚρίβι συνεχίζει: «Ωστόσο, τα υψηλότερα περιθώρια διαμεσολάβησης δεν αποτελούν, καθ' εαυτά, επαρκή απόδειξη αθέμιτης σύμπραξης στην ελληνική τραπεζική αγορά. Μια σειρά από παράγοντες θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή την κατάσταση, στους οποίους περιλαμβάνονται παράγοντες που αφορούν τον επιχειρηματικό κύκλο και την πλευρά της ζήτησης (συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων ασφαλίστρων κινδύνου), θεσμικοί παράγοντες όπως η νομοθεσία και η φορολογία, ο βαθμός ολοκλήρωσης της αγοράς και ανταγωνισμού εντός του συγκεκριμένου τραπεζικού τομέα.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κομισιόν φυσικά εφόσον δεν υπάρχει συγκεκριμένη έρευνα για την Ελλάδα δεν μπορεί να αποφανθεί κατηγορηματικά ότι η τεράστια ψαλίδα των επιτοκίων στην Ελλάδα οφείλεται σε αθέμιτες πρακτικές προκαθορισμού τιμών. Αυτό αποτελεί ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, που όφειλε να είχε ερευνήσει το χρόνιο πρόβλημα και να έχει προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα για να σπάσει το τραπεζικό καρτέλ και να σταματήσει η καταλήστευση των καταναλωτών. Περιμένουμε...»

To Γραφείο Τύπου