Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Νίκου Α. Κωνσταντόπουλου προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία απάντησε ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, σχετικά με την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης κ.λ.π., ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε:
«Οι επίσημες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαψεύδουν αυτό το αίσθημα ικανοποίησης και αυτάρκειας από το οποίο διακατέχεται ο κ. Υπουργός. Θα θεωρούσα πράξη ειλικρίνειας και ευθύνης εάν η κυβέρνηση αποφάσιζε να δημιουργήσετε αυτοτελές Υπουργείο Περιβάλλοντος για να πάψει αυτήν η αμαρτωλή σύζευξη Έργων και Περιβάλλοντος. Αντί να επαναλαμβάνετε τα χθεσινά, τα τετριμμένα, καλά θα κάνετε να δείτε το έλλειμμα περιβαλλοντικής προστασίας.
Σας επισημαίνει η Ε.Ε. ότι στις ζώνες Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, το διοξείδιο του αζώτου και τα μικροσωματίδια είναι πάνω από την οριακή τιμή και τα περιθώρια ανοχής. Και εσείς τι κάνετε; Ενισχύετε τη χρήση των Ι.Χ., αναστέλλετε τις αποφάσεις για το κλείσιμο λατομείων, που λειτουργούν παράνομα. Ξέρετε ότι το ετήσιο άθροισμα των εκπομπών του θερμοκηπίου στην Ελλάδα μεγαλώνει από χρόνο σε χρόνο; Ξέρετε ότι υπάρχουν ακόμη κοινοτικές οδηγίες που δεν έχουν ενσωματωθεί ή που ενσωματώνονται καθυστερημένα και υπάρχουν ακόμα ανοιχτές αποφάσεις, στην προδικασία για παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων; Γνωρίζετε ότι υπάρχει σε όλη την Ελλάδα καθυστέρηση και είκοσι περίπου καταδικαστικές αποφάσεις για περιβαλλοντικά προβλήματα με το νερό, τα απόβλητα, τη βιομηχανία, το θόρυβο, τα απορρίμματα, τη φύση, τη βιοτεχνολογία, τα αστικά λύματα και τις ανεξέλεγκτες χωματερές που είναι κάποιες χιλιάδες; Αμφισβητείτε το επίσημο νούμερο που εγώ χρησιμοποιώ. Δικαίωμά σας να ισχυρίζεστε και να προβάλλετε αυτά τα στοιχεία, η πραγματικότητα όμως για όποιον διατρέχει όλη την Ελλάδα βοά για τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Υπάρχει καμιά οργανωμένη και ολοκληρωμένη εικόνα για τον έλεγχο των τοξικών αποβλήτων, των νοσοκομειακών αποβλήτων, για τους καταλύτες για τις μπαταρίες για άλλα επικίνδυνα χημικά;
Πρώτα αποχαρακτηρίζουμε τα δάση και μετά θα κάνουμε δασολόγιο. Πρώτα κτίζουμε τους αιγιαλούς και μετά θα ορίσουμε τι είναι παραλία και τι παράκτια ζώνη. Πρώτα θα αφήνουμε την παράνομη δόμηση και μετά θα κάνουμε κοινωνική πολιτική με πελατειακά κριτήρια.
Όσο κι αν εσείς προβάλλετε αυτήν την αισιόδοξη εικόνα ότι είστε ικανοποιημένος για τη θέση της Ελλάδας, από πλευράς περιβαλλοντικής νομοθεσίας και περιβαλλοντικής πολιτικής ξέρετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι μόνιμος πελάτης στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για περιβαλλοντικές παραβάσεις και είναι σταθερός ουραγός, μαζί με την Πορτογαλία, στην περιβαλλοντική πολιτική και ευθύνη.
Σεις, αντί να υπολογίζετε την περιβαλλοντική πολιτική και ευθύνη, τα βάζετε πότε με το Σ.τ.Ε και πότε με τις οικολογικές οργανώσεις γιατί θεωρείται ότι σας εμποδίζουν στο αναπτυξιακό σας έργο. Αλλά έτσι ούτε την αρχή της αειφορίας ενσωματώνετε σε κάθε δράση της πολιτείας ούτε την περιβαλλοντική ευθύνη αναδεικνύεται σε πρωταρχικό κριτήριο σχεδιασμού και υλοποίησης έργων. Και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το περιβαλλοντικό κριτήριο είναι ισότιμο του κοινωνικού και οικονομικού κριτηρίου. Και αν θέλουμε να έχουμε μια αειφόρο ανάπτυξη και αξιοβίωτη ανάπτυξη, ανάπτυξη για όλους με ανθρώπινο πρόσωπο, τότε θα συνεκτιμάται από μηδενική βάση το περιβαλλοντικό κριτήριο και δεν θα εκστρατεύουν οι εκάστοτε υπουργοί Δημοσίων Έργων εναντίον του περιβάλλοντος ενοχοποιώντας όσους το υπερασπίζονται ή ενοχοποιώντας το ίδιο το περιβάλλον ως εμπόδιο το οποίο υπονομεύει τα φαραωνικά έργα τα οποία προβάλλονται δήθεν ως έργα ανάπτυξης».