Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Αμβούργου στα εγκαταλειμμένα μεταλλεία Κίρκης και στην κοίτη γειτονικού ποταμού δείχνει ότι οι συγκεντρώσεις τοξικών μετάλλων, όπως είναι ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το αρσενικό, το κάδμιο αλλά και ενώσεις κυανίου, έχουν εξαπλωθεί μέσω της κοίτης του ποταμού Ειρήνη έως και τα πέριξ της πρωτεύουσας του Νομού Έβρου. Η επιφάνεια του εδάφους γύρω από τις εγκαταστάσεις του μεταλλείου είναι άκρως επιβαρυμένη, καθώς οι συγκεντρώσεις των τοξικών μετάλλων ξεπερνούν έως και 1.850 φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, ενώ κατά μήκος της κοίτης του ποταμού που εκβάλλει ανατολικά της Αλεξανδρούπολης οι συγκεντρώσεις είναι έως και 1.270 φορές πάνω από τα οριακά στάνταρ.
Στην περιοχή των εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων των μεταλλείων Κίρκης έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες τόνοι αποβλήτων και η παρουσία οξειδωμένων βαρελιών, σε ιδιαίτερα προχωρημένο βαθμό, αφού παραμένουν στο έλεος των διαβρωτικών διεργασιών και των καιρικών συνθηκών, αυξάνουν τις ανησυχίες για απελευθέρωση στο περιβάλλον των επικίνδυνων χημικών ουσιών που περιέχουν.
Όλες αυτές οι χημικές ουσίες είναι εκτεθειμένες στο βρόχινο νερό και αποτελούν διαρκή πηγή τοξικών ουσιών, που μεταφέρονται στον παρακείμενο ποταμό Ειρήνη. Οι επιπτώσεις σε ανθρώπους και ζώα, στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία από τις διαρροές τοξικών διαλυμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα φαντάζουν να είναι αναπόφευκτες. Σύμφωνα με τη μελέτη, από δειγματοληψίες που έγιναν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις γύρω από το εργοστάσιο και νότια του ποταμού Ειρήνη, στην καμπή της κοίτης, εμφανίζονται επίσης υψηλές συγκεντρώσεις σε τοξικά στοιχεία, τα οποία πλέον μπορεί να περνούν στη διατροφική αλυσίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολύ κοντινή απόσταση από τον ποταμό Ειρήνη λειτουργούν τρεις γεωτρήσεις για πόσιμο νερό στους οικισμούς Αμφιτρίτη και Μαΐστρος του Δήμου Αλεξανδρούπολης και οι αρμόδιες υπηρεσίες διαχείρισης υδατικών πόρων και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας γνωρίζουν τους κινδύνους επιβάρυνσης του νερού αυτών των γεωτρήσεων από τα μεταλλευτικά απόβλητα του μεταλλείου Κίρκης.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για να αποφευχθούν φαινόμενα ρύπανσης από μεταλλευτικές δραστηριότητες;
- Τηρούνται οι προδιαγραφόμενοι όροι ελέγχου ποιότητας νερών, ειδικά κατά τα τελευταία 30 χρόνια, από την έναρξη των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Κίρκης; Αληθεύει ότι στις αναλύσεις ρουτίνας ελέγχου νερού των γεωτρήσεων από το αρμόδιο εργαστήριο στην Αλεξανδρούπολη δεν συμπεριλαμβάνονται έλεγχοι για τοξικά στοιχεία όπως ο μόλυβδος, το αρσενικό και το κάδμιο;
- Υπάρχουν στη διάθεση του Υπουργείου στοιχεία από εργαστηριακούς ελέγχους για την ποιότητα του νερού σε περιοχές της χώρας και γειτνιάζουν με χώρους μεταλλευτικής δραστηριότητας;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη