Η κεντρική εισηγήτρια, βουλευτής Α' Θεσ/νίκης Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη, μεταξύ άλλων τόνισε: Σε μια εποχή που τα διατροφικά σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο, που οι έρευνες για τις επιπτώσεις των γεωργικών φαρμάκων στην ανθρώπινη υγεία πληθαίνουν, είναι λογικό –αν και κάπως αργά- μέρος του καταναλωτικού κοινού να αρχίζει να αμφισβητεί το έως σήμερα μοντέλο παραγωγής αγροτικών προϊόντων.
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος σχετικά με τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στη γεωργία η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, στην υπεράντληση υδάτων και στην υπερεντατική καλλιέργεια, με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο να απειλείται η υγεία των πολιτών αλλά και το περιβάλλον.
Σοβαρές εναλλακτικές λύσεις για την αγροτική μας παραγωγή, φυτική και ζωική, μπορούν να δοθούν μέσα από την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής η οποία αποτελεί μια νέα φιλοσοφία παραγωγής και νέο πρότυπο κατανάλωσης. Η ανάπτυξη του βιολογικού τομέα εκτός από το περιβάλλον και την εξασφάλιση υγιεινών τροφίμων εξασφαλίζει περισσότερες θέσεις εργασίας, παρέχει καλύτερη ποιότητα εργασιών, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στις αγροτικές περιοχές, προσελκύει νέους ανθρώπους στον αγροτικό τομέα και είναι ελκυστική για νεοεισερχόμενους στον τομέα αυτό.
Είναι αλήθεια ότι και τα στατιστικά στοιχεία αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μπασιάκου επιβεβαιώνουν την πολύ μεγάλη αύξηση σε αριθμούς ιδιαίτερα της βιολογικής κτηνοτροφίας στην Ελλάδα το διάστημα 2002 έως 2005. Ανάπτυξη λοιπόν της βιολογικής κτηνοτροφίας. Ποιες είναι όμως οι ποσότητες βιολογικού κρέατος που φτάνει στην αγορά. Τι ποσότητα εξάγονται; Ενδεικτικό παράδειγμα: Από τους 701 παραγωγούς χοιρινών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα, μόνο ένας πούλησε 74 τόνους κρέας για την παραγωγή αλλαντικών, ενώ συνολικά όλοι οι υπόλοιποι διέθεσαν 6 τόνους κρέας.
Αποτέλεσμα: οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές για βιολογικό κρέας δεν το βρίσκουν στην αγορά.
Ο βουλευτής Β' Αθήνας Φώτης Κουβέλης, αναφέρθηκε στη βιολογική γεωργία ως εναλλακτική μορφή γεωργικής παραγωγής που θα έχει δύο θετικά αποτελέσματα. Το ένα είναι να προκύπτουν θέσεις εργασίας για τους ίδιους τους αγρότες και ιδιαίτερα για τους νέους και το δεύτερο θα προστατευθεί η υγεία των πολιτών. Εμείς θεωρούμε ότι η χώρα μας αποτελεί εξαιρετικά πρόσφορο πεδίο για την ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας. Τις περιοχές των νησιών και όχι μόνο αλλά και της Ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου μπορεί να εξασφαλίσουμε το συνδυασμό της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, της βιολογικής καλλιέργειας και βεβαίως την προσέλκυση ενός ενδιαφέροντος καταναλωτικού κοινού.
Σας ελέγχουμε διότι μέχρι τώρα δεν επιβάλλονται εκείνες οι κυρώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στην παραβατικότητα πάρα πολλών οι οποίοι εμφανίζονται ως βιοκαλλιεργητές και παραβιάζουν την νομοθεσία και στο επίπεδο της παραγωγής αλλά και στο επίπεδο στην διάθεσης των προϊόντων προς τους καταναλωτές. Ζητούμε ταχύτατα να καθιερώσετε το εθνικό σήμα βιολογικού προϊόντος και την υποχρεωτική χρήση αυτού του σήματος.
Εάν δεν ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα κατοχυρώνουν το παραγόμενο βιολογικό προϊόν είτε αυτό είναι γεωργικό είτε κτηνοτροφικό η καχυποψία του πολίτη καταναλωτή κάθε μέρα και περισσότερο θα εγείρεται. Για μας η βιοκαλλιέργεια δεν είναι ένα παρεμπίπτον ζήτημα της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας.
Ο βουλευτής Αττικής Θανάσης Λεβέντης, επισήμανε ότι η αλόγιστη χρήση μέσων και μεθόδων προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή θέτει σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία. Ενώ ο μισός τουλάχιστον πληθυσμός του κόσμου υποσιτίζεται, εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων υπερσιτίζονται. Αυτό παρατηρείται και στη χώρα μας, και είναι ιδιαίτερα επίφοβο, ιδίως για τη νέα γενιά, καθώς, εκτός των άλλων, έτσι καταναλώνονται και ουσίες που μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα επικίνδυνες, όπως φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, ορμόνες, χρωστικές, συντηρητικά. Οι επιπτώσεις από αυτές τις ουσίες είναι προφανείς στους αγροτικούς πληθυσμούς, όπου απαντώνται ορισμένες μορφές καρκίνου με αυξημένη συχνότητα. Φυτοφάρμακα απαγορευμένα εισάγονται παράνομα ενώ τα μεταλλαγμένα απαντώνται στα ράφια των σουπερμάρκετ. Η ανάγκη λήψης μέτρων, κατά τον κ. Λεβέντη, είναι άμεση, και η χώρα μας πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των χωρών που έχουν ήδη εισαγάγει τα μέτρα αυτά.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Δραγασάκης, επισήμανε την εξωραϊσμένη εικόνα που έδωσε ο υφυπουργός κ. Α. Κοντός, εικόνα που διαψεύδουν οι πολυάριθμες ανακοινώσεις συλλόγων βιοκαλλιεργητών από όλη την Ελλάδα.
Η χώρα μας πρέπει να αφομοιώσει το τρίπτυχο των συντελούμενων διεθνώς μεγάλων αλλαγών:
-Ποιοτική αναβάθμιση και διαφοροποίηση παραδοσιακών προϊόντων και καλλιεργειών στη βάση νέων τεχνολογιών και μεθόδων.
-Ανάπτυξη ενεργειακών καλλιεργειών για την παραγωγή βιοκαυσίμων.
-Ανάπτυξη των βιολογικών καλλιεργειών.
Τόνισε τις κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να κινηθεί η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και συγκεκριμένα:
-Τον στόχο της πιο αξιόπιστης πιστοποίησης.
-Την ολοκληρωμένη ενημέρωση των αγροτών.
-Τη λήψη μέτρων για μείωση του κόστους των βιολογικών καλλιεργειών μέσω και του ελέγχου των μεσαζόντων, μείωση η οποία θα είναι αισθητή στους καταναλωτές.
-Την προώθηση, πιλοτικά, της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων με αφετηρία νοσοκομεία, σχολεία κλπ.
Για τη διεύρυνση αυτή δεν πρέπει να περιοριζόμαστε αποκλειστικά στα κοινοτικά κονδύλια τα οποία πρέπει να αποτελούν τη συμπληρωματική χρηματοδότηση και όχι τη βασική. Η ουσιαστική χρηματοδότηση πρέπει να δίνεται από τον προϋπολογισμό για να προωθηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των βιολογικών καλλιεργειών. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα περιέχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, την εξασφάλιση μέσων και πόρων για την υλοποίησή του.
Το πρόγραμμα αυτό να δοθεί σε ουσιαστικό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και να έλθει στο κοινοβούλιο το οποίο θα ελέγχει στη συνέχεια την υλοποίησή του.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξανδρος Αλαβάνος δήλωσε ότι σήμερα ο πολίτης ζει σε συνθήκες μεγάλης ανασφάλειας. Στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προσπαθούμε να φέρουμε στην επικαιρότητα ανησυχίες, προβληματισμούς, προτάσεις των άλλων χωρών της Ευρώπης, και όλου του κόσμου τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των μη κυβερνητικών οργανώσεων και να συμβάλλουμε, ώστε να διαμορφωθούν κάποιες πολιτικές που θα οραματίζονται μια ζωή σε καλύτερο περιβάλλον και πιο υγιεινή διατροφή. Έχουμε πάρα πολλά πλεονεκτήματα, ως χώρα στον αγροτικό τομέα, τα οποία δεν αξιοποιούμε. Δηλαδή, κλιματικές συνθήκες και μικρές και ευέλικτες οικογενειακές επιχειρήσεις που μπορούν να δώσουν θετικά αποτελέσματα. Έχουμε επίσης ένα πολύ καλό όνομα στην Ευρωπαϊκή αγορά με θετική προκατάληψη για την μεσογειακή διατροφή και την ελληνική κουζίνα.
Δυστυχώς όμως είμαστε πάρα πολύ πίσω. Είχαμε μεν μία αύξηση του αριθμού των παραγωγών και των εκτάσεων που ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία και την βιολογική κτηνοτροφία, είμαστε όμως από τους τελευταίους στους δείκτες της Ε.Ε. των 15. Είμαστε εντελώς αναξιόπιστοι και έχουμε κάνει την Ελλάδα χώρα των θαυμάτων. Έχουμε καταφέρει ως χώρα των θαυμάτων να αγοράζουμε ως βιολογικό ένα συμβατικό προϊόν και από την άλλη οι παραγωγοί να πουλάνε το βιολογικό προϊόν ως συμβατικό σε τιμή συμβατικού, γιατί δεν έχουν άλλο τρόπο προώθησης του προϊόντος στην αγορά!
Είχαμε επανειλημμένα ζητήσει μαζί με τους βιοκαλλιεργητές να θεσμοθετήσει το πλαίσιο λειτουργίας λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων ξεχωριστά από τη λαϊκή αγορά συμβατικών και σε διαφορετικό πνεύμα από τον τρόπο που αυτές λειτουργούν. Μετά από μεγάλη καθυστέρηση δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Προκαλεί ερωτηματικά η ασάφεια με την οποία επιχειρεί να ρυθμίσει το ΠΔ τους δύο βασικούς στόχους των αγορών βιολογικών προϊόντων, τη διάθεσή τους από τους ίδιους τους παραγωγούς, ο χρόνος και ο χώρος λειτουργίας, καθώς και ο τρόπος χορήγησης άδειας βιοκαλλιεργητή. Πέραν τούτων όμως υπάρχει στο ΠΔ ένα μεγάλο κενό: ο Πολιτικός Σχεδιασμός.